Crack yakılarak içilir. Tütün ve nargileyle kullanılır. Kullanıcılar ve satıcılar arasında "taş" ismiyle bilinir. Burun yolu ile alındığında, 10 saniyeden daha az bir sürede beyine ulaşır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre tütün ürünleri; ham maddesinin tamamını veya bir kısmını tütün yaprağının oluşturduğu, duman olarak solunan, emilen, çiğnenen veya koklanan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Tütün ürünlerinin tamamında yüksek derecede bağımlılık yapıcı psikoaktif bir madde olan nikotin bulunmaktadır.
Esrarın sağlık raporu
En son Küresel Uyuşturucu Araştırması'nın (GDS) sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin.
Çoğu kimse bunları önemsemiyor. Bu yönüyle sigara en tehlikeli uyuşturucudur. Sigara içindeki nikotin nedeniyle beyindeki bir takım reseptörler üzerinde sinir hücrelerinde değişiklik yapıyor ve bağımlılık yapıyor.
Jamaika içenler nasıl anlaşılır sorusuna ise bazı örneklerle cevap verilebilir. Bunlar; anlık olarak avuç içi terlemesi, saç derisinin terlemesi, vücut kokması, iştahsızlık, uyku bozukluğu, sinir krizleri, öfke nöbeti gibi sıralanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Snus, nikotin bağımlılığı yaşayan bireylerin, bu bağımlılıktan koparılması için üretilmiş ve çeşitli maddelerin birleşmesiyle ortaya çıkan hafif dozlu yoğun uyuşturucu olarak biliniyor.
Esrar, bugün dünyada en yaygın uyuşturucu maddedir. Tütün dışında en sık olarak sigara şeklinde içe çekme yoluyla kullanılan madde de esrardır. Ülkemizde sık olarak kullanılan adıyla esrar, dünyada Marijuana (bitkisel cannabis) olarak bilinir ve Cannabis sativa bitkisinin kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden oluşur.
Sigara içme veya dumanının solunması zamanla kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütünde esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Sigara, daha çok alışkanlık yapıcı daha az zevk verici bir bağımlılık türü olarak kabul edilmektedir. Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Enerji veren kafası için eğlenme amaçlı olarak ya da cinsel isteği arttırdığı ve ereksiyon süresini uzattığı gerekçeleriyle kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir.
“Metamfetamin, uyarıcı özelliği olan, halüsinasyon gördürücü uyuşturucu bir maddedir.
Metamfetamin kullanımı vücutta yaptığı çeşitli etkilerle kendini gösterir. Uyku ve iştah azalır. Aşırı terleme, bulantı-kusma, ishal, kaşıntı, ağız kuruluğu, kan basıncı ve vücut sıcaklığında artış görülür. Ağız hijyeninde bozulma diş problemlerine sebep olur.
1. Eroin. Nutt ve uzmanların yaptığı değerlendirmeye göre en bağımlılık yapıcı uyuşturucu eroin ve 3/3 puan alarak birinci sırada yer aldı. Eroin beyindeki ödül merkezini etkileyerek, dopamin seviyesini % 200′ e çıkarıyor.
Kokain hidroklorür kokainin saf kimyasal biçimi olup toz halinde olur. Daha çok ince çizgiler şeklinde çizilip burundan çekilerek kullanılır.
Halk arasında “şeker” olarak da adlandırılan bu madde, yer altı pub ve barlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Meth, kristal-katı formda “PIPE” adı verilen cam çubukla yakılarak veya toz halinde burundan çekilerek veya hap formunda kullanılabilmektedir.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/ml arasında nikotin alınırken, 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotine maruz kalındığını belirtiyor.
Sigara bağımlılığı, tütünde bulunan nikotin alımından kaynaklanan, bireylere fiziksel ve psikolojik olarak ciddi zararları bulunan bir bağımlılık türüdür. Oldukça yaygın bir bağımlılık türü olan sigara bağımlılığından kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda her yıl 7 milyon insanın hayatını kaybetmektedir.
Tütün ürünlerinde 4000'den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.
Pasif içicilik kişilerin sigara ile temas etmesini hızlandırabilir ve bu şekilde bağımlılık oluşumunu tetikleyebilir. Yapılan çalışmalar sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalan çocuklar ve gençlerin bu duruma maruz kalmayanlara göre 1.5-2 kat daha fazla sigaraya başlama riskinin bulunduğunu göstermektedir.
Kullanan kişi vücutça bağımlı olmadığı için kendini bağımlı olarak tanımlamasa da gerçekte beyinsel bağımlıdır. Ve tedavi görmeden bırakması çok zordur. Aynen diğer uyuşturucularda olduğu gibi, bıraktıktan bir süre sonra yeniden başlama tehlikesi yüksektir.
Charas (Afgan macunu). Buz-su ekstraksiyon yöntemiyle izole edilen trikomlar. Sebsi, toz esrar ve kubar içmek için kullanılan, Fas'ın geleneksel piposudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri