Faiz İçermeyen BES fonları Söz konusu faizsiz fonlar; ilgili emeklilik şirketinin danışma kurulu onayından geçmiş, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapmaktadır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Faizsiz (sıfır faizli) ihtiyaç kredisi, bankalar tarafından verilen ve faiz oranı olmayan ya da sıfır olan bir kredi türüdür. Bu kredi türü, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilecekleri bir miktar nakit imkanı sunar.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Her yıl sözleşme yıl dönümünde o günkü birikiminiz, kalan ödeme yılına bölünerek ve ilgili yıllarda ödenecek maaş tutarınız hesaplanarak ödenir. Tutara bağlı ödeme planı tercih ederseniz düzenli gelir ödemesi tutarını siz belirlersiniz. Emeklilik birikimleriniz tükenene kadar düzenli gelir ödemesi alırsınız.
İlgili 15 soru bulundu
Emekliliğinizi güvence altına almak için otomatik olarak başlatılan tasarruf sistemidir. 45 yaşını aşmamış kamu ya da özel sektör çalışanıysanız bu tasarruf sistemine otomatik dahil edilirsiniz. 20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle birlikte eğer 45 yaş üstü çalışansanız Otomatik Katılım ...
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
Portföyüne en az %70 oranında kamu tarafından ihraç edilmiş, tahvil, bono, gelir ortaklığı senedi, kira sertifikaları, VDMK (varlığa dayalı menkul kıymet) vb.alıyor. En az %10'u BİST 100, BİST Sürdürülebilirlik, BİST Kurumsal Yönetim ve BİST Katılım endekslerinde yer alan hisse senetlerinden oluşuyor.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Faiz İçermeyen BES fonları
Söz konusu faizsiz fonlar; ilgili emeklilik şirketinin danışma kurulu onayından geçmiş, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapmaktadır.
b. Altın Fonu: Fon portföyünün en az %80'ini ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altına dayalı varlıklara yatıran fondur. E. İhtisaslaşmış Fonlar: Coğrafi bölge, ülke, sektör ve endeksler bazında yatırım yapan fonlardır.
Helâldir. Ancak devlet katkısının yattığı fon faiz içermektedir.
Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır." Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Bu durumda, BES'te biriken paranın tamamının haczi mümkün değil. Ancak Yargıtay'ın verdiği karara göre, bu katılımcının birikiminin brüt asgari ücret olan 2 bin 558 TLx40=102 bin 320 lirasının üzerindeki tutar olan 47 bin 68 lira haczedilebilir.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
BES'te en yüksek getiri ise yüzde 67.26 ile altın fonunda oldu. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; emeklilik fonları 2021 yılında yüzde 44 getiri sağladı, en yüksek getiri ise yüzde 67.26 ile altın fonunda oldu.
Bir Türkiye İş Bankası A.Ş. iştiraki olan Şirketimizin payları Borsa İstanbul'da (BIST) ANHYT sembolü ile işlem görmektedir. Ayrıca sigorta ve emeklilik sektöründen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne giren ilk şirket olarak 'Sürdürülebilir Gelecek' için sektörümüze öncülük ediyoruz.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri