Bir perdenin ömrü ne kadardır sorusuna cevaben yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulması gerekir. Duruma genel olarak bakıldığında tül ve zebra perdelerin ömrü 6 ile 7 yıldır. Kullanım durumuna göre değişmekle birlikte plise perdenin ömrü ise 10 yıldır.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
Leke tutmaz özellikte üretilen stor perdeleri ortalama ömrü kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 5 yıldır. İyi bir kullanımda rutubetsiz alanlarda bu süre, 7-8 seneye kadar çıkabilir. Evlerde ve ofislerde çokça tercih edilen stor perdelerin, oldukça geniş bir renk yelpazesi vardır.
Tül perde yıkama aralığı normal şartlarda yılda 2 kere olarak değerlendirilir. Özellikle yaz mevsimine girerken yapılan yaz temizliklerinde ve kış mevsimine girerken yapılan kış temizliklerinde yıkamak yeterli olacaktır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu, toz akarları gibi çeşitli mikroorganizmaların üzerlerinde toplanmasını önler.
İlgili 40 soru bulundu
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Sıcaklığa dikkat edilmeli, çok yüksek sıcaklıkların tercih edilmemesi gerekmektedir. Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Birinci Seçenek: Perdeleri Tüplere Sarmak
Yuvarlanan perdeler, perdelerinizi yırtılma, kırışıklık ve hasarlardan korurken saklamanıza yardımcı olur. Rulo perdelerinizi üst üste istifleyerek saklayabilirsiniz. Rulo perdeler, onları odadan odaya taşımayı veya başka bir yere götürmeyi planlıyorsanız da mükemmeldir.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Yanlış kullanılan çamaşır makinası programları perdelerin kırışmasına neden olur. Normal çamaşırlarımızı yıkadığımız programı tül perdede kullanıyorsak bu yanlış bir harekettir. Yüksek ısı ve yüksek sıkma programları tül perde temizliklerinde tercih edilmemelidir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Her şeyden önce çamaşır makinesinde tül perde yıkanırken, sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve 5-6 yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.
Tül perdeyi ütülemek, sararmasına sebep olur. Eğer tül perde sararmış ise, sararmış perde beyazlaması için bir çay bardağı amonyak eklenmiş suda birkaç saat bekletilmelidir. Bu işlem perdede oluşan sararmayı gidererek, perdeyi eski haline dönüştürecektir.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri