Sporcu içeceği olarak Ayran: Dolayısıyla yoğurttan yapılan içecek olan ayranın hem whey proteinlerden zengin, hem de sıvı ve elektrolit (sodyum, klor vb.) kaynağı olduğundan sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir.
Spordan Sonra Protein İçerikli Beslenmenin Önemi
Aynı zamanda ayran ya da zefir gibi son derece faydalı içecekler de tercih edilebilir. Yarım yağlı sütler de aç karnına tüketildiği takdirde hem yağ yakımını hızlandırır hem de vücudun çok daha kısa bir süre içerisinde kendini toparlamasını sağlar.
Kalsiyumu en iyi şekilde alabileceğiniz leziz ayran ile kas ve kemik gelişimi desteklenir. Sadece çocuklar için değil, tüm bireyler için ayran tüketimi önerilir.
Ayran, süt, yoğurt, kefir, peynir gibi süt mamüllerinin içerisinde de bulunan laktik asit bu gıdalarla vücuda alındığında yorgunluk hissi, uyku hali veren gıdalardır.Antrenman sonrası alınmasını tavsiye etmem.
Süt ürünlerinin çeşitliliği (peynir, süt, yoğurt, vb.) ve her ürünün içerik yelpazesinin genişliği (az yağlı, yağsız, tam yağlı) sporcuya ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli seçeneği sağlayabilir. Sütün enerji içeriği başka bileşenler (meyve gibi) eklenerek de yükseltilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Süt kullanımının kas gelişiminden tutun birçok faydasının olmasına yönelik birçok kanıt bulunmaktadır. Kas yapmaya, yağ yakmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yaradığını biliyoruz. Bunların yanı sıra doğru sütü ve doğru miktarda kullanılmadığında gelişiminizin yanı sıra zararları da olacaktır.
Kalori oranı oldukça düşük olduğu için ayran vücutta kilo yapmaz. Hatta diyetlerde tavsiye edilmektedir. Tok tutuculuğu ve düşük kalorisi sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir.
Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır. Bunun yanı sıra uykunun da kalitesini arttırabilecek ayranı genellikle insanlar gün içinde ve yoğun çalışma temposunda tüketmeyi tavsiye etmezler.
Bir bardak ayranın içerdiği besin değeri şu şekilde belirtilmiştir: Karbonhidrat: 6,87 gr. Protein: 3,12 gr.
Yaklaşık olarak 100 gram ayran, 37 kcal enerji, 1,98 gram protein, 2 gram yağ, 2,71 gram karbonhidrat ve 92,26 gram su içerir.
Ayranın 100 gramında 37 kalori bulunmaktadır. 1 su bardağı (200 ml) ayran 74 kaloridir. Ayranın 100 gramı 2.71 gram karbonhidrat, 1.98 gram protein, 2 gram yağ içermektedir.
Spor yaparken daha çok su içmelisiniz. Çünkü Spor yaparken terle birlikte kaybolan sıvıyı yerine koymak kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi ideal fakat, ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelisiniz.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
2) Kas ve Kemik Sağlığını Güçlendirir
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Birçok kişinin de bildiği gibi, sporcu beslenmelerinde en çok kullanılan besinlerden biri yumurtadır. Hem protein bakımından hem de maddiyat bakımından tercih edilir hale gelen yumurta, vücut gelişimini sağlamasının yanı sıra sağlığınızda da oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
Makarnada protein bulunur, ancak miktarı diğer protein kaynaklarına göre daha düşüktür. Makarna, temel olarak karbonhidrat kaynağıdır. 1 porsiyon makarnada 130 kcal kalori bulunur. Yaklaşık 5-6 gram protein bulunur.
Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez. Kolesterol seviyesinin belli bir dengede tutulması için ayran tüketimi önemlidir. Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine katkıda bulunan bileşenleri içeren ayran, düzenli beslenmenin yanında tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengede tutar.
Her gün 1 bardak ayran tüketmek bağırsaklara iyi gelir. Kabızlığa karşı iyi gelir. Mideye zarar vermeyen doğal bir içecek olması sebebiyle fazlasıyla tercih edilir. Kolesterol ve tansiyona karşı önerilir.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas Gelişimini Destekliyor
Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alıyor. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek de kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri