"Allah bir evin rızkının bereketini, karı koca muhabbeti arasına gizlemiştir." Hadis-i Şerif.
Peygamberimiz (SAV); "Allah bir evin rızkının bereketini, karı koca muhabbeti arasına gizlemiştir." buyuruyor. Ne kadar muhabbet o kadar bereket. Hep bereketsizlikten şikâyetçiyiz. Allah bereketi muhabbetin içine saklamış.
- Evden dışarıya maya vermek evin bereketini kaçırır (K.1, K.9, K.10, K.26, K.40, K.44). - Evde sirke bulunması evin bereketini arttırır. Biterse evin bolluk bereketi kaçar (K.13, K.19, K.4, K.7, K.53, K.59). -Evde yapılan ekmeğin çok kabarması berekettir (K.1, K.8, K.25, K.26, K.40).
Evin Bereket Köşesi Neresi? Evin bereket köşesi, Feng Shui'de "Zenginlik ve Bolluk" alanı olarak bilinir ve genellikle evin güneydoğu köşesinde yer alır. Bu alan aynı zamanda "para alanı" olarak da adlandırılır ve finansal başarı, refah ve zenginlik ile ilişkilendirilir.
Bir şeyi saymak bereketini azaltmaz. Halk arasında ''sayma bereketini azaltır'' lafı yaygındır. Sadaka verirken cimrilik derecesine işi vardırmayın, rızık endişesine kapılmayın, manasında söylenir ve doğrudur.
İlgili 20 soru bulundu
Allah Teala'nın canlılara yeme içme ve başka hususlarda yararlanmak üzere verdiği her şeyi “rızık” kelimesiyle ifade edilir. Sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların rızkı Rezzak olan Allah'a aittir. O sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta kendisine iftira edenlere de bol bol rızık verir.
Allahü teâlâ rızka kefil; ama çalışmayı da emretmiştir. Çalışmak rızkın gelmesine sebeptir. Çalışmadan rızık beklemek Allahü teâlânın emrine aykırıdır.
Nahl Suresi'nin 114. Ayeti: Öyleyse, Allah'ın size rızık olarak verdiği helâl ve temiz nimetlerden yiyin. Eğer yalnız Allah'a kulluk yapıyorsanız O'nun nimetlerine şükredin. İsra Suresi'nin 30. Ayeti: Doğrusu Rabbin dilediğine rızkı bol verir, dilediğine de az verir.
Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
Eğer bir insan rızkını kendi çalışmasıyla kazandığını düşünüp Allah'tan geldiğini inkar ederse büyük ziyandadır. İnsanı dünyaya imtihan için gönderen Allah (c.c.) rızka da kefildir. Bunun böyle olduğu bize "Allahü teâlânın rızık vermediği, bir canlı yoktur." (Hud 6) ayetiyle bildirilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de 123 yerde geçen rızık kavramı ve rızıklandırma fiili ekseriyetle Allah'a izâfe edilirken (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “rzḳ” md.)
Hatta evlenmek de rızkı artırır. Çünkü helalinden böyle bir yolu tercih etmekle, Mevlâ; kulunun üzerinde yağmur bulutu gibi bekleyen rızkı evlilik vesilesiyle kuluna indiriverir. İnsan tek başına iken parası yetmez, evlenince para bile biriktirebilir.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Resulullah (s.a.a): “Evlenin, zira evlenmek rızkınızı artırır.” Resulullah (s.a.a): “Bekarlarınızı evlendirin, zira bu işle Allah onların ahlakını güzelleştirir, rızıklarını artırır ve mürüvvetlerini çoğaltır.”
Hâlâ şunu anlamadılar mı ki Allah dilediği kulunun nasibini bollaştırır, dilediğinin nasibini ise daraltır. Elbette bunda inanacak kimseler için alacak ibretler vardır. Bilmediler mi ki Allah dilediğine rızkı açar ve kısar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.
Çünkü Allah fecir ile güneşin doğması arasındaki vakitte insanların rızkım taksim eder.» buyurdu." - Yine Beyhaki'-nin rivayetine göre "Ali bin Ebi Tâlib (Radıyallâhü anh) şöyle demiştir: "Resuluilah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) (bir gün) sabah namazından olan Fâtime (Radıyallâhü anhâ) 'nin odasına girdi.
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur.
O rızkın anahtarları ise, nafaka ve sadakadır. Nafaka ve sadaka, Arş'ta takdîr edilen rızkın celbine vesîledir. Yerde nafaka ve sadaka verilir, Arş'ta rızık kapısı açılır. Çok sadaka versen, rızkın çok gelir.
Tüm canlıların rızkını veren ALLAH'tır. Kimse rızk için Allah'tan başkasının kapısında bekleyip boyun bükmesin. Bu hayvanlar bile rızkın Allah'tan geldiğini bilir ve her daim zikrederken kul sadece İyi ve kötü olanlara SEBEP olur.
Bu âyetlerin verdiği mesaj şudur: Canlıların hayatta kalabilmek için muhtaç oldukları rızkı yaratan Allah'tır. Allah dışında başka bir rızık verici yoktur. Hiçbir Canlıya “Açlıktan Ölmeme” Garantisi Verilmiş Değil! Allah Teâlâ tarafından hiç kimseye açlıktan ölmeme garantisi verilmiş değildir.
Rızık, insanın ana karnında teşekkülü ile başlar, kader sicilindeki kayıtlara uygun olarak ecele kadar devam eder. Ecel, bir mânâda dünyâya âid rızkın bitim noktasıdır. Rızık, bütün mahlûkat için ezelde takdîr olunmuştur. Artmaz ve eksilmez.
Cenab-ı Allah ekseriyetle evlilikleri ihtiyarî kaderde yani kişinin tercihleri neticesinde bulmasını sağlar. Burada önemli olan ayrıntı; Allah, evlenmek için kimi bulacağımızı bilir ve sadece sebeplere müracaat edilmesini ister.
Ayet-i Kerimelerde belirtildiği gibi rızkımızı veren Yüce Allah'tır. Bu rızıklarımızı elde etmemiz için, çalışıp çabalamamız gerekmektedir. Gayret bizden, rızık Allah'tandır.
Dünyevi işlerin hayırlı olması, maddi zorluklar çekenler helal para kazanmak amacıyla ve borçlarından kurtulmak için Allah'a yönelerek dua ederler. Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
Mehmet Yıldız on X: "“Allah rızka kefildir ama imana kefil değildir. Bu yüzden İmanınızı dert edinin, rızkınızı değil.” Hz.Ali" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri