Ortalama değerlere göre, bir tavuk yılda yaklaşık olarak 300 yumurta üretiyor.
Gurk olma zamanı belli değildir, bazı tavuklar yılda bir kere ve bazıları ise 2-3 kere gurk olabilirler. Gurk olma sayısı tavuğun ırkına bağlı olarak değişir. Örnek olarak hint tavukları bazen yılda 3 kere gurk olma yeteneğine sahip olurlar. Ama maalesef vücut yapıları, kuluçkaya yatmak için uygun değildir.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Örneğin; brahma tavuk ırkına mensup hayvanlar yılın her döneminde gurk yatabilirken, hint tavukları genellikle kış sonu ve ilkbahar başında gurk düşerek kuluçkaya yatar.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
Gurk olan tavuk cinsleri kapsamında en sık değerlendirilen diğer ırklar ise; Brahma, Dev Cochin, Wyandotte ve Hint tavuklarıdır.
Kanatlı hayvanlarda kuluçka süreleri: Tavuk 21 gün. Hindi 28 gün. Ördek 28 gün.
Tavuklar Bir Ayda Kaç Yumurta Verir? Sağlıklı, düzgün ve olması gereken kümes şartlarına sahip yetişkin bir tavuk 24-26 saat arasında yumurta verir. Bu durumda bir tavuk ayda ortalama 27-28 yumurta yılda ise 300'e yakın yumurta vermektedir.
150 TAVUK AYDA KAÇ PARA KAZANDIRIR ? ~ 25.000 ₺ye Kendi İşinin Patronu Ol - YouTube.
Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Buzlukta çiğ tavuk 1 yıla kadar saklanılabilirken haşlanmış tavuk 2-6 ay kadar saklanabilir. Haşlanmış tavuk oda sıcaklığında, 0-4 arası sıcaklıkta 2 saate kadar dayanır. Buzdolabında ise 4 günden sonra tüketilmemelidir.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Doğal olarak bu süreçte de yumurtlamaz. Kuluçka döneminde zayıf düşen gurk TAVUK kendini toparlar toparlamaz 40-50 gün içerisinde tekrar yumurtlamaya başlar. Bu süreci daha hızlandırmak için gurk tavuğun bakım ve beslenmesine özen gösterilmelidir.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
→ → → Kuş türleri ve tüm kümes hayvanları kuluçkaya yatarlar.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Gurk tavuk için deyim yerindeyse ben buradayım diye en belirleyici ifade; “gurk gurk” ses tonunda bağırması ve tüylerinin kabarık bir hal almasıdır. Buna ek olarak; gurk olan tavukların yanlarına horozları kati bir şekilde yaklaştırmadıklarını da belirtmek gerekir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri