SPOR KULÜBÜ Sistemli davranışlar geliştirmek, Katılma, başarma ve zevk alma gibi unsurları yaşatmak, Sportif eğitim çalışmaları ve uygulamaları yaptırmak, Turnuvalar düzenlemelerini, boş zamanları eğlenerek ve sağlıklı bir yaşam için gereken spor aktivitelerini yaparak değerlendirmelerini sağlamaktır.
Kelime olarak spor kulübü kavramı; "belirli spor branşları üzerinde çalışma ve organizasyonlar yapan, katılanların malzeme ve tesis gibi ihtiyaçlarını karşılayan profesyonel ya da gönüllü başkan ve üyelerin yönetiminde faaliyetlerini sürdüren örgütler"(2) anlamı taşımaktadır.
Genel kurul; katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve kulübün feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.
Genel olarak üyeleri birlikte ücretsiz veya ücretli oynayan ve bazen aile ve arkadaşlarca izlenen diğer benzer kulüpleri düzenli olarak diğer kulüplere kıyasla rekabet eden ekipleri olan ve bazen çok büyük kalabalık seyirci çeken profesyonel oyuncularla oynayan organizasyonlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Futbol, basketbol, beyzbol, voleybol, hentbol, paintball, çim hokeyi ve buz hokeyi takım sporları kategorisinde yer alır. Takım sporları eğlenceli vakit geçirmeyi mümkün kılar.
Spor kulübü kurmak için önce 5253 sayılı Dernekler Yasası ve 31.03.2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Dernekler Yönetmeliğine uygun olarak Spor Kulübü Derneğini kurmak gerekmektedir. Dernek kurmak içinde en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi gerekmektedir.
alanda ANTRENÖR tutmaya mecburdurlar. Spor Genel Müdürlüğü spor kulüplerini her yönden denetler.
26 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” na istinaden daha önce 5253 sayılı kanun kapsamında kurulmuş olan Spor Kulüpleri dernek statüsünden çıkarılarak Spor Kulübü Tüzel Kişiliği şeklinde Gençlik ve Spor Bakanlığına devredileceklerdir.
Okul Kulüpleri öğrencilerinin amacı sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetler ile bireysel gelişimlerini desteklemenin dışında toplum bilincinin oluşmasını sağlar. Ayrıca boş zamanlarını değerlendirmelerini, dinlenmelerini sağlamak ve akademik gelişimlerine katkı sağlamaktır.
Kulüp çalışmaları başkaları ile iş birliği içinde çevresindeki toplumsal sorunlarla ilgilenebilme becerisini kazanırlar. Grupla yapılan görevleri tamamlamak için istekle çalışabilme ve gruba karşı sorumluluk duyabilme gibi tutum, davranış ve becerilerin kazandırılmasına yardımcı olur.
Sosyalleşme ve Grup Çalışma Bilinci Gelişir.
Öğrenci kulüpleri faaliyet alanlarına göre birlikte grup çalışmaları yapmaktadır. Öğrencinin birlikte hareket etme bilinci kazanacağı ve bu süreçte hem sosyalleşme hem de grup çalışmalarına yatkınlığı artar. Bu deneyim öğrencinin derslerine ve iletişimine katkı sağlar.
Spor kulübü kurmak için 5253 sayılı kanun ve 25772 sayılı dernekler yönetmeliğine göre dernek kurmanız gerekiyor. Yardım alabilmek, üst kuruluşlara katılmak, federasyon aracılığıyla müsabakalarda yer almak için aynı amacı taşıyan gerçek kişiler veya tarafından oluşturulmuş tüzüğe sahip bir dernek olmalısınız.
Klüp yazımı yanlıştır ve kelimenin doğru yazımı kulüp olmaktadır.
MADDE 3- (1) Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az yedi kişi tarafından kurulur. (2) Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli diğer belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunulur.
MADDE 5- (1) Spor kulüplerinin zorunlu organları; genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur. (2) Spor kulüpleri; disiplin, divan, bilim ve sağlık, eğitim, mali, sicil, basın ve halkla ilişkiler ve benzeri amaçlarına uygun başka organlar oluşturabilir.
MADDE 4 - Kulüplerin organları; a)Genel Kurul, b)Yönetim Kurulu, c)Denetleme Kurulu'ndan oluşur. MADDE 5 - (1) Genel Kurul kulüplerin en yetkili karar organı olup, kayıtlı üyelerin tamamından oluşur. Genel Kurulun her faaliyet yılının ilk ayı içerisinde toplanması zorunludur.
Türk hukukunda spor kulüpleri; amatör spor branşları açısından Medeni Kanun hükümlerine tabi olan dernekler ve profesyonel spor branşları açısından ise dernek statüsünde kurulabilmekle birlikte son dönemlerde ağırlıklı olarak Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketler olarak kurulabilmektedir.
Genel anlamda spor kulüplerinin ve özelde futbol kulüplerinin ana gelir ve harcama kalemleri bakıldığında, gelirler olarak; reklam ve sponsorluk gelirleri, yayın haklarının satışından elde edilen gelirler. Bilet satışı ve stadyum işletme gelirleri ve ürün gelirlerinde oluşmaktadır.
Dernek faaliyet belgesi İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerinden alınabileceği gibi artık DERBİS (Dernekler Bilgi Sistemi) üzerinden de alınabiliyor. DERBİS üzerinden alınan faaliyet belgesi barkodlu olarak temin ediliyor ve internet üzerinden doğrulanabiliyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda devlet memurlarının dernek ve kurmaları ile bunların yönetim ve denetim kurumlarında üye olmalarına ilişkin yasaklamaya yer verilmemiştir.
🔵Fenerbahçe'nin Türkiye'deki en büyük spor kulübü olduğu, Galatasaray Divan'ında tescillendi!
En yaygın türleri anime kulübü, kitap kulübü, satranç kulübü, balıkçılık kulübü, oyun kulübü, centilmenler kulübü, avcılık kulüpleri, askeri kulüpleri, siyaset kulüpleri, bilim kulüpleri, üniversite kulüpleridir.
Spor kulüpleri spor anonim şirketleri ile bağlantılı olduğundan dolayı spor kulübü kavramının tanımını yapmakta yarar görmekteyiz. 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu uyarınca spor kulüpleri dernek statüsünde kurulmakta ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan tescil ile spor kulübü niteliği ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri