(2) İş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.
İş sağlığı ve güvenliği Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar kurumuna bağlı olarak yönetilmektedir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmelik ve yönergelerin karara bağlanarak kanun haline getirilmekte ve ilgili kurum tarafından yürütülmektedir.
İş güvenliği uzmanı iş yerini; güvenlik, sağlık ve çevre ile ilgili düzenlemelere uygunluğu açısından denetler. Ayrıca çalışanlara hastalık ve yaralanmaları önlemek veya çevreye zarar verilmemesini sağlamak için eğitim verir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme, iş güvenliği uzmanlarına işi durdurma yetkisi veriyor. İş güvenliği uzmanları işyerlerinde tehlike arz eden bir durum ile karşılaştıklarında işverene bildirerek acil olarak düzeltilmesi isteyecek.
(7) İşveren işyerinde görev yapan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli ile hizmet alınan OSGB'lerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre geçerli yetki belgesi ile görevlendirilmesinden sorumludur.
İlgili 38 soru bulundu
İş güvenliği tedbirleri konusunda mevzuatımız ilk sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtmiş ve önlemlerin prensiplerini de belirtmiştir. Sermayeyi ve iş gücünü elinde tutan tarafın güvenlik tedbirlerini alması doğru bir yaklaşımdır. Çalışana veya farklı otoritelere bu yükü yıkmak adil bir davranış olmayacaktır.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi. Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler. T.C.
İhmal ve kusuru tespit edilen iş güvenliği uzmanlarına yaptırım olarak da, belgelerinin 3, 6 ay süreyle ya da sürekli askıya alınabileceği şeklinde düzenlenmiştir. Yani, 6331 s. Kanun, ihmal ve kusuru bulunan iş güvenliği uzmana verilecek olan cezayı özel olarak tespit etmiştir.
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
İş güvenliği uzmanları çalışma ortamını gözlemleyip iş kazası, yangın, çökme gibi risk taşıyan alanları veya faaliyetleri işverene bildirmelidir. Ayrıca periyodik kontrolü yapılması gereken ekipmanların da tespiti ve takibini yapmak iş güvenliği uzmanının görevleri arasındadır.
İş güvenliği uzmanları bireysel olarak da çalışabilirler. Bireysel olarak bu işi yapmak isteyen uzmanlar, firmalarda tam zamanlı çalışma yapmak zorunda değildir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
İSG sınavından önce İSG kursunu tamamlayan iş sağlığı ve güvenliği önlisans mezunu adaylar başarılı olması halinde isg uzmanı olabilmektedir.
İSG Uzmanı İş Kazası Durumunda Ne Yapmalı? İSG uzmanı iş kazası durumunda işyerine gitmeli, kendisinden istenecek dosya ve çalışmaları hazırlama durumundadır. İş kazası yaşayan çalışana sağlık müdahalesinin acilen yapılması ve ilgili güvenlik görevlilerine bilgi verilmesi gerekir.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
TÜM İŞLETMELER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNLUĞU 31 ARALIK 2023 YILINA ERTELENDİ.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | T.C.
Alo 170 bu şikayeti Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna iletsin. Bu durumda önce bir müfettiş görevlendirilecektir. Bu görevlendirme, en erken bir sonraki ayın görev programında yer alabilir. Ardından müfettiş işyerine gidecek ve orada teftiş yapacaktır.
İşçilerin iş verenlerini şikayet edebildikleri ALO 170 hattı üzerinden şikayette bulunmak isteyen ancak kimliğinin açığa çıkmasını istemeyen kişilere verilen hizmete şikayet gizliliği adı verilir.
Tüm kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işyerleri 50'den az çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa İş Güvenliği Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bunun yanı sıra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamında değerlendirilen işyerleri için de İşyeri Hekimi bulundurulması Zorunluluğu vardır.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri