Disiplin işleriyle ilgili uygulamalarda, kaymakam ilçe, valiler il, belediye başkanları belediye teşkilatındaki diğer disiplin amirlerine göre en üst disiplin amiridirler. Valiler, kaymakamlara göre bir üst disiplin amiridirler.
Yeni DEVLET MEMURLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 30/4/2021 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Yayınlanan yönetmeliğin 5. Maddesine göre; Valiler il ve İlçelerde görevli bütün memurların, Kaymakamlar ilçede görevli bütün memurların disiplin amiri olarak belirlendi.
(2) General ve amiraller hakkında karar vermek üzere Bakanlıkta teşkil edilecek Yüksek Disiplin Kurulu; Bakanın başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur: a) Genelkurmay Başkanı. b) İlgili kuvvet komutanı. c) Personel Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakan Yardımcısı.
Buna göre; yeni sistemde en üst hiyerarşik amir olduğundan bahisle Cumhurbaşkanına, tüm kamu idarelerinde görevli bütün memurlar hakkında disiplin amirliği yetkisi verildiği görülmektedir.
Bölge müdürlerinin disiplin amiri bölge müdürlüğünün merkezinin bulunduğu ilin valisi, üst disiplin amiri ise bakanlıklarda müsteşar veya bakan, bağlı veya ilgili kuruluşlarda müsteşar, başkan veya genel müdürlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
Kaymakamlar, taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında, Belediye başkanları, belediye ve bağlı kuruluşlarında, Misyon şefleri yurt dışı teşkilatında, Görevli bütün memurlar hakkında disiplin amirliği yetkisini haizdir.
Valiler, kaymakamlara göre bir üst disiplin amiridirler. Bölge müdürlerinin disiplin amiri bölge müdürlüğünün merkezinin bulunduğu ilin valisi, üst disiplin amiri ise bakanlıklarda müsteşar veya bakan, bağlı veya ilgili kuruluşlarda müsteşar, başkan veya genel müdürlerdir.
Taşra teşkilatında İlçe Milli Eğitim Müdürleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki personellerin; Okulların, Rehberlik Araştırma Merkezinin, Mesleki Eğitim Merkezinin, Halk Eğitim Merkezi ve Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu müdürlerinin disiplin amiri olarak belirlenmiştir.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilir.
Disiplin amiri, teklif edilen cezayı veya alt ceza verebilir veya ceza vermeyebilir (Takdir Yetkisi/Gerekçeli).
Disiplin Soruşturmasında Bir Alt Ceza Uygulaması:
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan, ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir. Bu konuda takdir disiplin cezasını veren âmir ya da kurula aittir.
MADDE 24- (1) Uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezası gerektiren fiil veya hâli bulunan memurlar hakkında disiplin soruşturması açılması ve ceza verilmesine ilişkin hususlarda yetkili disiplin amirleri, disipline aykırı fiil veya hâlin işlendiği sırada memurun görev yerindeki disiplin amirleridir.
Bakanlık müfettişleri görevden uzaklaştırma kararı alma yetkisine sahiptir. İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Bölüm, anabilim, anasanat, bilim ve sanat dalı başkanları, araştırma merkezi müdürleri ve bunların yardımcıları, hukuk müşaviri, daire başkanları, şube müdürleri disiplin amiri sayılmadıklarından soruşturma açma yetkileri yoktur.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezaları disiplin amirleri tarafından verilebilirken kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası Disiplin Kurulu kararı veya Vali kararı ile verilebilir.
(4) Genel Müdür, bu Yönetmeliğe tabi tüm personelin disiplin amiridir. MADDE 6- (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeye yetkilidir.
Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir.
Şube müdürü kurumdaki idari personelin amiridir. Eğitim öğretim personelinin amiri değildir fakat üstüdür.
# Soruşturma açmaya/açtırmaya yetkili kişi DİSİPLİN AMİRİDİR (m.53/A-a). # Soruşturulacak kişinin disiplin amiri, soruşturmayı bizzat kendisi yürütebilir ya da biriminden bir soruşturmacı görevlendirebilir. Sadece zorunlu hallerde Rektörlük aracılığıyla diğer birimlerden soruşturmacı talep edilebilir (m.53/A-c).
Disiplin cezaları, uyarma, kınama ve aylıktan kesme gibi, disiplin amirleri tarafından verilirken, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ise, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararının alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler tarafından verilir.
Sözleşmeli personelin daha verimli olması için şef olarak görevlendirilmesi ise yine mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Sonuç itibarıyla; sözleşmeli personelin müdür ve şef kadrosunda görevlendirilmemesi, yapılan atamaların yürürlükte bulunan mevzuatın izin verdiği şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Disiplin Amirleri
Kaymakamlar ilçe, valiler il teşkilatındaki diğer disiplin amirlerine göre en üst disiplin amiridir. Valiler kaymakamlara, Bakan ise Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı ile valilere göre bir üst disiplin amiridir.
Bakanlar kendi bakanlıklarının en yüksek hiyerarşik amiridir. Anayasamıza göre bakanlar Cumhurbaşkanına karşı sorumludur (m.106/4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri