Şekeri çorba kabınıza iyice karıştırın, ardından tadına bakın. Çorbanın tadı hâlâ biraz asidikse, tabağa küçük bir kaşık şeker daha ilave edin. Bu çözüm, limon gibi daha hafif tatlara sahip yemeklerde daha iyi çalışır. Tuzlu bir çorba hazırlıyorsanız bir kaşık tuz ilave edin.
Yemeğin salçası fazla olursa ne yapılmalı? - Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. - Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız. - Kesme şeker ile salça kıvamı kırmaya çalışabilirsiniz.
Sirke, turunçgiller, şarap, domates, soğan, yoğurt, nar, sumak ekşisi asit dengesi için yararlanabileceğimiz malzemelerden bazıları. Diyelim ki domates sosunuz ekşi, asiti fazla, içine az karbonat ekleyip, baloncukların yok olmasını bekledikten sonra tekrar tadabilirsiniz.
Limonu fazla kaçan yemeğe ne katılır? – Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. – Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız.
İlgili 40 soru bulundu
Limonun ekşi, mayhoş tadını içeriğindeki sitrik asitten alır. Sitrik Asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir.
Ayrıca şekerlemelerin tadını güzelleştiren ekşiliğin ana kaynağı limon tuzudur. Toz haline getirilip toz şeker ile karıştırılarak şekerlemelerin üzerinde hoşa giden tattaki tatlı ekşi kaplamanın oluşması sağlanır.
Evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu kullanmaya çalışabiliriz örneğin limon tuzu yerine.
Yoğurt ekleyerek hem tuz oranını düşürmüş olursunuz hem de çorbaya terbiyeli bir kıvam vermiş olursunuz. Tuzlu yemeğe yoğurt eklerken bir kase içinde yemek suyu ile yoğurdu karıştırın ve ılık sıcaklığa gelince yemeğe ekleyin. Yoğurt eklenen yemek ise karıştırılmalıdır.
Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir. Limon tuzu sadece yiyeceklerde değil; temizlik konusunda da etkili olan bir maddedir.
Limon birçok yemeğin baş tacıdır, yakışanıdır. Hatta bazılarının da olmazsa olmazıdır. Salatayı, çorbayı, balıkları, zeytinyağlıları anlarız. Haydi lahmacunu ve midye dolmayı da anlarız ama olur olmadık şeylere sıkmayın şu limonu yahu!
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
Limon, tuz ve su ile de bir karışım hazırlayabilirsiniz. Dilimlenmiş bir adet limonu 1 bardak su ve 1 çay kaşığı tuz ile karıştırabilirsiniz. Bunu sabahları aç karnına içtiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz. Yemek normal tadına dönecektir. - Yemeği süzgeçten geçirdikten sonra üzerine kaynar su tutunuz ve daha sonra yaptığınız tencereye geri koyduktan sonra baştan pişirmeye devam ediniz.
Sirke, turunçgiller, şarap, domates, soğan, yoğurt, nar, sumak ekşisi asit dengesi için yararlanabileceğimiz malzemelerden bazıları. Diyelim ki domates sosunuz ekşi, asiti fazla, içine az karbonat ekleyip, baloncukların yok olmasını bekledikten sonra tekrar tadabilirsiniz.
Ekşiyen yemek nasıl düzeltilir? Bir seferde yaklaşık 1/8 çay kaşığını yemeğe ekleyip, karıştırın. Damak tadınıza göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ilave edin. Bir anda çok fazla karbonat eklemeyin.
Yemek yaparken, domates sosu ve salça gibi sosların fazla kaçması, mutfakta sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Domates ve domatesten yapılan soslar ve salçalar içerdikleri askorbik asit ( C vitamini) nedeniyle asidik yapıya sahiptir. Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir.
Konservelerde genelde beklemeden kaynaklı bir fermantasyon oluşur domates biraz daha ekşimsi bir hal alır. Bunu lezzete çevirmenin en güzel yolu domatesli yemeklere bir tutam şeker atmanız bu sorunu ortadan kaldırır.
Yemeğin acılığını almak için, bir fincan sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Yağ, yemeğin yüzeyine çıktığında acıyı içine hapsedecektir. Bu yüzden kaşık yardımıyla yemeğin üzerindeki yağı almanız gerekir. Limon suyu, yemeklerdeki acılığı giderme konusunda son derece etkilidir.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Soğanlı yemek yaparken tencere içerisine ekleyeceğiniz şeker soğanınızı karamelize etmeye yardımcı olur. Ayrıca üzerine ekleyeceğiniz domates ve salçanın ekşisini dengelemeye yarar. Bu nedenle salça kullandığınız soğanlı yemekler içerisine bir miktar yaklaşık 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi tavsiye ederiz.
hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri