KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Deri hijyeni, deriyi temizlemek, artıkları atmak, dolaşımı uyarmak, kişiyi rahatlatmak amacıyla derinin yıkanmasıdır. Banyo yapma (yıkanma) kişinin hijyenik bakımının önemli bir parçasıdır. Temizliği sağlar, vücudu artık maddelerden temizler, kötü kokuları önler ve rahatlık duygusu verir.
Vücuda ait kişisel temizlik uygun şekilde yapılmadığında ishalli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, cildin mikrobik hastalıkları, paraziter hastalıklar, mantar ve allerjik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir. Labiumlar parmakla aralanarak kıvrım yerlerinde de suyun değmesi sağlanabilir. Ama kesinlikle çok sıcak su kullanılmamalıdır ve sabunun tamamen durulandığından emin olunmalıdır.
Örnek bir insan, çabuk kirlenen el, ayak, yüz ve burun gibi organlarını sabah, öğle ve akşam günde en az üç kez bol su ile yıkar. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce ağzını temizler ve dişlerini mutlaka fırçalar. Haftada en az iki kez banyo yapar ve bütün vücudunu bol su ve sabun ile temizler.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Günlük vücut bakımı, düzenli olarak yapılması gereken birçok işlemi içerir. Bunlar arasında duş almak, dişlerinizi fırçalamak, deodorant kullanmak, cildinizi nemlendirmek, tırnaklarınızı kesmek ve güneş koruyucu kullanmak bulunur. Banyodan sonra vücut bakımı da günlük rutin vücut bakımını kapsar.
Vücudu temizleyerek kirden arındırılmalıdır. Vücut yıkama jelleri, banyo/ duş jelleri, vücut yıkama yağları ve sabunlar ile temizlik sağlanır. Çeşitli içeriklerle birleşen vücut yıkama her yaş grubuna ve her cilt tipine uygun ürünleri cildi temizlerken aynı zamanda neye ihtiyacı varsa onu verir.
Bu açıdan temizliğe başlamak için odayı seçebilirsiniz. Bu durumda, genelde yatak odasında başlanır ve sonra çocuk odası ve misafir odasına geçilir. Bundan sonra oturma odasını, ardından hol, koridor ve mutfağı ve son olarak banyo ve tuvalet temizlenir.
Temizlik sıralamanız; toz alma, süpürme ve paspaslama şeklinde olmalıdır. Bu sayede temizliği belirli bir düzen içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik sıralamasını ise mutfak, banyo, yatak odası ve diğer odalar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz.
Kişisel Hijyen; saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki sırasında ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini kapsamaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2003).
Resûlüllah Efendimiz saçlarına ihtimamla bakar, titizlikle temizlerdi. Ara sıra yağlar ve tarardı. Dağınık kirli saçlardan hiç hoşlanmazdı. Ara sıra yağlar ve tarardı.
Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır.
Düzenli banyo veya duş almak, temiz ve hijyenik bir şekilde giyinmek, tercihen pamuklu kıyafetler tercih etmek, tırnak bakımı, düzenli egzersiz yapmak gerekir. El bakımı gibi detayların atlanmaması en önemli noktadır.
Düzenli olarak temizlenmeyen koltuk altlarında zamanla bakteri ve koku birikir. Bakteri oluşumunu engellemek için sabun ve suyla günlük koltuk altı temizliği yapmanız önemlidir. Her gün duş almasanız bile, en azından koltuk altlarınızın temizlendiğinden emin olmalısınız.
En iyi sonucu elde etmek için, kolunuzu başınızın üzerine doğru kaldırın, tıraş bıçağını hafifçe bastırın ve gerekiyorsa aşağı, yana ve yukarı olmak üzere her yönde kısa hareketlerle nazikçe tıraş edin.
Cinsel ilişki sonrası genital bölge temizliği sağlığı korumak ve enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir. Temizliğe başlamadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Ardından ılık su ile bölge temizlenmelidir. Bu süreçte nazik olunmalı ve su dışında bir madde kullanılmamalıdır.
Genital bölgenin tıraşı temizlik için önemlidir. Tüyler çok uzadığında bakteri birikmesi yapabilir ve aşırı terlemeye neden olabilir. Bu bölgenin temizliği jilet, tüy dökücüler, lazer epilasyon ve ağda ile yapılabilir.
Tıraş öncesinde sıcak bir duş alarak veya sıcak bir bez koyarak cildi ve tüyleri yumuşatmak, kremle tüylerin uzama yönüne doğru tıraş etmek, sonrasında ölü derileri uzaklaştırmak ve bölgeyi nemlendirmek en iyi sonuçları sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri