BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
En çok getiri sağlayan yatırım araçları arasında borsa ve mevduat da önemli bir pay aldı. Devlet katkısı ile yüksek getiri sunan BES de büyük avantajlar sağlıyor. Yeni yılda BES'te devlet katkısı arttı. Yıllık toplam 240 bin 030 TL katkı payı yatırılması halinde devlet desteği 72 bin 009 TL oldu.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
BES Dezavantajları
Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle %8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
İlgili 36 soru bulundu
10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olduğunuzda, şirketlerin belirlemiş olduğu bir alt limit ve ekonomik durumunuz da göz önüne alınarak belirlenecek bir ödeme planı ile düzenli ve zorunlu bir tasarruf yapmış olursunuz. Ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık yapmak sizin isteğinize göre değişir.
Evet, birden fazla işverenle çalışıyorsanız tüm işverenlerinizin Otomatik BES planına dahil edilirsiniz.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yasa uyarınca işverenler 45 yaş altındaki çalışanlarını “zorunlu BES” olarak da bilinen Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlü.
BES'te ilk 5 emeklilik şirketi, aslan payını alıyor. 2023 Haziran sonu EGM verilerine göre, Türkiye Hayat ve Emeklilik ile Agesa Hayat ve Emeklilik, fon büyüklüğünde yüzde 19,2 pazar payıyla liderliği paylaşıyor.
Bireysel emeklilik müşterilerimiz anlaşmalı sağlık kurumlarında indirimli fiyatlardan yararlanabilir.
Vefat halinde, o güne kadar kazanılan toplam birikim, getiri üzerinden %5 kesinti yapılarak lehtarlara ödenir.
İsteğe bağlı sigortalılar, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinde 4B'li çalışanlarla aynı koşullara tabi olurlar. Emeklilik, ilk sigorta girişine bağlı olarak değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigorta yaptıran kişiler, belirli bir prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına tabi olurlar.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
BES İptal Edilirse Ne Olur? BES iptal edilirse biriken paranın geri alınması durumunda belirli kesintiler gerçekleşir. Kesinti oranları, bireysel emeklilik sisteminde kalma süresine göre farklılık gösterir. 10 yıl süre dolmadan BES iptal edilirse, kesinti oranları yüksek olacaktır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine, En az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine, En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri