Zira söz konusu tebligatın muhatabı avukat olup, usulsüz tebligat avukatın sorumluluğu altında olacaktır.
Usulsüz tebliğ durumunda, tebligatın ve tebliğ konusu ödeme emrinin iptali kararı verilemez. Sonuç olarak, tebliğin usulsüz olduğunu ileri sürebilecek kişi sadece muhatap olup, başvuru yapılacak yer ilgili mercidir. Usulsüz tebliğin tespiti için ayrı bir tespit davası açılamaz.
usulsüz tebliğ işlemini öğrenen muhatabın, bu tebliği öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde şikayet yolu ile tebligatın usulsüzlüğünü icra mahkemesi önüne getirmesi gereklidir”. Borçlunun bildirdiği öğrenme tarihi esas olup, bu tarihin aksi, karşı tarafça ancak yazılı belge ile ispatlanabilir.
İcra mahkemesi, açıkça ileri sürülmedikçe tebligat usulsüzlüğünü re'sen nazara alamaz, icra dairesi de, icra mahkemesi tarafından verilmiş bir karar getirilmediği sürece, tebligatın usulsüz yapılmış olduğunu kendiliğinden dikkate alamaz.
Burada belirtilen hakların ihlali sonucunu doğuracak olan usulsüz bir tebliğin varlığı bir bozma sebebi olarak kabul edilmektedir . Aynı şekilde dava dilekçesi ve duruşma gününün davalıya tebliğinin usulsüz olması savunma hakkını kısıtlayacağı için bir bozma sebebi olarak görülmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir dava sırasında yapılan usulsüz tebligat şikâyet hali, tebliği çıkaran makama yani mahkemeye iletilecektir. Bu şikâyet üzerine mahkemenin tebligatın usulsüz olup olmadığına ilişkin bir inceleme yapıp karar vermesi gerekecektir.
usulsüz tebliğ işlemini öğrenen muhatabın, bu tebliği öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde, tebligatın usulsüzlüğünü, şikayet yolu ile icra mahkemesi önüne getirmesi gereklidir”. Şikayetçinin bildirdiği öğrenme tarihi esas olup, bu tarihin aksi karşı tarafça ancak yazılı belge ile ispatlanabilir.
Tebligat Kanunu madde 32/2'ye göre, usulsüz tebliğ durumunda, muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih esas alınır. Muhatabın beyan ettiği öğrenme tarihinin aksi karşı tarafça tanıkla ispat edilemeyip, sadece yazılı belge ile ispatlanabilir.
Usulsüz tebligata dair bu şikayet hakkında verilen İcra Mahkemesi kararının infazı için kesinleşmesi gerekmemektedir.
Usulsüz Tebligat Şikayetinin Kabulü Kararı ile Önceki Hacizlerin Hükümsüz Kalacağı, Ortada Kesinleşmiş Bir Takip Kalmadığından Önceki Hacizlerin Kaldırılması Gerektiği, Usulsüz Tebligat Şikayeti Kararının Kesinleşmesinin Beklenmesine Gerek Olmadığı Hakkında. Yargıtay 12.
Muhatabın beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi olarak kabul edilir. Borçlunun kendisine gönderilen tebligatın usulsüz olduğunu ileri sürerek icra mahkemesine başvurması "şikayet" niteliğindedir.
Tebligat usulsüzlüğüne ilişkin şikayetlerde duruşma açılıp karar verilmesi gerekir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Tebligat yapılmasını isteyen kimse, bu tebligatın masraflarını ödemek zorundadır. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmeliğe göre yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretleri ayrı bir tarifeyle tespit eder.
TEBLİGAT USULSÜZLÜĞÜNE İLİŞKİN RESEN İNCELEME YAPILAMAZ. | Karamercan Hukuk Bürosu.
Alacaklının yeni takip yapması konusunda Borçlar Kanunu 137. madde hükmü uygulanır mı? Hepinize ilginiz için teşekkür ederim. Başlıktaki sorunuza cvp: Evet usulsüz takip zamanaşımını keser.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
HMK m. 122 ve 317 uyarınca ise dava dilekçesinin asıla tebliği emredici hüküm olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir.
Tarafınıza gönderilen ödeme emrini aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz etmezseniz takip kesinleşir. Takibe itiraz etmediğiniz ve aynı zamanda borcunuzu ödemediğiniz durumda, yedi günlük itiraz süresi içinde mal beyanında bulunmanız gerekir.
Bu tebligatlar geçerlidir. Çünkü 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci maddesi uyarınca, haber verme kâğıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir.
Tebligatı Almasam Olur mu? Tebligatı almazsanız, yukarıda belirtildiği gibi hak düşürücü süreleri geçirebilir ve hakkınızı kullanamayabilirsiniz. Tebligatı almadığınızın ya da tebligat ile size bildirilen işlemleri yapmadığınız takdirde hakkınızda zorla getirme ya da yakalama kararı çıkartılabilir.
Tebliğ memuru, muhatabın adreste bulunmaması hâlinde, hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığını, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatını tebliğ tutanağına yazarak tebliğ tutanağını beyanda bulunana imzalatmak suretiyle tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunan kişiye vermelidir.
Herhangi bir hukuki durum veya bir işlem ile ilgili ,bilgilendirmek amacıyla taraflara gönderilen resmi belgeye tebligat denir.Tebligatlar, mahkemeler,Cumhuriyet savcılıkları ve icra dairelerinden gönderilir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri