ağır ol ne demek? Ciddi, ağırbaşlı, soğukkanlı, sabırlı ol. 1) “ciddi, ağırbaşlı, soğukkanlı, sabırlı ol!” anlamında kullanılan bir söz; 2) “acele etme, yavaş ol!” anlamında kullanılan bir söz.
En İyi Cevaplar
Bana göre ağır kadın; ne yaptığını ve hareketlerinin doğurduğu sonuçları bilen kendinin, diğer bireylerin ve olayların farkında olan kadındır.
[1] Ağırbaşlı olan kişiler toplumda daima sevilip sayılırlar ve ağalar, paşalar gibi hürmet görürler. Oysa hoppalık, züppelik ve hafifmeşreplik yapan kişilere hiç kimse saygı duymaz.
Günümüzde çeşitli farklı anlamlara gelmekte olan molla kelimesi dini yönü ağır basan kişi ya da büyük bilgin demektir.
Ağır Ol Da Molla Desinler Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ağırbaşlı davranan itibarlı olur.
İlgili 32 soru bulundu
[1] Batmanlarla tartılacak gibi ağır ol. Ağırbaşlı ol ki değerin üstün tutulsun.
Molla sözcüğünün kullanımı Cumhuriyet ile birlikte Türkiye'de Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Yasa ile kaldırılmıştır. Ancak birçok İslam devletinde kullanılmaya devam etmektedir. Molla Ne Demek? Molla, İslam dünyasında din işleri ile alakadar olan kimselere saygı göstermek amacı ile kullanılan bir terimdir.
Molla TDK anlamı
- Büyük kadı rütbesi. - Medreseye devam eden öğrenci. - Büyük, ulu, bilgin.
İslam dünyasının büyük bölümlerinde, İran, Bosna-Hersek, Afganistan, Orta Asya ve Hindistan'da, molla adı yerel İslamî Dinî liderlere ve cemaat liderlerine verilir. Molla terimi, İslam Dünyasında öncelikle din âlimlerine ait bir saygı terimi olarak anlaşılır.
Tarih boyunca çeşitli İslâm toplumlarında görülen molla kelimesi günümüzde en çok İran'da kullanılmaktadır. İran'da halk dilinde yazı yazmayı bilmese de yazıyı okuyabilen kimselere molla denilmiştir.
Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır.
Ağırbaşlı Deyiminin Anlamı
Ciddi, olgun, hareketlerinde ölçülü, işlerini düşüne taşına yapan kişidir.
Sade ancak göz alıcı bir güzelliği olanlara söylenir. Böyle akıyor, lıkır lıkır.
Dirençsiz, güçsüz kimse. 2. Çok sık hastalanan, sağlıksız kimse. 3. Üşengeç, bir iş yapmaktan kaçınan.
Günümüzde mollalık, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler devam ettirilmektedir. Türkiye'de ise Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun ile mollalık unvanı kaldırılmıştır.
Çelebi, Eski Türkçe ve Osmanlı İmparatorluğu'nun neredeyse tüm dönemlerinde kullanılan bir unvan. Osmanlıların, ilk yıllarında şehzadeler için kullanılan bu san, ileri dönemlerde çoğu kişi tarafından “asil, görgülü, okumuş, bilgili” kimseler anlamında da kullanılmıştır.
Ad. [1] Bir görüşe, bir inanışa körü körüne bağlanan kimse.
Avrupa Ekonomik Alanında (AEA) serbest dolaşımda bulunan birçok üründe CE harflerini görürüz. Avrupa' ya Uygunluk anlamına gelen bu işaret Topluluk içinde satılan ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereklerine göre denetlendiğini/ değerlendirildiğini gösterir.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Mil yapmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yol yapmak.
Kürtçe (Kurmanci) şêχ "tarikat önderi, saygıdeğer kişi" sözcüğünden alıntıdır. Kürtçe sözcük Arapça şayχ شيخ sözcüğünden alıntıdır. şeyh maddesine bakınız.
Kadı, Osmanlı Devleti'nde kaza adı verilen yerleşim yerlerine belli bir süre için merkezi yönetim tarafından atamış, görev bölgesindeki şer'i ve idari yargıdan tek başına sorumlu olan ayrıca mülki idare amiri, yerel yönetici ve emniyet müdürlüğü görevlerini yerine getiren bir kamu görevlisidir.
Gözünün çapağını silmeden TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sabahleyin uyanır uyanmaz.
[1] Allah herkese dayanabileceği ölçüde yük, sıkıntı verir.
Türk Dil Kurumu açısından abdala kar yağıyor demişler titremeye hazırım demiş atasözünün anlamı 'Yoksulluk ve sıkıntı içerisinde olan kimseye kış kaygı vermez' şeklinde tabir edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri