Ceza hukukunun başlıca temel ilkeleri; yasallık, kusursuz ceza olmaz ilkesi, cezaların şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukuk devleti ilkesidir.
Ceza Hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanması meselesi, kanunilik ilkesi gereği üzerinde titizlikle durulması gereken en önemli Ceza Hukuku me- selelerinden biridir.
Bilindiği gibi kanunilik ilkesi, suç ve cezaların kanunla öngörülmesi, suç ve cezaları öngören kanunların açık ve belirli olması, kıyas yasağı ve ka- nunların geriye yürümezliği alt İlkelerinden oluşan bir bütündür.
İlgili 44 soru bulundu
Ceza hukuku içerisinde 2 adet önemli ilke yer edinmektedir. Bunlardan ilki suçta ve cezada kanunilik olarak belirtilen ilkedir. Diğeri ise suç ve ceza da kusur olarak belirtilen ilkedir. Bunlar kanun içerisinde detaylandırılarak belirli süreçlerden geçmektedir.
Belirlilik ilkesi, “suç tanımları ile bunların hukuki sonuçlarının, çok genişletebilir kavramlardan kaçınılarak mümkün olabildiğince net bir biçimde ifade edilmesini ve ceza miktarlarına ilişkin alt-üst sınırları arasındaki aralığın aşırı biçimde açık olmamasını gerektirmektedir.”
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Suç adı verilen insan davranışının ve bunun karşılığında uygulanacak yaptırımın ancak kanun ile belirlenmesini öngören bir ilkedir[1]. Uluslararası sözleşmeler, Anayasa'nın 38. maddesi ve Türk Ceza Kanunu'nun 2.maddesinde yer almış olan suçta ve cezada kanunilik ilkesi, hukuk güvenliği açısından çok önemlidir.
C.
Suç politikasının temel ilkeleri, hukuk devleti, kusur ve insanilik (hümanizm) olarak kabul edilmektedir.
Ceza davasının kamusallığı ilkesi nedir? Ceza davasının kamusallığı ilkesine göre suç şüphesi üzerine soruşturma ve kovuşturma evrelerinin yürütülmesi ve ceza davasının açılması için talebe gerek duyulmadan devletin re'sen görevini ifa etmesidir. Bu ilkenin asli amacı bir suçun cezasız kalmasının önüne geçmektir.
Çağdaş maddi ceza hukukunun en önemli ilkelerinden biri suç ve cezanın şahsiliği ilkesidir. Bu kural gereğince, kişi ancak kendisinin işlediği fiiller nedeniyle sorumlu tutulabilir, başkasının işlediği fillere iştirak etmedikçe sorumlu tutulamaz.
Buna göre; Kabahatlerde bir fiil iki kanun ahkâmını ihlal ediyor ise ağır olan ahkâmdan ceza kesilir, bir fiil hem kabahatlere hem de maddi ceza hukukuna dair ahkâmı ihlal ediyor ise, sadece ceza kanunundaki ahkâma göre hüküm kurulur.
2.4.
Bu görüşe göre suç; tipe uygun hukuka aykırı ve kusurlu fiildir. Bu bağlamda suçun fiil, tipiklik, hukuka aykırılık ve kusur olmak üzere dört temel unsuru bulunmaktadır.
Bilindiği üzere, ceza hukukunda son çare ilkesi (ultima ratio) geçerlidir.53 Bunun anlamı, hukukun en ağır yaptırım türlerini içeren ceza hukuku yaptırımlarına en son başvurulması, muhkem ihlalin diğer hukuki yaptırımlar ile giderilmesi veya tanzim edilmesi mümkün ise önce onlara başvurulmasıdır.54 Ceza hukuku ağır ...
Ceza Hukukunun doğrudan (biçimsel) kaynaklarını, anayasa, kanun ve uluslararası antlaşmalar olarak belirtmek mümkündür.
Genel olarak suçun maddi unsur, manevi unsur ve fiilin hukuka aykırılık unsuru olmak üzere üç unsurdan oluştuğu kabul edilir.
Ülkede işlenen suçlar açısından failin veya mağdurun vatandaşlığına bakılmaksızın o ülke ceza kanunlarının uygulanmasına mülkilik (ülkesellik) ilkesi denmektedir.
Ceza Hukukunun görev ve amacı; Islah edici olmak, toplumsal ve sosyal barışı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzeni ve güvenliğini ve Hukuk devletini korumaktır.
Ceza hukukunun temel ilkelerinden birini oluşturan suçta ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca, hangi fiillerin suç teşkil ettiğinin ve bu fiillere uygulanacak yaptırımların hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde kanunda gösterilmesi gerekmektedir.
Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesinin Sonuçları
1- Suç ve ceza içermekte olan kanunlar belirli olmalıdır. 2-Suç ve cezalar belirli olacağından özel hukuka uygulanacak yasalar gibi kıyas yorum vs. bulunmamaktadır. Bu sebeple örneğin ceza kanununda bulunması halinde fiil suç sayılacak veya suç sayılmayacaktır.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Bu ilke de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 20. maddesinin 1. fıkrasında yer almaktadır: "Ceza sorumluluğu şahsîdir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.” herkesin anlayabileceği açıklıkta olması gerekir. verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.'' şeklinde ifade edilmiştir.
Evrensellik ilkesi, uluslararası toplumun değerlerinin ihlal edildiği düşünülen bazı suçlarda, failin vatandaşlığına ve suçu nerede işlediğine bakılmaksızın, kendisini doğrudan ilgilendirmese de faili elinde bulunduran devletin yargılama yetkisine sahip olması esasına dayanır.
Hümanizm ilkesi; suç işlediği için ceza alan kişinin yeniden topluma kazandırılmasını amaçlayan ilkedir. Bu nedenle insanlık onuruna aykırı hareket ve fiiller hümanizm ilkesine aykırılık göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri