Bir gayrimenkul üzerinde birden fazla ipotek kurulması mümkündür. Ancak ipotekler birden fazla dereceye (öncelik sırasına) ayrılabilmekte ve satıştan elde edilecek gelir ipotek alacaklılarının derecelerine göre dağıtılmaktadır.
Evinize ipotek göstermiş olsanızda bankaların aynı ev üzerinde size tekrar kredi vermesi mümkündür fakat her bankanın bu durumu onaylaması beklenilemez.
İpotek, mevcut veya doğacak herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması, bir alacağın teminatı olarak taşınmazın teminat gösterilmesidir. Bir taşınmaz üzerinde, rehin tesisi için taşınmazın tapuya kayıtlı olması zorunludur. Kanundaki istisnalar dışında ipotek ancak tescille doğar.
potek, bir kişisel alacağın teminat altına alınmasını amaçlayan ve bir taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir aynî haktır. Diğer mutlak haklar gibi ipotek de herkese karşı ileri sürülebilir ve rehinli alacaklıya önce- likle alacağını alma hakkı verir.
İpotek harcı binde 4,55, damga vergisi binde 9,48 ve döner sermaye ücreti olmak üzere ipotek bedeli üzerinden ipotek masrafı hesaplayabilirsiniz. 100.000 TL'lik bir ipotek için kabaca 455 TL ipotek harcı, 948 TL damga vergisi, 1.299 TL döner sermaye bedeli ortalama 2.800 TL gibi bir hesaplama yapmak doğrudur.
İlgili 44 soru bulundu
2023 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli
Tapu işlemlerinde 2023 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 519 TL ve ilave hizmet bedeli 71 TL olmak üzere toplam 590 TL'dir.
Satış-Kanuni ipotek işleminde kanuni ipotekten kaynaklanan tapu harcı ve damga vergisini alıcı mı öder satıcı mı? Lütfen sohbete katılmak için Giriş . kanuni ipotek tesisi için Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, malik yani satıcı öder.
İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re's-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.
Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.
mahkemece ipotek belgeleri getirtilip kefalet borcu için ipotek verilip verilmediği tespit edilerek eğer ipotek kefiller yararına verilmiş ise rehin tutarı kadar olan alacak için alacaklının önce rehne müracaat etmesi gerektiği, ipotek şayet asıl borçlu lehine verilmiş ise bunun kefile başvuruyu engellemeyeceği nazara ...
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
İpotek ve ipoteğe bağlı alacaklar için Türk hukukunda bir zamanaşımı uygulanmamaktadır. Aynı koşullar ipoteğin kaldırılması (terkine zorlama) davası için de geçerlidir. İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir.
Gayrimenkul sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir. Tapu üzerindeki borç ve ipotek bilgisini üçüncü şahısların öğrenmesi mümkün değildir.
Aynı Anda İki Farklı Bankadan Kredi Çekilebilir mi? Finans ihtiyaçlarınızı tek bir bankanın verdiği kredi ile karşılayamadığınız durumlarda farklı bir bankadan da kredi alabilirsiniz. Aynı anda iki farklı bankadan kredi çekilmesi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur.
Bu nedenle, ipoteğe konu taşınmaz, borçtan kişisel olarak sorumlu olma- yan üçüncü bir kişinin mülkiyetinde de bulunabilir. İşte, ipoteğe konu taşınma- zın mülkiyetinin, rehinli alacağın kişisel borçlusuna değil de üçüncü bir kişiye ait olmasına, üçüncü kişi ipoteği denir.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
İpotek belli bir süreye bağlı kurulmuş ise 883. maddesi 2. Fıkrası uyarınca taşınmaz malikinin talebi ile tapu müdürlüğünce kaldırılır. İpotek belli bir süreye tabi değilse bu taktirde terkin talebi ipotek alacaklısının yazılı terkin talebi ile tapu müdürlüğüne başvurması ile tapu sicilinden silinir yani terkin edilir.
İpoteğin Kaldırılması (Fekki) Davası Şartları
Tapu kütüğüne kaydedilmiş ipotek hakkı geçersiz olabilir. Taşınmaz maliki, tapu kütüğüne tescil edilmiş durumdaki ipotek hakkının geçersiz olması halinde, bu durumunun düzeltilmesini, adına yolsuz tescil bulunan rehinli alacaklıdan talep edebilir.
İpotek artırımı için, tapu sahibinin taşınmazın bulunduğu yerdeki Tapu Müdürlüğünden randevu alması gerekmektedir. Taşınmaz malikinin tapudan randevu almasının akabinde, ipotek artırımı yapmak isteyen taraf ve taşınmaz maliki ilgili belgelerle birlikte ipotek artırımı talebinde bulunabilir.
Rehin İle İpotek Arasındaki Fark
Rehin, bir alacağa teminat olmak amacıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya haktır. Rehin hakkı taşınır ve taşınmaz mallar için kurulabilir. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir.
Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez. Bu yüzden satın alma durumu varsa eğer sahibinden ilgili mülk hakkında “borcu yoktur” ifadesi yer alan belgelerin alınması gerekir.
İpotek halen mevcut bulunan veya ileride doğması muhtemel olan bir alacağı teminat altına alan bir taşınmaz rehni türüdür. Borçlu ile taşınmaz malikinin aynı kişi olması gerekmez. Borçlu olmayan taşınmaz maliki üçüncü kişi lehine kendi taşınmazını ipotek verebilir.
Banka ipoteği işlemi, resmi senet düzenlenmeksizin banka ile malik arasında yapılmış kredi veya borç sözleşmesine göre yapılabilir. Banka böyle durumlarda matbu bir senet hazırlar. Bu senedin üzerine taşınmaz ve ipotek ile taraflara ait bilgileri içeren bir sayfa resmi senet eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri