Bu kriterlerin en çok kullanılanlarınan biri kişi başına düşen millî gelirdir; yüksek millî gelire sahip ülkeler gelişmiş ülke olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ekonomik kriter sanayileşme düzeyidir; sanayi sektörünün egemen olduğu ekonomiler gelişmiş sayılmaktadır.
İnsani gelişme endeksi ekonomik gelir düzeyinin yanında sağlık ve bilgi düzeyini de temel ilke olarak görür. Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli özelliklerinden birisi de insani gelişme endeksidir.
https://orcid.org/0000-0002-7403-9587. dahil) katma değeri, nüfus artışı, kentsel nüfus, kişi başına gayri safi milli hasıla (GSMH), gayri safi yurtiçi hasıla, toplam işsizlik (toplam işgücünün yüzdesi), enflasyon (GSYH deflatörü) ve brüt sermaye çalışmada kullanılan değişkenler seti olarak belirlenmiştir.
Gelişmekte Olan Ülkelerin Özellikleri Gelişmekte olan ekonomilerde nüfusun büyük bir kısmı (%70-%90) tarım sektöründe yaşamaktadır. Buradan da tarım sektöründe nüfus fazlasının bulunduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir seviyesi oldukça düşüktür.
İlgili 20 soru bulundu
Gelişmiş ülkeler grubuna; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve Amerika dahil edilmiştir.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi. Rusya'nın 12 basamak gerilediği listede Türkiye, geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükseldi. ABD'de yayınlanan 'U.S. News & World Report'un yıllık değerlendirmesinde ikinci Almanya, üçüncü Kanada oldu.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Dünya Savaşında ağır bir yenilgiye uğramış olmasına rağmen, kısa bir süre içerisinde Japonya'nın hızla kalkınması ve dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinden birisi haline dönüşmesi "Japon mucizesi" olarak değerlendirilmiş ve uzun yıllar boyunca çoğu gelişmekte olan ülke için bir örnek olarak gösterilmiştir.
Türkiye'nin dünya ekonomisinden aldığı pay da son yıllarda giderek düşüyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2022 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) dikkate alındığında 2021'de dünyanın en büyük 21. ekonomisi oldu.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
Gelişmiş Ülkeler , ekonomileri yüksek oranda ilerlemiş ve büyük teknolojik altyapıya sahip olan devleti ifade etmektedir. Düşük sanayileşme ve düşük insani gelişme endeksine sahip ülkeler gelişmekte olan ülkeler olarak adlandırılmaktadır .
- Eğitim, sağlık, altyapı hizmetleri gelişmemiştir. - Kişi başına düşen doktor sayısı azdır. - Okur – yazarlık oranı düşüktür. - Bebek ölüm oranları fazladır.
Şu an IMF üzerinden yapılan araştırmalar neticesinde dünya çapında toplamda 35 tane gelişmiş ülke bulunuyor. Özellikle bu ülkelerin büyük bir çoğunluğu Avrupa Kıtasında yer alır. Bu kriterleri taşıyan gelişmekte olan ülkeler ise gelişmiş ülkeler kategorisine zaman içerisinde girer.
Bu ülkeler ekonomik verileri itibarıyla üst sıralarda yer almalarına rağmen endüstriden yoksundurlar, eğitim ve bilim açısından gelişmemişlerdir, genellikle demokratik özgürlüklere ve insan haklarına bağlı değillerdir ve gelir dağılımlarında çarpıklıklar görülür.
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye 2021'de dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisindeki yerini İran'a bırakarak 21. sıraya geriledi. Dolar cinsinden GSYH büyüme oranı açısından dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi listesinin yeni üyesi İran oldu.
Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Hindistan, İnsani Gelişme Endeksinde 130. Sırada. 1.2 milyar nüfusu ile Hindistan, dünyanın en büyük demokrasisi. Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre de ABD ve Çin'den sonra en çok milyardere sahip ülke.
2022 yılında Lüksemburg 127 bin 580 dolarlık kişi başına GSYH ile bu bazda birinci sırada yer almaya, başka deyişle yurttaşlarının ortalama refah düzeyi en yüksek ülke olmaya devam etti. Geçen yıl Norveç 106 bin 328 dolarla 2'nci sıraya yükselirken, İrlanda 103 bin 176 dolarla bir basamak düşerek 3'üncü sıraya kaydı.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Dünya Mutluluk Endeksi, 2012'den bu yana her yıl yayınlanıyor. Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor.
En güvenilir ülke: İsviçre
Araştırmada tüm kategorilerde 90 üzeri puan alan İsviçre, ortalama 93,4 notla birinci sırada yerini aldı. Listenin ikinci sırasında 92,7 puanla Singapur, üçüncü sırada ise 91,1 puanla Norveç geldi.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
C 20'ler Grubu: Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya , Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan'dan oluşmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri