Victor Hugo'nun Türkçede Sefiller şeklinde tanınan romanı Hikâye-i Mağdûrîn adıyla yayımlanır. Kısa bir süre sonra Daniel Defoe'nun Robenson'u çevrilir.
Swift'in meşhur yapıtı Gulliver'in Seyahatnamesi (Mahmut Nedim, 1872), Bernardin de Saint-Pierre'in Paul ve Virginie (Sıddık, tefrika 1870, kitap 1873), L'Abbé Prevost'un Manon Lescaut (Mahmut şevket, 1879), Aleksandre Dumas Şls'in Kamelyalı Kadın (Ahmet Mithat, 1879), Aleksandre Dumas Père'in Antonin (Ahmet Mithat, ...
Yeni Türk edebiyatında pek çok alanda öncü olan Şinasi'nin ilk baskısını 1859'da Fransız Lisanından Tercüme Ettiğim Bazı Eş'âr adıyla yaptığı ve 1870 yılındaki ikinci baskısında adını Tercüme-i Manzume olarak değiştirdiği eseri küçük hacmine rağmen Fransız edebiyatından şiir alanında kitap çapında yapılan ilk çeviri ...
Romanın tür olarak Türk edebiyatında görülmesi, Telamak'ı Fransızcadan çeviren Tahtaví'nın, Arapça tercümesinden Yusuf Kamil Paşa'nın yaptığı, Fenelon'un Telemak adlı eserinin çevirisi Terceme-i Telemak ile olmuştur.
ATALA yâhut AMERİKAN VAHŞİLERİ (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM)
Eser, Recaizâde Mahmut Ekrem'in 1872 yılında Chateaubriand'dan tercüme ettiği Atala romanının tiyatroya adapte edilmiş hâlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu çalışmaya konu olan, Fransız yazar Chateaubriand'ın Atala adlı romanı, ilk defa Reca- izade Mahmut Ekrem tarafından 1872 yılında Osmanlı Türkçe- sine çevrilmiştir.
Ahmet Vefik Paşa, Türk edebiyatının ilk tiyatro çevirisini yapmış kişisidir.
Osmanlıca harflerle Türkçeye yapılan ilk çeviri yapıt Tercüme-i Telemak'tır. Edebiyatımızda ilk çeviri roman özelliği taşıdığı için önemli olan bu yapıt, Yusuf Kâmil Paşa tarafından Fenelon'un yazdığı Les Aventures de Telemaque (Telemak'ın Maceraları) adlı kitaptan çevrilmiştir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Victor Hugo, Daniel Defoe gibi sanatçıların eserleriyle birlikte özellikle Fransız romanlarının çevirileri Tanzimat'ın ilanından kısa bir süre sonra Türk edebiyatına kazandırılır. Sonrasında ise 1872'de Şemsettin Sami'nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseri ilk telif roman olarak okura sunulur.
Yeni Türk edebiyatında pek çok alanda öncü olan Şinasi'nin ilk baskısını 1859'da Fransız Lisanından Tercüme Ettiğim Bazı Eş'âr adıyla yaptığı ve 1870 yılındaki ikinci baskısında adını Tercüme-i Manzume olarak değiştirdiği eseri küçük hacmine rağmen Fransız edebiyatından şiir alanında kitap çapında yapılan ilk çeviri ...
Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Recep Vahyî, Fransızcadan manzum ve düzyazı çevirilerde bulunmuştur. Onun ilk çevirisi Victor Hugo'dan 1887 yılında yapmış olduğu manzum bir çeviridir. Son çevirisi ise 1914 tarihini taşıyan yine manzum bir çeviridir.
TERCÜME-İ TELEMAK (YUSUF KÂMİL PAŞA) Yusuf Kâmil Paşa'nın Fenelon'un Telemak adlı eserine yaptığı çeviri. Fenelon'un Fransa'da 1699'da yayınlanan kitabı Telemakhos'un Serüvenleri, sadece bizde değil, Rusya'da, Mısır ve İran'da, Japonya'da da Batı edebiyatından çevrilen ilk eserlerdendir.
Yazışmaları ise üç ciltte toplandı. İlk önemli romanı A Tale of a Tub (Bir Fıçının Masalı) olan Swift, 1726 yılında tamamladığı Gulliver'in Seyahatleri'yle dünyanın en ünlü satir ustaları arasında yerini aldı. Çok sayıdaki yapıtı arasında Türkçeye çevrilen bir diğer önemli kitabı Alçakgönüllü Bir Öneri'dir.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı.
Batı'da ilk örnekleri, 17. yüzyılda François de La Rochefoulcauld tarafından Réflexions ou Sentences et Maxmies morales adıyla verilen özlü sözler, özdeyişler kitabının bizde modern dönemdeki ilk örneği sayılabilecek eseri Şemsettin Sami, 1879 yılında Emsal adlıyla verir.
İlk Türk Roman Yazarı Nedir? İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir.
Eylül, Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı. Ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir. 1901 basımının kapağı.
HASAN MELLÂH YÂHUD SIR İÇİNDE ESRÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi'nin roman türünde kaleme aldığı ilk eseri. Roman, Türk edebiyatında “Macera romanı” niteliğindeki ilk metinlerdendir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edildikten sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Köylü kızların şarkısı isimli şiir Türk edebiyatı tarihindeki ilk köy şiiri örneğidir. Muallim Naci, aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
Antoloji türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği ise Ömer b. Mezid'in 840/1437'de hazırladığı Mecmuatü'n-Nezair adlı eseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri