Genel olarak ekonomik ürünler piyasaya ilk sürüldüğünde yüzde 15-20 kârla satılmaya başlıyor.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
eTicarette yukarıdan aşağı en az %45 kar marjı ile ancak şirket döner. %50-60 kar marjı varsa kar etme şansı var demektir. Yani bu alırken kazanmak ve doğru ürün yönetimi anlamına gelir.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir malın satışındaki kâr marjı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 750 = 33,33 (yani %33,33) olmaktadır.
Şirket ayda 150,000 TL değerinde ürün satarsa, cirosu 150,000 TL'dir. Kar'ın ciroya oranı, genellikle yüzde olarak ifade edilir. Eğer bir şirket 200,000 TL ciro ve 40,000 TL kar yapmışsa, kar marjı %20'dir.
İlgili 21 soru bulundu
Kârlılık genellikle beş orandan biriyle ölçülür: brüt kâr oranı, kâr marjı oranı, aktif getiri oranı, kullanılan sermayenin getirisi ya da özkaynak kârlılığı.
Yatırım kârlılığı, ya da kısaca ROI, bir yatırımın kârının maliyetine oranıdır. Yatırımcılar ve şirketler tarafından sermayeyi riske etmenin verimliliğini ölçmekte kullanılır. Benzer alternatiflere göre yüksek bir yatırım kârlılığı, bir yatırımın riske değer olduğuna işaret eder.
Buradan anlaşılacağı gibi: Kârlı bir satışta maliyet fiyatı ile kâr tutarı toplanarak satış fiyatı belirlenir. Zararlı bir satışta ise maliyet fiyatından zarar tutarı çıkarılarak satış fiyatı belirlenir.
Basitçe, hesapladığınız ürün maliyeti üzerine belirlediğiniz kar marjını ekleyerek satış fiyatını (etiket fiyatı) belirlersiniz. Diyelim ki ürünün maliyeti 100 TL ve siz %100 kar marjı eklemek istiyorsunuz. Bu durumda ürünün satış fiyatı 200 TL olacaktır.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlı hesaplama yöntemi şöyledir: Satış maliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) – ( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
1000 lira satış yapan ve kâr marjı %20 olan bir şirket, 1000 liralık satış sonucunda 200 lira kâr edecektir. Aynı satış düzeyinde, kâr marjının %30'a çıkarılması, kâr miktarını da 300 liraya taşır.
Anasayfa / TİCARÎ HAYAT / Alışveriş ve Çeşitleri / Ticarette kâr haddi var mıdır? Ticarette kâr haddi var mıdır? İslâm'da, prensip olarak, alışverişler için kesin bir kâr haddi konulmamış olup kâr oranları piyasa şartlarına bırakılmıştır.
Satış tutarından alış çıkarılarak hesaplanan brüt kar, 100 ile çarpılıp alış tutarına bölündüğü zaman kar oranı elde edilmektedir. 10 * 100 / 50 = 20 yani % 20 kar oranıdır.
Bir malın fiyatını belirleyen şey nedir? Fiyatlar doğrudan arz ve taleple ilgilidir, arzı ve talebi etkileyen ise bir çok etken bulunmaktadır. Talep kanununa göre, diğer değişkenler sabitken bir malın talebi artarsa fiyatı artar, talebin düşmesi fiyatların düşmesine neden olur.
Kar marjı hesaplama formülü şu şekildedir. Satış fiyatından alış fiyatı çıkarılır. Çıkan rakam satış fiyatına bölümüdür. Elde edilen rakam 100 ile çarpılır.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Satılan Malların Maliyeti Bir şirketin sattığı malları üretmek veya üretmek için harcadığı para miktarını gösterir. Buna malzeme, işçilik ve Amortisman ve Amortisman maliyeti dahildir. Satış ve personel gibi dolaylı maliyetleri içermez.
Bir ürünün fiyatı düşürüldüğünde ve satıldığında, indirim yapılmış demektir. İndirilen fiyat yüzde olarak ifade edildiğinde, buna indirim yüzdesi veya iskonto oranı denir. İndirim oranını hesaplamak için formül aşağıdaki şekildedir: İskonto (%) = (Liste fiyatı – Satış Fiyatı)/ Liste Fiyatı × 100.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Yüzde Hesaplama Hakkında
Yüzde hesaplamasında A gibi bir miktarın %x'i hesaplanmak isteniyor ise A sayısı ile x sayısı çarpılır ve daha sonra yüze bölünür. Bu işlem ile birlikte yüzde hesaplaması yapılmış olur.
Zarar yüzdesi hesaplama nasıl yapılır? Maliyet tutarından gelir tutarının (veya satış fiyatının) çıkarılmasıyla elde edilen zarar tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Yüzde hesaplama işlemi genellikle hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilen temel bir matematik işlemidir. Yüzde 30 hesaplaması, bir miktarın yüzde değerini belirlemek için kullanılan bir matematiksel işlemdir. Yüzde 30, bir sayının 100'e bölünüp, elde edilen sonucun 30 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Kar oranı : Satışlar ile maliyet arasındaki farkın maliyet içindeki oranıdır. Kar marjı : Satışlar ile maliyet arasındaki farkın satışlara oranıdır. Kısaca örneklendirelim; 100 TL maliyeti olan bir ürününüzü 200 TL'ye satıyorsunuz. Bu durumda kar marjınız %50 olur.
Basit karlılık oranı, normal bir yıl içerisinde elde edilen net karın başlangıçtaki yatırıma tutarına oranıdır. Bir diğer hesaplama yöntemi ise özsermaye üzerinden hesaplanan karlılıktır. Basite karlılık oranı, ortalama karlılık esas alınarak da hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri