mal - Nişanyan Sözlük. Arapça mwl kökünden gelen māl مال “menkul varlık, davar, zenginlik, servet” sözcüğünden alıntıdır.
Mal kelimesinin kökeni Arapça olarak bilinmektedir. Dilimizde ise en yaygın kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır.
[1] Büyükbaş hayvanları durdurmak için kullanılan bir seslenme sözü. [2] (argo) Kaba ve yakışıksız davranışta bulunan kişilere karşı kullanılan söz.
Mal kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mal kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı māl şeklindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir kişinin ya da kurumun sahip olduğu, taşınabilir ve taşınamaz metaların tümüne mal denir. Tarım ve çiftçilikte bu kelime, büyükbaş hayvanlar için kullanılır. Argoda ise anlayışı kıt ve düşüncesiz kişiler ''mal'' olarak adlandırılır.
Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.
ulan in kisaltilmis hali. ya arapcada yada farscada oglan anlamina gelen, bizde ise sokak dilinin demirbasi haline gelmis argo bir sozcuktur.
Çok uluslu şirket (ÇUŞ) genellikle, çeşitli ülkelerde mal veya hizmet üreten veya satan bir ülkede kurulmuş büyük bir şirkettir. ÇUŞ'ların paylaştığı iki ortak özellik, büyüklükleri ve dünya çapındaki faaliyetlerinin ana şirketler tarafından merkezi olarak kontrol edilmesidir.
“Host kimdir?” sorusuna yanıt olarak restoran, otel, festival,bar, otobüs gibi mekanlarda konukları karşılayan ve onların taleplerini yerine getiren kişilere verilen unvandır. Kelime anlamına göre “Host ne demek?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap; ev sahibi ve konuk eden kişi tanımını yapmak doğru olur.
Hanefiler açısından bir şeyin “mal” kabul edilebilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir: 1) İnsanlar tarafından yararlı ve değerli kabul edilmesi 2) Üzerinde hâkimiyet ve zilyetlik kurulabilmesi 3) Maddi bir varlık olması. Bu üç özelliği taşımayan şeyler mal kapsamına girmezler.
Mal, İslâm hukukunda mülkiyet başta olmak üzere aynî hakların konusunu belirleyen temel bir terimdir. Bir şeyin mal sayılması, onun aynî haklara konu olabileceği ve üzerinde her türlü hukukî işlemin yapılabileceği anlamını taşır.
Mal kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
Mal kelimesinin eş anlamı olan kelimeler: Emtia. Varlık. Dünyalık.
İlişkili Mallar
İkame bir hizmet ya da malın yerine kullanılabilen başka bir hizmet ya da maldır. Mesela, şu anda kullandığınız eğitim hizmeti gibi elektronik kaynaklar daha ulaşılabilir hale geldiğinde, geleneksel basılı kitaplara olan talebin azalmasını beklersiniz.
Kıyemî Mal: Aynı ismi taşısa da tek tek bakıldığında, değeri genellikle birbirine emsal olmayan mallara kıyemî mal denir. Örneğin aynı büyüklükteki iki arsanın ya da iki evin değeri çoğunlukla birbirine eşit değildir. Aynı şekilde, hayvanlar, değerli taşlar da kıyemî mallardandır.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
Cu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kimya Bakır elementinin simgesi.
Dumping TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ekonomi 343 düşürüm.
Çokuluslu devlet, iki veya daha fazla ulustan oluşan bir egemen devlettir. Nüfusun büyük kısmını tek bir ulusun oluşturduğu ulus devletlerin zıttıdır. Ulus (etnisite, dil ve siyasi kimlik üzerine kurulu olan) tanımına bağlı olarak, çokuluslu bir devlet çokkültürlü veya çokdilli olabilmektedir.
Yargıtay'a göre 'lan' lafı hakaret niteliği taşımıyor. Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 'lan' diye hitap edilmesinin onur, şeref ve saygınlığı rencide etmediğini belirterek verilen mahkûmiyet kararını bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise üç yıl önce 'lan'ı hakaret saymıştı.
Bu dönemde Fransızların sık sık kullandığı "L'ane" (Lan diye okunur) yani eşek kelimesi Türkler ve Araplar arasında da kullanılmaya başlanmıştı. Aynı zamanda "L'ane", budala, aptal, bilgisiz anlamına gelir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir. Ancak beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Şaklaban hakaret değilmiş demek ki.
Cu; görüşürüz demektir. Sosyal medya ortamında kullanılan sözcükler kısaltılarak sanal ortam dili oluşturulmuş durumdadır. Cu ise bazen CUL şeklinde de görülebilmektedir. Bu da sonra görüşürüz anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri