Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır.
Birinci Elden Kaynaklar veya Ana Kaynak : Olayın gerçekleştiği dönemden kalan her türlü kaynak (yazı, eser , yapıt, yazt vb.. ). Örneğin Orhun yazıtları gibi yazıtlar, her türlü devlet evrağı (tutanaklar, maliye kayıtları, mahkeme kararları vb..) birinci el kaynaktır (TBMM cerideleri, Osmanlı Kadı sicilleri).
Kaynaklar 2'ye ayrılır: 1- Ana Kaynaklar(Birinci el kaynaklar): Olayın geçtiği döneme ait kaynaklardır. 2- İkinci El Kaynaklar: Ana kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan kaynaklardır.
İkinci el kaynaklar ise olayın yaşanmasının ardından birinci el kaynaklardan, anılardan, ağızdan ağıza dolaşan bilgilerden, insanların anlattıklarından vs derlenen kaynaklardır.
Birincil kaynaklar bilgiyi doğrudan aldığınız kaynaklardır. Örneğin Anayasa hakkında makale yayınlıyorsanız, son çıkarılan Anayasa birincil bir kaynaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Monograflar, kitaplar, raporlar, süreli yayınlar, derleme eserler, arşiv belgeleri gibi kaynaklara genel olarak birincil kaynak adı verilir.
Nitekim öğretmenin derslerde kullanacağı kitap ve öğretim yöntemi MEB tarafından belirlenmektedir. Bu merkezi sistemin pek çok yönden iyi olmasına rağmen öğretmenleri eğitimde birincil kaynak olmak yerine aktarıcı konumuna koymakta ve dolayısıyla öğretmenlerin toplumdaki itibarını etkilemektedir.
Üçüncü el kaynaklar — Genel bilgi ansiklopedileri gibi, ana kaynaklardan veya ikinci el kaynaklardan süzülmüş ve özetlenmiş bilgilerin toplandığı kaynaklardır. Bu kaynaklar genellikle konuyu yeterince kapsamaktan uzak olup bol miktarda farklı görüş barındırabilir.
Nutuk, inkılâp tarihimizin birinci elden pek değerli bir kaynağıdır dedik.Çünkü, eserin sahibi, tarihî olayları yalnızca belgelerle inceleyerek objektif gerçeğe ulaşmak isteyen bir tarih yazarı değil, doğrudan doğruya o tarihi yapanın kendisidir.
Enerjinin herhangi bir değişim ya da dönüşüme uğramamış şekli birincil (primer) enerji olarak bilinmektedir. Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır.
Yurdumuzun parçalanıp, işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklal Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve inkılapların yapılışını anlatan Nutuk, siyasi ve milli tarihimizin birinci elden, değerli bir kaynak eseridir.
Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.
Birinci elden kaynaklar, üzerinde çalışılan döneme, şahsa ve olaya en yakın kaynaklardır.
Birincil kaynaklar el yazmaları, birincil şahıs günlükleri, sözlü tarih, mektuplar, röportajlar, fotoğraflar, haritalar, filmler, ses kayıtları, müzik ve tarih parçaları ayrıca yerler ve insanlar da olabileceği gibi (Veccia, 2004) “sanat ve edebiyat eserleri, anketler ve saha çalışmaları, kitap, dergi ve gazete ...
Cevap. orhun yazıtları o döneme ait olduğu için birinci el kaynaktır.
İkinci dereceden kaynaklara ise birinci dereceden kaynaklar ile ilgili yazılan gazete haberleri, bu konular üzerine çıkarılan kitaplar verilebilir. Örnek olarak Osmanlı tarihi ile ilgili günümüzde kaleme alınan kitaplar ikinci dereceden kaynaklardır. Bu kaynaklar geçmiş belgelere dayanarak kaleme alınırlar.
Sözlü kaynak ne demek? Adından da anlayabileceğimiz gibi, yazılı bir kaynağı olmayan, sözlü kaynaklardır.. Bu alana hikaye, desten, efsane, şiir, türkü örnekleri girmektedir..
Ansiklopediler ikinci el kaynaktır. Sebebi ise tüm bilgilerin toplanıp bir yerde birlesmesi ayni zamanda yorum eklenmesiyle oluştuğu için ikin el kaynaktır.
edebiyat eserleri, sanat eserleri, resmi kuruluşlarca yayınlanan raporlar, istatistikler, her türlü arşiv anketler, söyleşiler, mektuplar, gazeteler, gibi orijinal çalışmalar birincil kaynaklara örnek olabilir.
İkincil bilgi kaynakları; başka birileri tarafından oluşturulmuş, öğrenciye hazır olarak sunulan bilgileri ifade eder. Yani başka bir deyişle öğrencinin gerçek yaşam deneyimlerinden elde etmediği bilgilerdir. Ders kitapları bu tür kaynaklara en güzel örnektir.
Yapılandırmacılığın kaynağı; bilginin doğası ve öğrenmedir. Yapılandırmacılık öğretimle ilgili değil, bilgi ve öğrenme ile ilgili bir kuramdır. Her yeni bilgi, önceden kazanılmış bilgilerin üzerine inşa edilir. Yapılandırmacılığa göre; her bireyin yaşantısı farklı olduğundan; bilgi bireyden bağımsız değildir.
Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur. Öğrenenin etkin rol aldığı bu yaklaşımda sadece okumak ve dinlemek yerine tartışma, fikirlerini savunma, kurma, sorgulama ve fikir paylaşma gibi öğrenme sürecine etkin katılım söz konusudur.
Araştırma verilerini en genel olarak nicel ve nitel veri, birincil ve ikincil veri şeklinde sınıflandırmak mümkündür. Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri