YDT, Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) 3. oturum sınavı olan Yabancı Dil Testi'ne denir. Dil puanı ile öğrenci alımı yapan bölümlere girmek isteyen tüm adayların YDT sınavında başarılı olması gerekir. Yabancı dil okumak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınav olduğu için, sınava girmek isteğe bağlı gerçekleşir.
YDT, üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.
YDS ve YDT arasındaki en önemli fark, amacıdır. YDS, özellikle üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilmek için gereken İngilizce dil yeterliliğini ölçerken, YDT, kamuda çalışmak isteyenlerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.
Adaylara başvurdukları yabancı dile ait soru kitapçığı verilmektedir. YDT'de adayların karşısına seçmiş oldukları dilden paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru şekillerinden oluşan bir test çıkmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Üniversitelerin dil bölümlerine yerleşmek isteyen adayların girdiği YKS-3 (YKSDİL), yılda 1 kere ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavıdır. YDT sınavından önce adaylar öncelikle YKS'nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girip baraj puanını geçerek YDT oturumuna girmeye hak kazanırlar.
Dilciler bu sınava hiç girmeyebilir. Ama ekstradan Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlık puanı da olsun isterse, o zaman bu sınava da girmesi gerekecek.
YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, call center elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
Yabancı Dil Testi puanının hesaplanmasını isteyen adayların, yine Yabancı Dil Testi'ndeki 80 sorudan da 0,5 net yapmış olmaları gerekir. Bu şartları sağlayan adayların Yabancı Dil Testi puanları hesaplanacak; şartları sağlamayan adayların ise puanları hesaplanmayacaktır.
YDS cümleleri ve paragrafları daha uzun ve daha zordur. YDT YDS'ye göre daha kolaydır fakat her alandan konular içermesi açısından YDT YÖKDİL'den daha zor diyebiliriz.
YDS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, sınav sonucuyla başvurulan herhangi bir alanda (üniversite, yüksek lisans programı, iş başvurusu vb.) İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
Yabancı Dil Testi Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak olup toplam soru sayısı 80'dir. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak olup; sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
YDT için de soruların zor olduğunu söyleyebilirim. Genelde zaman kalıpları üzerinden sorular geldi orada bazı soruları karıştırmış olabilirim. Mühendis olmak istediğim için kendimi denemek için girdim. Kerem P: YDT'de sorular benim için çok kolaydı.
YDT toplam 80 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 120 dakikadır. Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT'de adaylar paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru türlerinden oluşan bir test çözmektedir.
Avukat olmak için üniversitede Hukuk Bölümü okumak gerekir. Ardından avukatlık stajı tamamlanmalı ve staj bitim belgesi alınmalıdır. İyi bir avukat olmak için ise yabancı dil bilmek, mesleki gelişim ile ilgili sertifika programlarına katılmak önemlidir.
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi, olarak değerlendirilir.
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır.
YKSDİL hazırlığı için hem TYT hem de YDT derslerini aynı anda veren bir kurs seçimi önemlidir. Bu sadece YKSDİL için değil, aynı zamanda AYT hazırlığı için de geçerlidir. Örneğin, bir aday TYT denemelerinde sorun yaşamıyor, fakat YDT denemelerinde yaşıyorsa sadece İngilizce dersi verilen bir kursu seçmemelidir.
Dilci TYT'de 120 net yapmalı.
Öğretmenlik dallarında en üst başarı İngilizce öğretmenliğinde. Bu dalda ilk sırayı 2022 YKS'de Boğaziçi Üniversitesi almış durumda. Onu ODTÜ, Yeditepe, Bahçeşehir, Hacettepe, TED ve Marmara Üniversiteleri takip ediyor.
Bunlar 2 Yıllık DİL bölümler ile 4 yıllık DİL bölümlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri