Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Hormon bozukluğu yaşayan kişiler, çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Vücudun aşırı tüylenmesi, ergenlik döneminin gerçekleşmemesi, uyku düzeninin oturmaması, adet döngüsünün oluşmaması ve kısırlık, hormon bozukluğundan kaynaklanabilen sorunların yalnızca birkaçıdır.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir.
İlgili 45 soru bulundu
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Hormon bozukluğunun önemli bir kısmı, çeşitli tedavi yöntemleriyle giderilebilir ve sorunun çözülmesiyle birlikte bozukluğun yol açtığı sağlık problemleri de kendiliğinden geçebilir.
Hormon bozukluğu genelde çeşitli ilaç tedavileri ile çözülür. Bu ilaçlar alanında uzman kadın doğum doktorları tarafından verildiği taktirde tüketilmelidir.
Hormon Testi Nasıl Yapılır? Her bir hormon testi için, ölçüm yöntemi ve şekli farklılık gösterse de genel olarak hormon testleri ayrı bir tüpte alınan kan örneğinden çalışılır. Hastalık tanısı için hormon kan düzeylerinin yeterli olduğu hormon türlerinde, kandaki hormon seviyesinin tespit edilmesi yeterlidir.
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünün uzmanlık alanı, hormonlar ve metabolik hastalıklardır.
Tüm iç salgı bezlerinin yer aldığı sistem ise endokrin sistemidir. Salgılanan hormonların büyüme, gelişme, üreme, dışarıya verilen tepkileri kontrol altına almak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır. Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir.
Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, beden kitle endeksinin dengelenmesi, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur. Ancak tüm bu önlemlerin etkisiz kalması durumlarında östrojen hormonu içeren bazı takviye ilaçlar kullanılabilir.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi adet düzensizlikleri, menopoz, cinsel güçsüzlük, polikistik over sendromu gibi sorunları çözüme kavuşturmaktadır.
Kadınlar erkeklere oranla daha fazla hormon problemi yaşıyor
Özellikle de stres ve yanlış beslenme hormon dengesizliğinin en önemli nedenleri arasında kabul edilmektedir. Aynı zamanda yanlış yaşam tarzı alışkanlıkları hormonların dengesinin bozulmasında rol oynamaktadır.
Adet düzensizliği en sın ilk adet görmeye başlayanlarda ve menopoza girmeye yakın olan kadınlarda görülmektedir. Bu da hormonlardaki değişimlere bağlanmaktadır. Bu tür durumlarda hormon testleri yapılmaktadır. Ayrıca hormon bozuklukları da adet düzensizliğini oluşturmaktadır.
Hormon testinin yapılacağı en doğru zaman adet başladıktan sonra en erken 2. gün, en geç ise 5. gün yapılır.
Ergenlik döneminin kız çocuklarında 13 yaşından, erkek çocuklarında 13,5 yaşından itibaren halen başlamamış olması gecikmiş ergenlik problemini işaret eder. Tıpkı erken ergenliğe girme gibi gecikmiş ergenlik de hormonal bir bozukluktur ve bu soruna sahip olan çocuklarda mutlaka endokrinolojik tedavi uygulanmalıdır.
Hormonoterapi (Hormon Tedavisi) nasıl yapılır? Adet gören hastalarda ya tamoksifen kullanarak hormon reseptörleri kapatılır ve östrojenin buraya bağlanmasına engel olunur veya östrojeni sentezleyen en önemli doku olan yumurtalıklar susturulur. Yumurtalıkların susturulması aylık veya 3 aylık iğnelerle yapılır.
Hormon bozukluğunun nedenleri arasında omega eksikliği yer alır. Omega içeren ürünler düzenli şekilde alındığında sağlık sorunlarının da önüne geçilir. Soğuk deniz balıkları tercih edildiğinde, özellikle de somon gibi balıklar tüketildiğinde kadın ve erkeklerin hormonları dengede tutulur.
Tiroid hastaları arasında dolaşan bir şehir efsanesi var: Tiroid hormon hapları kilo aldırır deniyor. Bu çok yanlıştır. Tersine, tiroid hormonları metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırırlar.
Sivilce oluşumuna birçok hormon etki edebilir. Ama bazıları başroldedir; Yağ salgısının artmasındaki baş etken “androjen” dir.
Östrojen eksikliği belirtileri
Östrojen hormonu seviyesinin düşmesi, kadınlarda bir dizi belirtiye neden olabilir. Bunlar arasında sıcak basması, terleme, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, depresyon, anksiyete, hafıza sorunları, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riskinin artması yer alır.
Hirsutizm olarak adlandırılan hormonal bozukluk; yüzde ve vücutta aşırı tüy çıkmasına sebep olmaktadır. Hirsutizm, kadınlardaki androjen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hirsutizm sorunu yaşayan kadınlarda, vücuttaki ayva tüylerin yerinde sert ve koyu renkli tüyler çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri