10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır ve amacı emeklilik döneminde size ek bir gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmaktır. Sistemde en az 10 yıl bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. Birincisi sistemde 10 yılı tamamlamak, ikincisi ise 10 yıl şartı ile birlikte 56 yaşını doldurmak. Her iki şart tamam olduğunda BES'te emeklilik hakkını kazandın demektir!
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 4721 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'te biriktirilen paralarınız e-Devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Sigortalı çalışanların her ay maaşlarından kesilen ve birikim adına Takasbank'a yatırılan BES parası, anlaşmalı olduğunuz kurumla ayrıldıktan sonra geri alınabilmektedir.
3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini, 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini, 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
Plandaki Minimum Katkı Payı Ne Kadar? Bireysel Emeklilik Planı'nda minimum katkı payı tutarı 250 TL'dir. Katkı payınızı aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık dönemlerde; kredi kartı veya vereceğiniz otomatik ödeme talimatlarıyla yatırabilirsiniz.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Devlet Katkı Sağlar: Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yatırdığınız her yatırımın %30'u kadar da devlet tarafından hesabınıza katkı yapılır. Bu sayede birikimine birikim katarsın. Örneğin BES'e her ay 200 lira yatıran biri, yılın sonunda %30'luk devlet katkısıyla birlikte toplam 3 bin 120 lira elde etmiş olur.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
Bireysel emeklilikten emekli olanların maaşları asgari prim esas alınarak hesaplanır. Bu durumda merak edilen sorulardan biri olan "Bireysel emeklilik maaşın yüzde kaçı?" sorusunun cevabı şu şekilde: Asgari prime göre esas kazancın %3'üne karşılık gelen bir tutar kadar katkı payı ödenir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
BES fonları arasında günün en fazla kazandıranı yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF" oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları arasında günün en fazla kazandıranları, yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF", yüzde 0,80 ile "Katılım Em. ve Hay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri