Tuğla yangına dayanıklı bir malzemedir. Tuğla üretim safhasındaki pişirme esnasında yaklaşık olarak 1000ºC de pişmektedir, ayrıca yangına dayanıklı bir malzeme olması ile birlikte oluşabilecek yangın esnasında doğal bir malzeme olması sayesinde çevreye zehirli gaz vermemektedir.
Harman tuğlasıyla ve diğer adı lime ile yapılmış binaların Erzincan depreminde mal ve can kaybına yol açmamış olması en büyük yol göstericidir. Binaların zemin katlarının harman tuğladan örülmesi kolanların arasında yüksek dayanım gücü meydana getirecektir.
Tuğlanın geçmişi M.Ö.4000 yıllarına kadar uzanır. Mezopotamya uygarlığından bu yana Selçuklular,Cenevizliler ve Bizanslılarca kullanıla gelip günümüze kadar gelen bu geleneksel yapı malzemesi şimdiye kadar kullanılan en sağlam ve uzun ömürlü yapı malzemesidir.
Az miktarda ve kısa zaman rutubet almış tuğlalar, güneşli ve açık havada doğal şartlarda kurutulabilir. Eğer bu şartlar gerçekleştirilemiyorsa ısıtarak kurutma yapılabilir. ---- betonun ömrü 60-100 yıldır.
İlgili 37 soru bulundu
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Bu tip tuğlalar mm2 ye 10-12 Newton yük taşıma kapasitesine sahiptirler. Bu durumda tek bir tuğla 70-80 ton yüke dayanabilmektedir.
Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor. Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir.
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Tuğlaların ıslak nemle temas etmemesi için onları ahşap kirişler üzerine yerleştirebilirsiniz. Daima tuğlalarınızı yağmurdan, nemden ve sıçrayan kirlerden koruyun. Önemli: tuğla paketlerinin üzerini kapatırsanız, aralarında yeterli havalandırma olmasını sağlamalısınız.
Ürün Kodu YT-02. 13,5 Tuğla;Yatay delikli ürün sınıfındadır. Genellikle binaların iç ara bölmelerinde ve sandviç duvar uygulamaların da kullanılmaktadır.
ORTALAMA AĞIRLIK : 2,3 Kg'dır. M2 ADEDİ : 25-35 Adet Kullanılmaktadır.
Betonarme çerçeveli yapılarda kolonlar arasındaki tuğla dolgu duvarların sınırlı da olsa yatay yük taşıma gücü vardır. Bu sınırın altın- daki yük düzeylerinde tuğla dolgu duvar önemli rijitliği olan “perde duvar”dır [FEMA-178]”. Bu yaklaşım gereği tuğla dolgu duvarlar yatay yük taşırlar.
Dış duvarlarda özellikle mantolama için kullanılan 19 cm. lik geçmeli yeni düşey delikli tuğlamız. Dış ve iç duvar bağlantısını bu ürünlerle çok daha kolayca yapabilir ve deplasman yüklerine çok daha dayanıklı duvarlar oluşturabilirsiniz.
Duvarların kiriş kolon çerçeve sistemi içerisinde bulunması halinde (dolgu duvar) taşıyıcı sistemin deprem yatay yüküne karşı daha güçlü olduğu ve daha az deplasman yatığı deneysel sonuçlardan yansımaktadır.
1 m2 yığma tuğla duvara 23 adet tuğla gider. 1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider.
Makine Sıva Alçıları: Beton, gaz beton, brüt beton, tuğla, bims blok, briket gibi malzemeler üzerine uygulanabilen, ideal inşaat malzemesidir. Tek kat uygulama ile saten perdah alçısına gerek kalmadan, boyaya hazır yüzey oluşturur. Sıvanacak duvarın tümüyle kurumuş olması şarttır.
En çok kullanılan tuğla ebatları 19x19x8,5 cm ve 19x19x13,5 cm boyutlarıdır. 8,5 cm' lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 8,5 cm olmaktadır. Bu kalınlığın üzerine sıva ve boya kalınlığı gelince yaklaşık 10 cm kalınlığa ulaşmaktadır. 13,5'lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 13,5 cm olmaktadır.
Demirin Ömrü Ne Kadardır? Demir, doğada atom olarak var olan bir elementtir ve bu bağlamda bir "ömre" sahip değildir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri