4.4. Ticari İşletmenin Borçları Açısından Sorumluluk Bildirim ve ilandan itibaren iki yıl boyunca devreden ve devralan, borçlardan müteselsilen sorumlu olurlar.
Borçlardan Devredenle Devralanın Birlikte Sorumluluğu İlkesi. TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir.
İşyerinin devri halinde devreden işverenin sorumluluğu İK md.6/III 'te düzenlenmiştir. Devredenin sorumluluğu devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarla sınırlandırılmıştır. Bu sorumluluğun süre bakımından kapsamı devir tarihinden itibaren azami 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Nitekim TBK m.202/II hükmüne göre, ticari işletmeyi devreden tacir iki yıl süre ile devralan ile birlikte sorumlu tutulmuştur. Bundan anlaşılması gereken, alacaklılar devre rağmen öngörülen bu süre içerisinde devredene de başvurabilecek ve alacaklarını devreden kişiden talep edebileceklerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Ticari işletmeyi devreden, TBK m . 202/2 uyarınca, muaccel borçlar için devrin alacaklılara duyurulmasından itibaren iki yıl süreyle işletmenin borçlarından müteselsil olarak sorumlu tutulacağı kuralı konulmuştur .
Tescil ve ilanın niteliği TSY m. 133'te “Ticari İşletmenin Devri” başlığı altında düzenlenir. TSY m. 133/3 uyarınca “Ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin tümünün tescili ile hüküm ifade eder”.Hüküm iki önemli vurgu yapar: devir sözleşmesinin tümü tescil edilmelidir ve tescilin kurucu bir etkisi vardır.
Ticari işletmenin devrinde borçların devralana geçmesi iki ana şart vardır: (i) Geçerli bir devir sözleşmesi oluşturulmalı, (ii) Devrin alacaklılara bildirilmesi ya da Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edilmesi. Devir konusu borçlar ticari işletmenin malvarlığına dâhil ve ticari işletmeyi ilgilendirmelidir.
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
Örneğin gerçek kişi işletmesinde, işleten, işletmenin borçlarından tüm mal varlığı ile (işletme faaliyetine tahsis edilmiş olsun olmasın) sorumlu olur. Anonim ya da limited şirket kurulması hâlinde ise ortak şirket borçlarından sorumlu olmaz, sadece şirkete sermaye olarak koyduğu mal varlığını kaybetme ihtimali vardır.
Devreden işverenin sorumluluğu kıdem tazminatı dışındaki alacaklar yönünden devir tarihinden itibaren iki yıl süre ile sınırlıdır.
Yöneticiler şirketin kamu borçlarından şirket ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları sınırlı bir sorumluluktur; ortakların sorumluluğu sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Ayni Sermaye Konulmak Suretiyle Oluşan Anonim Şirket Hisselerinin Devri İki Yıl Süre İle Yasaktır ve Geçersizdir: TTK'nın 404. maddesi hükmüne göre, ayni sermaye karşılığı çıkartılan payların devri iki yıl süreyle yasaklanmıştır. Yasağa rağmen devir yapılırsa, devir zamanaşımı olmaksızın mutlak butlanla batıldır.
Devralan bildiği borçların yanısıra işletmeye ait bilmediği borçlardan da sorumlu olur. Devreden ile devralan, devralanın belli borçlardan sorumlu olmayacağı konusunda bir anlaşmaya varsalar bile bu sorumsuzluk anlaşması ancak iç ilişkide geçerli olur, devredilen şirketin alacaklılarına karşı ileri sürülemez.
Bir ortağın ortaklık payını diğer ortakların rızası ile bir başkasına devri, işveren tüzel kişi- liğinde bir değişiklik meydana getirmediği için, işyeri devri olarak nitelendirilmemektedir.
- Şirketin başka birine devri için çıkarılan envantere "Devir Envanteri", - Şirketin kapatılması amacıyla düzenlenen envantere “Tasfiye Envanteri", - İflasın sonunda (Şirketin batması) düzenlenen envantere "İflas Envanteri" denmektedir.
Ticari işletmenin devri TTK'nın 11/3 maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hüküm; ''Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir.
Teşebbüslere ait tesislerin belirli süre ve şartlarla gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından işletilmesi ve varsa mamullerinin pazarlama ve dağıtımının yapılması hakkının devrini ifade etmektedir.
Bu hükümler arasında ticaret unvanının devrini düzenleyen 49. madde yer almamaktadır. Dolayısıyla işletme adları, ticaret unvanından farklı olarak, işletmeden bağımsız bir şekilde devredilebilir. Bir başka deyimle, işletme adının, ticari işletmeden ayrı olarak devri mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu'nda alacağın devri borçlunun rızası alınmaksızın 3.kişiye devredilebiliyor iken borcun devredilebilmesi alacaklının rızasına bağlanmıştır. Borcun dış üstlenilmesi kurumu borcun tamamen yeni bir borçluya geçmesini, borcun tüm sonuçları ile canlı kaldığını ve devam ettiğini içermektedir.
işyeri devri,yazılı veya sözlü bir anlaşma şeklinde hukuki işleme dayalı olarak yapılabilir. İşgücünün önem taşıdığı sektörlerde ekonomik birliğin önemli unsuru olan işçilerin devri, işyeri devri olarak kabul edilmektedir. İşyerinin devri çalışma koşullarında değişiklik anlamına gelmez.
Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir. Ticaret unvanı, ticari işletmenin zorunlu bir unsuru olup, işletmeden ayrı olarak devir edilemez(Tasarı m.49). Ticaret unvanı ile ilgili olarak bazı sistemler öngörülmüştür.
Devir sözleşmesi; sözleşmeden çıkan (ayrı- lan), devralma iradesine sahip olan devralan (katılan) ve kalan taraf arasın- da yapılan ve temel sözleşmedeki taraf değişikliği sonucunu doğuran söz- leşmedir.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri