Alfred Adler (7 Şubat 1870 – 28 Mayıs 1937), bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi kökenli Avusturyalı psikiyatrist.Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir.
Bireysel Psikoloji, Adler tarafından temel ilkeleri belirlenmiş olan ve hayat ile kişi arasındaki tüm ilişkileri, daha önce hiç ifade edilmemiş bir açıklıkla betimleyen bir sistemdir.
Felsefi olarak "bireyselleşme", bir şeyin nasıl "başka bir şey olmayan" bireysel bir şey olarak tanımlandığına dair genel fikri ifade eder. Bu, bireysel bir kişinin dünya üzerindeki diğer unsurlardan nasıl farklı kabul edildiğini ve bir kişinin diğer insanlardan nasıl farklı bir kişi olduğunu da içerir.
Alfred Adler tarafından 1900'lerde geliştirilen, psikanailizden farklı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuramıdır. Adler, insan koşullarını iyimser bir bakış açısıyla ele alır, bireyler arası ilişkiye önem verir bütün davranışların sosyal bağlamda gerçekleştiğine vurgu yapar.
Yaşam tarzı bir grub, kültür veya bireyin ilgi alanı, görüş, davranış ve yönelimleridir. Avusturyalı psikolog Alfred Adler tarafından 1929 tarihli The Case of Miss R. adlı kitabında "bir kişinin erken çocukluk döneminde kurulan temel karakteri" anlamında kullanıldı.
İlgili 34 soru bulundu
Alfred Adler (7 Şubat 1870 – 28 Mayıs 1937), bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi kökenli Avusturyalı psikiyatrist.Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir.
Adler kişiliği çevrenin (sosyal belirleyiciler) belirlediğini savunur. İnsan öncelikle sosyal dürtülerle motive olur. Geçmiş yaşantıların önemi yoktur. Önemli olan kişinin geçmişteki algılarıdır ve bu algıların bugünkü yasamı nasıl etkilediği önemlidir.
Kişiliğin gelişimi Adler'e göre insanın diğer insanlarla ve toplumla girdiği ilişki ve etkileşim sonucunda mümkündür. Kişiliğin gelişiminde topluma verdiği önem Adler'in kuramını, cinsellik ve biyolojiye önem veren Freud'dan ayıran en önemli noktadır.
Alfred Adler 'e göre kişilik bir yaşam hedefi geliştirilmesiyle oluşur. Bir bireyin düşünceleri, duyguları inançları, sahip olduğu görüşleri, tavırları karakteri ve eylemleri onun bütünlüğünü ifade eder.
Adler tarzı terapistler doğum sırasını, önceki hatıraları, aile dizemlerini, aile atmosferini, aile değerlerini ve toplumsal cinsiyet esaslarını anlayarak tamamlanan yaşam tarzı analizi ile bilgi toplarlar. Her insan sosyal yaşamda olan her duruma karşı tepkilerini sorumluluk duyarak ve özgür bir biçimde seçebilir.
Bireysel psikoloji; yaşam hedefleriyle anlatılan şeyin, üstünlük çabasının öznel biçimde oluşturulan bir hedef doğrultusunda gerçekleştirilmesi olduğunu söyler. Hedeflerin 'gerçekçi' olmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Çünkü önemli olan, bireyin öznel algısıdır.
Bireysel psikolojik danışma, bireyin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması, çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı iletişim halinde olması için haftada bir olmak üzere, her biri 50-55 dk. kadar süren 8-12 oturumdan oluşan profesyonel bir yardım sürecidir.
Bireysel terapi, terapist ile danışanın gizlilik ilkeleri doğrultusunda beraber geçirdiği psikoterapi sürecidir. Bu süreç içinde, kişi kendi ile ilgili çözemediği problemleri, geliştirmek istediği yönlerini, anlamak ve anlamlandırmak istediği hayatını çalışır.
Bireysel psikoloji, Alfred Adler tarafından geliştirilen, psikanalizden ayrı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuram.
Alfred Adler; Sigmund Freud ve C. G. Jung gibi psikodinamik yaklaşımı benimsemiştir. Psikodinamik yaklaşıma göre bireylerin tutum ve davranışları, bebeklik ve erken çocukluk dönemindeki şemalarına göre şekillenmekte, kişilik de bu bilinç dışı şemalar çerçevesinde oluşmaktadır.
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz. Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor.
Adler'e göre üstünlük “yetkinlik” çabası yaşamdaki temel yönlendirici güçtür. Bu nedenle insanların yaptığı her şey aşağılık duyguların üstesinden gelmek için tasarlanmaktadır. Ancak aşağılık duyguları bazı kimselerde şu veya bu nedenle aşırı bir boyut alabilir.
Adler yaklaşımın benimseyenler “kurgusal finalizm” terimini kullanmışlardır. Kurgusal hedef, her koşulda çaba gösterdiği mükemmel konuma ulaşmak için bireyin sahip olduğu hayali simgelemektedir. Finalizm ise bireye ait hedefin mükemmel halini ve belirli bir yönde ilerlemek için gösterdiği her eğilimi ifade etmektedir.
1902'de Sigmund Freud ile tanıştı, öğrencisi oldu ve birlikte Adler'in başkanlığında Viyana Psikanaliz Topluluğu'nu kurdular.
Birinci dönem psikanalizin öncüleri olan S. Freud, A. Adler ve C. G. Jung'un görüşleriyle şekillenmiştir. Bu dönemde psikanalitik teorinin temel ilkeleri ortaya konmuş ve din konusu kişilik gelişimi çerçevesinde incelenmiştir.
Psikanalitik kuram, davranışçı kuram, insanistik kuram ve beş faktör kişilik modeli gibi farklı kuramlar, kişilik psikolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri