Doğuştan sarışın olan kadınların bilinenin aksine esmer kadınlara oranla daha yüksek IQ seviyesine sahip oldukları ortaya çıktı ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi uzmanları doğal sarışın olan kadınların ortalama IQ'larının, diğer saç renklerine sahip hemcinslerinden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Genel olarak bakıldığında her erkeğin tercihinin elbette farklı yönde olduğu görülüyor. Ancak yaygın "erkekler sarışın sever" inanışının aksine erkekler esmerleri tercih ediyor. 1000 erkeğin katıldığı ankette %54 esmer, %16 sarışın bir eş tercih ederken kalan yüzdenin bu tür fikirleri olmadığı kaydedildi.
İki beyin arasında sadece ağırlık farkı var. Kadın beyni, erkeğinkine göre daha hafif. Zeka olarak herhangi bir fark yok. Zekayı belirleyen genetik ve çevresel faktörlerdir.
IQ deyimi yaygın olsa da, Wechsler Yetişkin Ölçüsü gibi modern IQ test değerlendirmeleri artık orta değeri (ortalama zeka) 100 olan ve standart sapması 15 olan bir çan eğrisine göre öznenin konumlandırılmasına dayanır. Fakat bazı testlerde farklı standart sapma değerleri olabilir.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Sarışınlar günümüzde Dünya'nın birçok noktasında bulunmaktadır. Fransız nüfusunun %10'u, Portekiz nüfusunun %11-15'i, Kuzey Afrika'nın %1-5 arası, Sahra altı Afrika'nın %3-4'ü, Kanada'nın %25'i, ABD'nin %18'i, Arjantin'in %14'ü, Uruguay'ın %12'si, İsveç'in %70-84'ü, Norveç'in %66-76'sı, İspanya'nın %7'si sarışındır.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor.
Dünya nüfusunun %16'sının doğal sarışın olduğunu ve.
Saç renginde ise, Türkiye'de insanların yarısından çoğunun (%62) saç renginin siyah veya koyu kahve olduğu tespit ediliyor.
Sarışınlığı belirleyen başlıca gen, MC1R geni olduğu biliniyor. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu gösteriyor.
Kıpçaklarda da diğer bazı Türk boylarında olduğu gibi bir “sarışın”lık ve açık renk göz durumu söz konusudur.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir. Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur.
Bebeğimiz dünyaya geldiğinde doğal olarak onu kendimize benzetmeye çalışırız. Göz ve saç rengi gibi kalıtsal özelliklerin yanı sıra, genlerle liderlik, ruhsal yapı gibi genetik özelikler geçebilir. Çocuk her iki ebeveynden izler taşır. Yüzü size, saçları büyük annenizinkine, gözleri babasının gözlerine benzeyebilir.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Karatay tarafından yapılan bir araştırma, eski Türk tipinin sanılanın aksine sarışın olduğunu gösterdi. Sonuçlarını 'Türklerin Kökeni' adlı kitabında toplayan Karatay'a göre, çekik gözlülük Türklerin sonradan gelişen bir özelliği.
Türkiye'de bu konuda resmi ve net sayılar olmamakla birlikte yaklaşık %3-7 civarının sarışın olduğu tahmin edilmektedir.
Melanezya adı ilk olarak 1832'de Jules Dumont d'Urville tarafından Polinezya ve Mikronezya'dan farklı adaların etnik ve coğrafi gruplarını belirtmek için kullanıldı. Adaların yerli Melanezya popülasyonu Afrika dışındaki en koyu cilde ve %5 ila 10'u parlak sarı saçlara sahip.
Zekâ geni kimden gelir? konusu hakkında yapılan son araştırmalar zekayı belirleyen genlerin büyük kısmı X kromozomu üzerinde taşındığı için bebeklerin zekasının büyük kısmını annesinden aldığı bilinmektedir.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır.
Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir. Bu, ebeveynlerin kendilerinin mavi gözlü olması gerektiği anlamına gelmez; geni taşımaları mümkündür, ancak çekiniktir. Bununla birlikte, her iki ebeveynde mavi gözlere sahipse, çocuğun da mavi gözlü olması neredeyse kesindir.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Anadolu Türklerinin otozomal genetiği
Aynı projeye göre Anadolu Türklerine en yakın halklar ise sırasıyla Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkesler ve İranlılardır.
Bugün Romanya'da açık sarı saçlı, mavi gözlü olan ve adlarına Çangolar denilen bir topluluk var. Kumanlardan geldiği kabul edilen bu topluluk, Trakya, Makedonya ve Batı Anadolu'da iskân edildi. Kuman Türkleri, 14. yüzyılda da Dobruca'da Türk devleti kurmuştu. Yani bunların özellikle menşei Uygurlar'dan geliyor.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri