Temel bireysel öğretim teknikleri şunlardır: Bilişsel çıraklık, bilgisayar destekli öğretim, bireyselleştirilmiş öğretim, programlı öğretim ve tutor destekli öğretimdir. Günümüzde yaşanan bilimsel gelişmeler, öğretimde öğrencilerin merkeze alınması ve öğretimin bireyselleştirilmesi olarak eğitim alanına yansımaktadır.
Bir sınıfı oluşturan öğrenciler arasındaki öğrenme ve bireysel farklılıklarının giderilerek her öğrenciye hızına uygun öğretim yapılması tekniğidir. Her öğrenci kendine özgü düzeylerde öğrenir. Öğretmen sınıfın tümüne değil 3-5 öğrenciden oluşan küçük gruplara (homojen gruplar) açıklama yapar.
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
İlgili 43 soru bulundu
Öğretmen yetiştirme programlarında yer alan 'Özel Öğretim Yöntemleri' dersi önemli bir misyonu yüklenerek, öğretmen adaylarına öğretmeni olacakları alanın öğretim sürecine yönelik bilgi ve beceri kazandırmayı hedefler.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ I
Öğretmen adayı öğrencilerin öğrenme ve öğretim stratejileri, öğretim yöntem ve teknikleri, bunların uygulama ile ilişkisi, öğretim araç ve gereçleri, öğretim hizmetinin niteliğini artırmada öğretmenin görev ve sorumlulukları konuları ile ilgili ve deneyimli hale gelmeleri amaçlanmaktadır.
Bunlar; sunuş yolu ile öğretim stratejisi, buluş yolu ile öğretim stratejisi, araştırma-inceleme yolu ile öğretim stratejisidir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
Bireyselleşmiş Öğretim Planı (BÖP) kısa dönemli amaçlara uygun olarak oluşturulan ve öğretimsel hedeflere ulaşmada kullanılacak olan materyal öğretim ve değerlendirme yöntemlerinin ayrıntılı bir şekilde yazıldığı plandır.
Tam Öğrenme Modelinin Özellikleri
Grupla öğretim modelidir. Bireysel farklılıkları gözardı eden bir yaklaşım sergiler. Gerekli ortam, zaman ve mekan sağlandığında herkes öğrenebilir anlayışını benimser.
Anlatım ve Tekrar Programları: Eğitimde en yaygın kullanılan uygulamalardan biridir. Alıştırma ve tekrar programlarının temelinde öğrencilerin bilgisayarlar aracılığıyla soru çözmeleri vardır. İki farklı uygulama biçimi vardır.
Buna göre “Özel Öğretim Yöntemleri I” III. sınıf VI. Yarı- yılda haftada 4 saat, IV. Sınıf VII. Yarıyılda haftada 4 saat okutulmuştur (YÖK 1998).
Doğrudan öğretim yöntemi; konuları küçük basamaklarla sunan ve çocuğun etkinliklerden ne kadar yararlandıklarını belirlemek için sürekli değerlendirme yapmayı içeren bir yöntemdir.Doğrudan öğretim öğretmen merkezlidir.
Açıköğretim, alışılmış geleneksel eğitim tarzından farklı olarak, kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin bilgisayar vasıtasıyla tamamen sanal ortamda işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği eğitiminin adıdır.
YÖNTEM: Öğrenme ünitesinin hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla teknikleri, içeriği, araç-gereç ve kaynakları ilişkili bir biçimde hizmete sunan bir öğretme yoludur. TEKNİK: Öğretim materyallerini sunmada ve öğretim etkinliklerini yapılandırmada izlenen özel bir yoldur.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Etkili öğretim modeli, Psikolog Robert Slavin tarafından geliştirilmiş aşamalı bir eğitim modelidir. Model, öğretmen ve öğrencileri kapsayan bir eğitim süreci üzerine odaklanarak nitelikli bir eğitimin nasıl olacağına dair bilgi verir.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri