Tüketici Kanunu'nda yapılan düzenlemeler sayesinde kredi çeken bireyler, geriye dönük son 10 yılı kapsayan dosya masrafı iade talebinde bulunabilir.
Nereye başvurmak lazım? Bankadan alınmış olan belgede belirtilen tutar, dosya masrafı iadesi dilekçesi ile birlikte 3 bin TL'nin altında ise Tüketici Hakem Heyetine, 3 bin TL'nin üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurularak dosya masrafı iadesi talep edilmelidir.
Dosya Masrafı İadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine usulüne uygun dilekçe yazarak başvuru yapar. Tüketici Hakem heyeti Başvuru dilekçesine ayrıca bankadan çekilen dosya masraflarını gösterir dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü gibi evraklarıda dilekçeye eklenmelidir.
Dolayısıyla, başvuru tarihinden geriye doğru 10 yıl içinde yapılmış olan bütün dosya masraflarının bankalardan iadesi talep edilebilir.
Kredi dosya masrafının iadesi için başvuru yapılması gereken yer Tüketici Hakem Heyeti'dir. Haksız yere alınan kredi dosya masraflarının iadesi için tek yetkili olan Tüketici Hakem Heyeti'ne yaptığınız başvurunun ardından sizden alınan dosya masrafının iadesi gerçekleşmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
E-devlet uygulamasındaki "Hizmetler" sekmesinden "Bireysel Müşteri Hakem Heyeti- Başvuru Formu" sayfasına giderek ilgili alanların doldurulması ve bankadan alınan yanıtın başvuruya eklenmesi gerekir. Bunun için bankanın başvuru teyit belgesinin bir örneğini online ortama aktarılması gerekir.
Kredi dosya masrafı, bankaların krediye yönelik yasal süreçleri finanse ederek yönetmesi amacıyla alınır. Kredi tahsis ücreti hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir. Kredinin verilmesi sırasında kullanılan dosya, evrak, belge, kırtasiye, işlem ve diğer giderlerin karşılanması için alınır.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Dosya masrafı, bankanın sizden faiz ve kâr payı dışında “kendisi” için almış. Oldukları diğer tüm masraf ve komisyonlar olarak kabul edilmektedir. Yargıtay 13. Dairesi'nin emsal niteliğindeki kararına göre 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere iade edilecek.
Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder. Davanın kazanılması durumunda yapılan masraflar davalıdan tahsil edilir.
Peşin harçlar takip sonunda alınacak asıl harçtan mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemede dava açmaya mecbur kalırsa, peşin alınan harç kendisine iade edilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. Bunun yanında takibin iptali halinde peşin harcın iade edilmez.
Bu konu ile ilgili Avukatlık Kanunu'na göre davanın sonuçlanması durumunda, lehine bir karar verilen tarafın avukat masrafları karşı taraf tarafından ödenmelidir.
Belirtmek gerekir ki başvurma harcının iadesi mümkün değildir. Bu harç, yargı merciine başvurmanın bedeli olarak tahsil edildiğinden diğer harç türlerinden farklı olarak kullanılmayarak artması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Dosya Masrafı İadesinin Bankadan Talep Edilmesi
Bankadan ayrıntılı dökümlerde yer alınması akabinde, haksız bedellerin iadesi için bankaya yazılı olarak başvuru yapılmalıdır. İspat kolaylığı açısından en geçerli başvuru yolu, iadeli taahhütlü posta ile veya noter aracılığı ile ihtarname keşide edilmesidir.
Kredi tahsis ücreti hesaplanırken binde 5 oranını geçmeme şartı koşan BDDK, bu ücretin yasal olduğunu da onaylamaktadır.
Dosya masrafı (Kredi tahsis ücreti): Kredi tutarının binde 5'i oranında bir dosya masrafı talep edilir. Ekspertiz ücreti: Ekspertiz ücreti değişebilmekte olup genellikle 800-1.000 TL arasında olur. İpotek tesis ücreti: Yine değişebilmekte olup 300-400 TL arasında bir meblağa denk gelir.
Kredi dosya masrafı nedir? İhtiyaç kredisi dosya masrafı ise kredi tutarının maksimum binde 5'i olarak alınabilen bir masraf kalemidir.
Kredi dosya masrafı sorgulama işlemini kolaylıkla E Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E Devlet şifrenizi kullanarak web site üzerinden her bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu süreçte eğer hak edilen bir iade durumu söz konusu ise belgeleri hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar. Posta masrafları da önemli bir masraf kalemi olup dosyaya bir miktar gider avansı yatırmakta fayda vardır.
Bir sürü masrafı olan kurumun 'Dosya masrafı' veya 'idarî masraf' ismiyle borç verip para alması faiz değildir.
Dava Açmak İçin Ne Kadar Harç ve Masraf Gerekir? Her dava için açılacak davanın niteliğine ve para ile ölçülebilen alacak olup olmadığına göre harç ve masraflar değişkenlik göstermektedir. Bu harç ve masraflar adliye veznesine yatırılmakta olup devletin hazinesine kaydedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri