Uçucu yağları, parfüm yapmak için su ve/veya alkol ile karıştırmışlar. Bu uçucu yağlar, sedir ağacı, lavanta ve tarçın gibi bitkiler, otlar ve baharatlardan elde edilmiş. Aslında günümüzde de temel olarak aynı yol izleniyor diyebiliriz. Uçucu yağlar bitkilerden buharlı damıtma veya presleme ile elde ediliyor.
Evde doğal parfüm yapımı için gereken malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir: Katı parfümler için ısıya dayanıklı kap, taşıyıcı yağlar, esanslar ve balmumu gerekir. Sıvı formlu parfümler içinse süzgeç, esans, alkol, steril su, karıştırma kabı ve boş parfüm şişesine sahip olmalısınız.
Ticari kokuların çoğunda bulunan kimyasalların% 95'i petrokimya olarak bilinen petrol ve doğal gazdan elde edilmektedir. Ortalama olarak, parfüm formülasyonlarının % 80'i bu kimyasallardan oluşur ve parfüm hammaddesi nedir sorusunun cevabı bazı durumlarda formülün % 100'ü sentetik olabilir.
Hayvanlardan misk, amber ve civet gibi maddeler alınarak parfüm yapılır. Örneğin en çok kullanılan maddelerden biri olan amber, balinaların bağırsaklarından elde edilir. Bunun için de balinayı bulmak, avlamak, bağırsaklarını çıkarmak ve zorlu işlemlerin ardından yağı elde etmek gerekir.
Tam oran olarak 95 derecelik 1 L alkolde esansın cinsine bağlı olarak temel koku ve tamamlayıcı koku toplam olarak 20 gram esans ilave ediyoruz. Parfüm yapımında ilave edeceğimiz Su miktarını tam ayarlamak için alkometre kullanacağız.
İlgili 29 soru bulundu
Ama yine de demek isterseniz aşağıdaki tarifte, alkol yerine aynı orada taşıyıcı yağlardan (carrier oils); üzüm çekirdeği yağı, jojoba yağı, badem yağı gibi yağları kullanabilirsiniz.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Misk İslâmî dönemde güzelliğin ve güzel kokunun sembolü haline gelmiştir. Kur'an'da cennet şarabı “rahîk”ın içildikten sonra bırakacağı güzel kokunun (hitâm) misk gibi olacağı belirtilir (el-Mutaffifîn 83/25-26).
Fakat bildiğimiz anlamdaki parfümü, yani alkol solüsyonunda aromalı yağlarla oluşturulan parfümü asıl Macarlar bulmuştur. Özel kişisel kullanım için üretilen ilk parfüm, Macar Kraliçesi Elizabeth için geliştirilmiştir ve Avrupa'da Macar Suyu olarak bilinir.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
Limon yağı, portakal yağı, bergamot yağı ve mandalina yağı, turunçgil ailesindendir. Hangi meyvenin kokusu daha baskın olsun istiyorsanız ondan 15 damla katın, geri kalan 15 damlayı da 5'er 5'er diğer yağlardan seçip ekleyin.
Parfümün kokusu sıkıldıktan 1-2 saat sonra uçuyorsa ya da tüm kokuları aynı anda veriyorsa o parfüm sahtedir. Orijinal parfümler farklı sürelerde kokularını verir. Orijinal parfümlerin karton kesimleri kusursuz, renkleri parlak ve yazıları, kapağı simetriktir. Karton kalitesiz ve hatalıysa ürün sahtedir.
En bilindik tanımıyla parfümör çeşitli ürün kategorileri için kokular üreten kişidir. Ürün kategorileri arasında parfümün yanısıra kolonyalar, kişisel bakım malzemeleri, oda kokuları, deterjanlar, kozmetik ürünleri, kırtasiye hatta tekstil ürünleri bile olabilir.
Bir parfümün elde edilmesi zor ve zahmetli bir süreç gerektirir. Ama asıl zor kısmı, bunun alıcı bulabilmesi ve ilk kullanıldığı anda, kişide oluşturduğu algıdır. Bu algı kişiden kişiye değişse de, yine de ortak bir beğeni oluşturması beklenir.
İmitasyon ürün satmak Türkiye'de yasak fakat bir şekil yapılabildiğini ifade ediyor: “Bu işte çalışan çok fazla insan var. Dükkanlardan tut atölyelere, kumaşçısına, iplikçisine kadar. Dolaylı anlamda ekonomiye katkısı var.
Koku ikramı çok önemli olduğu için mukaddes emanetlerin bulunduğu oda sürekli kokulandırılıyordu. Peygamber Efendimizin kullandığı kokular olması nedeniyle amber, uhud ve misk kokuları tercih edilirdi.
Enes ibni Mâlik (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in sükkesi (esans kutusu) vadı. Gerektikçe ondan koku sürerdi.”
Diğer birçok kokunun aksine amber, tek bir koku değil, bir koku profili oluşturmak için harmanlanmış farklı kokuların bir kombinasyonudur. Bileşen kokuları ne olursa olsun, amber genellikle misk ve zengin kokan sıcak, hafif tatlı bir kokudur ve ayrıca bir miktar toz veya baharat içerebilir.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Parfümün kalıcı olması için kullanılan madde fiksatif denilen sabitleyici bir maddedir. Bu madde parfümün içeriğine göre uygun oranda eklenir ve kalıcı olması sağlanır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri