Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Adına konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi bir gayrimenkul tapu kaydı bulunan kişiler emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
İlgili 28 soru bulundu
2023 emlak vergisi tarihleri içerisinde vergiden hiçbir geliri olmayan kişiler muaftır. Emlak vergisinde muaf olmak isteyen şehit ve gazi yakını, engelli, dul, yetim ya da emekli olan kişiler başvuruda bulunabilir.
Buna göre 2021 yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 yılında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yeni bir vergi affı hazırlığını duyurdu. Vergi affı ile vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Belediyelere olan emlak vergisi borçları, elektrik, su ve KYK borçları da yapılandırma içine alınacak.
a) Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz. Konut vergilerini daima ev sahibi öder.
Yaklaşık 14 milyon kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ikinci taksitinin kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu yıl emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanıp emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibariyle emlak vergisinden muaf olacak.
Miras hisseliyse? Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no'lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Form”u doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına devam etmeyen emekliler, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken olan emeklilerden, dul ve yetimler, şehit yakınlarımız, gazilerimiz muafiyet kapsamında değerlendirilerek emlak vergisi alınmıyor. Aile yakını mesela anne baba olabilir. Kardeş olabilir, çocuğu olabilir.
Alıcının ilk yıl sadece belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunlu. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023'de başlar. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmiyor.
Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların ödediği emlak vergisinden, bazı kişiler belli şartları sağlamaları durumundamuM tutuluyor. Emekliler, hiçbir geliri olmayanlar, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri kapsama giren meskenleri için emlak vergisi ödemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri