Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Mutluluk, kişinin yaşadığı duruma, düşüncelerine ve etkileşimine bağlıdır. Kişinin içinde bulunduğu ortam, yaşadığı etkileşimler ve kendi içindeki düşünceleri, kişinin mutluluğu üzerinde etkili olan faktörlerdir.
Serotonin miktarını artıran besinler
Yapılan pek çok bilimsel araştırma; gülmek, uyumak, dinlenmek, sevdiklerinle vakit geçirmek ve evcil hayvanlarla oynamak gibi eylemlerin kişilerin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak mutluluk veren bir başka eylem ise yemek yemek.
İlgili 26 soru bulundu
İyi yaşamak, iyi hissetmek, duygusal ihtiyaçlarının karşılanması insanları mutlu eder. Karşılanmamış duygusal ihtiyaçlar ise kişinin hayattan keyif almasını engeller, mutsuz hissetmesine neden olur.
Salinger'a (1964) göre mutluluk ve neşe arasındaki en tekil fark, mutluluğun katı, neşeninse sıvı olmasıdır. Merriam-Webster sözlüğü neşeyi “zihnin ve duyguların hafifliği” olarak tanımlamakta.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile tanımladığımız mutluluk aslında çok boyutludur.
Yapılan araştırmalara göre sarılmak ve sevişmek insanlara en çok zevk veren aktivitelerin başında geliyor. Sevdiğiniz insana dokunmak ve onunla bir olmak stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Sarılmak ruhsal bir huzura kavuşmanızı sağlarken sevişerek mental ve fiziksel rahatlığa erişirsiniz.
World Happiness Report (Dünyanın mutluluk raporu) tarafından yapılan araştırmaya göre Danimarkalılar artık dünyanın en mutlu insanları değil. Birinci sırayı İsviçre alırken, Türkiye 76. sırada yer aldı. İki sıra birden gerileyen Danimarkalılar, mutlulukta İsviçre ve İzlanda halklarının ardından üçüncü sırada yer aldı.
Bunlar serotonin, endorfin ve dopamindir. Serotonin insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitter yani sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevlidir. Serotonin ruh halini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışları düzenlemede etkilidir.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
İki Çeşit Mutluluk Vardır: Hedonistik ve Yudimonik.
Mutluluk için; insanın bütün istek ve özlemlerine eksiksiz ulaşması ya da ulaşmak istenen olguya erişince duyumsanan sevinç, şeklinde ortak tanımlar bulunmaktadır.
Aristoteles'e Göre Mutluluk
Yani eylemler yoluyla kişinin kendisini gerçekleştirmesi, kişinin kendisini ilişkiler içine sokması anlamına gelir. Aristoteles'e göre ilişki içerisine girmek, yani eylem bir tercih meselesidir.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Mutluluk ve sevinç kavramları birbirleriyle ilişkili kavramlardır. Ancak mutluluk daha çok iyi bir yaşam tarzı ve halinden memnun olmayı ifade eder, sevinçse bir insanın geçici olarak hissettiği hoş bir duygudur. Mutlu olmayan bir kişi bile olumlu bir gelişme karşısında geçici olarak sevinç duygusu hissedebilir.
Gülmek, hoş şeyler konuşmak, pozitif olmak neşeli olma halidir. Neşe aynı zamanda bulaşıcıdır. Siz neşeli olduğunuzda çevrenizdeki herkese bunu bulaştırdığınızı ve onların da neşeli olmasına neden olduğunuzu göreceksiniz. Çoğu zaman neden neşeli olduklarını bile anlamayacaklar ama içlerindeki özden neşe taşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri