Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
6-10 yıl arasında devlet katkı payının %35'i, 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı
Katkı payınızın %30'u oranında alacağınız devlet katkısı, yatırdığınız her 300 TL için size ek 90 TL kazandırır. Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı payları için alacağınız devlet katkısıyla, birikimleriniz sürekli artmaya devam eder.
BES fonlarında fon türüne bakılmaksızın elde tutma süresi önemli iken, yatırım fonlarında elde tutma süresi, sadece portföyünde %51 oranında Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerini tutan, hisse fonlar için önemli. Bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapanlar, sadece sistemden ayrılırken vergilendiriliyor.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
İlgili 38 soru bulundu
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
BES'te en yüksek getiri ise yüzde 67.26 ile altın fonunda oldu. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; emeklilik fonları 2021 yılında yüzde 44 getiri sağladı, en yüksek getiri ise yüzde 67.26 ile altın fonunda oldu.
BES fonları arasında günün en fazla kazandıranı yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF" oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları arasında günün en fazla kazandıranları, yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 4721 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
BES Dezavantajları
Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle %8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır.
Bireysel emeklilik sistemi nedir? Bireysel emeklilik sistemi (BES) size, aktif çalışma döneminizdeki hayat standartlarınızı emeklilikte de devam ettirmeniz için bugünden düzenli birikim yapma imkânı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olduğunuzda, şirketlerin belirlemiş olduğu bir alt limit ve ekonomik durumunuz da göz önüne alınarak belirlenecek bir ödeme planı ile düzenli ve zorunlu bir tasarruf yapmış olursunuz. Ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık yapmak sizin isteğinize göre değişir.
Tabii var. Emekliliğiniz için BES'e yatırdığınız katkı payları ve katkı payı tutarının %30'u kadar olan devlet katkısı tutarları ayrı ayrı fonlarda değerleniyor.
BES açısından değerlendirirsek, her ayın sonunda katkı payı ödeyen, bu kapsamda bir emeklilik yatırım fonuna ya da fon grubuna yatırım yapan katılımcının birikimini, dönem sonundaki fon değerine eşitleyen ortalama yıllık getiri oranına karşılık geliyor.
Ağırlıklı olarak borsada işlem gören altın ve altına dayalı para ve sermaye piyasası araçları ile altına dayalı mevduat ve katılma hesaplarına yatırılır. Altın fiyatlarının yanı sıra Amerikan Doları/TL kurundaki dalgalanmalar da fonun fiyatını etkilemektedir.
Mevcut BES'teki şartlar otomatik katılım için de geçerli olup; sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu sağlayan kişiler emekliliğe hak kazanacak ve hem sistemdeki kendi birikimleri ve getirilerini hem de devletin yaptığı tüm katkıları alabilecektir.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri