Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Brüksel lahanası pişirilmemiş, taze şekilde buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir. Eğer uzun süreli saklamak isterseniz, Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Brüksel Lahana Çorbası (7+ Ay) - Nefis Yemek Tarifleri.
İlgili 32 soru bulundu
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur.
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan Brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir.
C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.
Bu şekilde bile birkaç günden fazla bekletilmemelidir. Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel Lahanası Zararları
Gaz yapar. Fazla tüketimle mide rahatsızlığı olan kişilere olumsuz yan etkiler yaratır. İdrar yollarına zararı olabilir.
Bürüksel lahanaların bir kısmını kızartma tavasına dizin, üzerine sıvı yağ, tuz, karabiber döküp, kapağını kapatın orta ateşte kızartın.
Evet, Brüksel lahanası sindirim sağlığınızı destekler, ancak gaz gibi GI semptomlarına da neden olabilirler.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir.
Karaciğerin temizlenmesi için etkili besinlerden biri Brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası, karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Sülfür içeren bileşikler içeriği ile karaciğeri hasardan korurlar ve aşırı hormon ve toksinleri dışarı atma fonksiyonlarını desteklerler.
Brüksel lahanası C vitamininden zengin bir kış sebzesidir. Liften zengin olduğu için bebeğiniz kabızken yedirebilirsiniz ancak ishalken yememelidir. Brüksel lahanası bebeklere 1 yaşından itibaren verilebilir.
Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Büyük brüksel lahanası ise lahana tadındadır. Brüksel lahanası çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Çiğ yenileceği zaman yapraklarını temizlemek için çapraz olarak kesilmesi gerekmektedir. Pişirecekseniz, nasıl seviyorsanız öyle yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri