Bilgisayarda programların çalıştırılmasını ve istenilen temel işlevlerin yerine getirilmesini işletim sistemi sağlar. Dosya ve dizin oluşturma, silme, kopyalama, taşıma işlemleri, Disk biçimlendirilmesi (format), tarih, saat, donanım ayarları, vb. işlemler işletim sistemi tarafından gerçekleştirilir.
İşletim sistemi veya işletim dizgesi, bilgisayarda çalışan donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi, uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasındaki iletişimi sağlamaktadır.
İşletim Sistemi
Modern bir bilgisayar sistemi, bir veya birden fazla işlemci (ya da diğer bir söylemle “CPU”), gerçek bellek (RAM), saatler, terminaller, diskler, bilgisayar ağı (network) birimleri, yazıcı üniteleri, CD sürücüsü, disket ve teyp üniteleri gibi I/O ünitelerinden oluşmaktadır.
İşletim sistemi bilgisayar kurulduktan sonra yüklenir ve herhangi bir zamanda silinebilir, yeniden yüklenebilir veya başka bir işletim sistemiyle değiştirilebilir. İşletim sistemi, bilgisayardaki donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için ortak hizmetler sağlayan bir yazılımdır.
İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlar. Bunun yanında çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde fonksiyonellik kazanır. Günümüzde işletim sistemi bulunan mekanizmalar sadece bilgisayarlarla sınırlı değildir.
İlgili 41 soru bulundu
İşletim sistemi olmayan bir bilgisayarın çalışması mümkün değildir. Çünkü bilgisayara yüklenecek ya da zaten yüklü olan programların tümü, işletim sistemlerinin yardımı ile çalışır.
Bilgisayarlarda bulunan işletim sisteminin birden fazla özelliği mevcuttur. Buna göre işletim sistemi donanım erişiminin denetlemesini yapar. Aynı zamanda dosya ve klasör yönetimini de işletim sistemi sağlar. İşletim sistemi bilgisayardaki tüm donanım ve yazılım programını denetlenmesini üstlenir.
Bunlar; Windows İşletim Sistemi, MacOS (Apple OS X) İşletim Sistemi, UNIX İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Android İşletim Sistemi ve iOS İşletim Sistemi olarak sıralanabilmektedir.
İşletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. Günümüz kişisel bilgisayarında çoğunlukla Windows, MacOS veya Linux işletim sistemleri kullanılır.
Tüm modern işletim sistemleri, uygulamaların bellek kullanımını yöneten ve sanal bellek desteği sağlayan bellek yönetim hizmetlerine sahiptir. Farklı programların, birbirlerinin bellek alanlarına müdahale etmesini engellemek amacıyla işletim sistemi, uygulamaların fiziksel belleğe doğrudan ulaşmasını engeller.
Tablet ve telefonlar için farklı işletim sistemi kullanılırken bilgisayarlar için farklı işletim sistemi yazılımları kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları; MacOS, Windows, Linux, Android, IOS ve Pardus işletim sistemidir.
Bilgisayar donanımını yöneterek çalışmasını denetleyen ve uygulama yazılımlarını çalıştıran temel yazılımlara işletim sistemi denir. Örneğin; Windows, Linux, IOS, Android vb. İşletim sistemleri bilgisayarların olmasa olmazıdır yani işletim sistemi yoksa bilgisayar donanım yığınından başka bir şey değildir.
İşletim sisteminin üç temel bileşeni bulunur. Bunlar; kullanıcı arabirimi, çekirdek ve dosya yönetim sistemidir.
Cevap => D şıkkı yani internete girmek olmalıdır. İşletim sisteminin görevleri arasında dosya veya dizin oluşturma vb. dosya klasörleri yönetmek alanına girer. Bunları oluştururken de zaten giriş/çıkışları yönetmekte oluyor. Fakat internete girmek ile alakalı bir şey yoktur.
1. Sistem Yazılımları: İşletim sistemleri, Antivirüs programları gibi yazılımlar bu gruba girer.
Gerçek çalışma için kullanılan ilk işletim sistemi , 1956'da General Motors'un Araştırma bölümü tarafından IBM 704 için üretilen GM-NAA I/O olmuştur. IBM anabilgisayarları için diğer erken işletim sistemlerinin çoğu da müşteriler tarafından üretildi.
Cihazınızın hangi Windows sürümünü çalıştırdığını bulmak için Windows logo tuşu + R tuşlarına basın, Aç kutusuna winver yazın ve ardından Tamam'ı seçin. Daha fazla bilgi edinmek için: Başlangıç > Ayarlar > Sistem > Hakkında 'yı seçin.
FreeDos, bilgisayarın işletim sistemsiz hâlini ifade eden bir terimdir. Dizüstü veya masaüstü bilgisayar almaya karar verdiğiniz zaman seçtiğiniz bilgisayarın üzerinde FreeDos işletim sistemi yazabilir. Bu, alacağınız bilgisayara herhangi bir işletim sisteminin kurulmamış olduğunu anlatır.
Sadece içerisinde bir işletim sistemi bulunmamaktadır. Bilgisayarların içerisinde bulunan işletim sistemi, bilgisayarda çalışan tüm donanımların ve yazılımların hem denetimini hem de yönetimini sağlamaktadır. Bilgisayar da yüklü olan bir işletim sisteminin olmaması bilgisayarı kullanamayacağınız anlamına gelmektedir.
Birbirlerine oldukça zıt olan bu iki işletim sistemi arasındaki en büyük fark ise tarzlarıdır. Temelde Android işletim sistemi açık kaynaklı bir platformdur. Bunun yanı sıra iOS, yalnızca Apple ürünleri için üretilmiş kapalı bir sistemdir. Apple kullanıcıları hariç hiç kimse iOS sistemini kullanamaz.
Akıllı Kart (Smart Card) İşletim Sistemleri
En küçük işletim sistemleridir ve işlemciye sahip akıllı kartlar üzerinde çalışırlar.
Hangi Android sürümüne sahip olduğunuzu kontrol etme
Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın. Android sürümü'ne dokunun. "Android sürümü", "Android güvenlik güncellemesi" ve "Derleme numarası" bilgilerinizi bulun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri