Alkol bu hücrelerin protein üretimini % 35 civarında düşürüyor. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılıyor. Bu yüzden sürekli alkol tüketen kişilerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısıyla da vücut yapısında bozulmalar görülür (2).
Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki teşkil ederek düzgün çalışmalarını da engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir.
Genel olarak, sporcular tarafından yüksek miktarlarda alkol tüketimi, normal kan akışını ve protein sentezini olumsuz yönde etkileyebilir ve kas iyileşmeleri bozulabilir. Yine iyileşmeye bağlı olarak, rehidrasyon ve glikojen sentezi gibi geri kazanımla ilgili diğer faktörler de olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
"PLOS One" adlı dergide yayınlanan bir araştırma ise egzersizden sonraki dört saat içinde yüksek miktarda alkol alırsan kas protein sentezi azalacağı için kasların güç toplamasının ve gelişiminin daha çok sekteye uğrayacağını gösteriyor.
Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki yaratarak düzgün çalışmalarını engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Egzersiz yapmak bira göbeğinizi giderebilir mi? Mekik çekmek ve diğer karın egzersizleri karın kaslarınızı güçlendirir ama göbeğinizi tam olarak yok edemez. Göbek yağlarınızı eritmenin tek yolu kilo vermektir. Yüzme, koşma, bisiklet sürme ve tenis gibi sporlar göbeğinizi eritmek için en iyi yollardan bazılarıdır.
Sarhoş bir merkezi sinir sistemi hissizleşmiş olur, vücuttaki kasların rahatlamasına yol açar.
Alkol bu hücrelerin protein üretimini % 35 civarında düşürüyor. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılıyor. Bu yüzden sürekli alkol tüketen kişilerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısıyla da vücut yapısında bozulmalar görülür (2).
Alkol, aşırı idrara çıkma etkisiyle vücuttan sıvı kaybına neden olur. Spor esnasında terleme ile kaybedilen su miktarını da bunun üstüne eklediğinizde, sonuç; yine kas hücrelerinin gelişimini engelleyici, kas kramplarına ve kas çekmelerine zemin hazırlayan bir su dengesi ile karşı karşıya kalmanız olacaktır.
Alkollüyken egzersiz yapmaktan kaçınmalı ve alkol alındıysa en az 48 saat sonra egzersiz yapılmalıdır. Egzersizden sonra alkol alımından da aynı şekilde uzak durulması gerekir. Kronik alkol tüketimi zaman içerisinde egzersiz performansını çok daha fazla düşüreceği için sürekli alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Uzun vadede kişilik bozukluklarına yol açar. Karaciğer yetmezliği, siroz, akciğer kanserine giden patolojinin temelini oluşturur. Beyin koruma bariyerini geçerek en çok da prefrontal kortekse zarar verdiği için, oluşan hasarlanma kişilik bozukluğuna neden olmaktadır.
Kaslı insanların alkole dayanıklılığı daha yüksek çünkü kas dokuları alkolü emerek alkolün beyne ulaşmasını engelliyor.
Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında. Pek çok kişi, çok daha kısa sürede kas hacminin azaldığını düşünür. Bunun sebebi hacimlerinin 1-2 hafta içinde gerçekten azalmasıdır.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Düzenli olarak spor yapmaya başlamak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi, kaybedilen kas dokularının yerine konulması için protein alımı ile düzenli sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Erkeklerde Alkol ve Seks
Testosteron salgılanabilmesi için NAD+ gerekmektedir ve dolayısıyla alkol, testoesteron üretimini baskılamaktadır. Testosteron üretimine bağlı olarak erkeklerin cinsel isteği ve fiziksel uyarılma hali de olumsuz etkilenmektedir.
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir. Aksine, alkolle daha fazla sıvı kaybedildiğinden, sıvı kaybını yerine koymak için daha çok sıvı içilmelidir.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
Uzun süre çalışmak size kas kazandırmaz, düzenli çalışmak ise çok daha etkili sonuç verir. Kas gücü ile çalışan kişilerin neden mükemmel vücutları olmadığını düşündüğünüz zaman uzun süreli egzersizlerin faydasız olduğunu daha rahat göreceksiniz. İstikrarlı yapılan spor sayesinde kaybedilen kaslar geri kazanılabilir.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor. Kötü huylu kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor ve göğüs kanserine karşı da oldukça etkili bir savaşçı. B6 yönünden oldukça zengin bir içecek olduğu için kalbiniz açısından da yararlı bir içecek.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç Dr. Ahmet Akgül, halk arasındaki yaygın görüşün aksine alkol ve mezenin hem kalp damarlarında, hem de diğer damarlarda tıkanmalara yol açtığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri