geçişsiz f. (Eski Türk. ilen-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. Allah'ın gazabına uğramasını dilemek, bedduâ etmek, inkisar etmek, kargımak: Şimdi bir haldeyim kim ilenen düşmanıma / Der ki Mihrî gibi sen dahi siyehkâr olasın (Mihrî – T. S.).
beddua etmek. lanetlemek, kahretmek, inkisar etmek.
ilenç. kargış, beddua. hayır duanın karşı kutbunda. küfür ile ilenç aynı şey değil, yakın yerlerdir.
TDK intizar kelimesi için, 'Birinin gelmesini ve bir şeyin olmasını beklemek ya da gözleme,' olarak tabir etmektedir. Herhangi bir durum karşısında o durumu beklemek şeklinde ifade edilebilir. İntizar Ne Demek? Herhangi bir şeyin olmasını ya da birinin gelmesini beklemek, gözlemek 'İntizar' olarak tanımlanmaktadır.
Genel olarak Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman melanet kelimesi, 'Büyük kötülük ya da lanetlenecek iş ile davranış,' biçiminde ifade edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Maiyet kelimesi için Türk Dil Kurumu, 'Üst görevlinin yanında yer alan kimseler, Aynı zamanda alt kademedekiler,' şeklinde karşılık sunuyor.
Yabancı kökenli kelimelerin Türkçe karşılığını anlamak için genelde Türk Dil Kurumu üzerinden bilgi alınır. Bu konuda alınan bilgiler doğrultusunda melamet kelimesi, 'Kınama, ayıplama, azarlama ya da çıkışma' gibi anlamlar üzerinden ele alınmaktadır.
sanmak, tahmin etmek.
Herhangi bir yerden başka bir yere geçiş veya geçme olarak intikal kelimesi kullanılır. Özellikle savaş esnasında değerlendirilen bir kelimedir. Tüm malzemeler ve donanımlar ile beraber başka bir noktaya geçiş yapılarak yerleşim olarak ele alınabilir.
Zayıf ya da sinir bozucu bir ses çıkararak bu şekilde şikayet etmek, sızlanmak “Ah u zar”etmek olarak belirtilir.
Türk. ve halk ağzı. Allah'ın gazabına uğramasını dilemek, bedduâ etmek, inkisar etmek, kargımak: Şimdi bir haldeyim kim ilenen düşmanıma / Der ki Mihrî gibi sen dahi siyehkâr olasın (Mihrî – T. S.).
[1] Bir kimsenin kendinden küçük olana hitap ederken kullandığı kelime; kardeş.
İliç, Erzincan ilinin bir ilçesidir. İlçe tulum peyniri ile ünlüdür. Tarım ve küçükbaş hayvancılık genel olarak ilçenin ekonomisini oluşturur.
KAT'ÎLEŞMEK
(< kat'î+leş-mek) Kesin durum almak, kesinleşmek.
Eylemek kelimesi, anlam bakımından gönül yapmak yani hatır kazanmak gibi anlamlara gelir. Gönlünü eylemek, nazını eylemek şeklinde kullanılır. Eğlemek TDK Sözlük Anlamı Nedir? Eğlemek kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan açıklaması eğlendirmek, oyalamak, durdurmak ve avutmak şeklindedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre didinmek kelimesinin anlamı "Çok güçlük çekerek sürekli çalışmak"tır.
i. (Kökü belli değildir) halk ağzı. Kıl ve yünden dokunmuş çuval: Seklem zahîre gararı boyu 4 karış, eni boyundan 2 parmak eksik, 53 akçe (1640 Narh Defteri). Ölçer tohumunu koyar sekleme / El gitti der oğluna haydi bekleme (Âşık Veysel).
İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, 'Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma' şeklinde ifade ediliyor.
çörpeşik: Hassas bünye, çapraşık.
Arapça kökenli olup zaman içerisinde dilimize kadar uzanan kelimelerden biridir. Belirli bir dönem karşı karşıya kalınan durum için fasıl kelimesi kullanılmaktadır. TDK sözlük anlamında da belirli bir durum anlamına gelmektedir.
14. yüzyılda literatüre giren imtina etmek kelimesinin ilk anlamı, çekinmek ve mesafeli durmaktır. Bu kelime günümüzde utanmak manasında da kullanılır. Kelimenin diğer anlamı is olanak dışı ve imkansızlıktır.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
Melami meşrebinde olan her kişi varlığın var oluşunu anlamaya çalışır. Anlamaya çalışmak insanın kendinden başlar. İnsan önce kendini sorgular; "Ben kimim, ben neyim, ben nasıl oldum, ben ben miyim?" gibi sorularla kendini anlamaya çalışır. Hakikatlere ulaşan kişi tüm varlığın var edicisini anlar.
Mutasavvıf, Melâmetiyye akımının ilk temsilcisi. Bir tasavvuf terimi; III. (IX.) yüzyılda Horasan bölgesinde ortaya çıkıp daha sonra bütün İslâm dünyasında yaygınlık kazanan tasavvuf anlayışı. Melâmet anlayışını benimseyenlerin oluşturduğu tasavvuf akımı ve tarikat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri