Özel yaşamın gizliliğini ihlal suçunun nitelikli hali, yani ses veya görüntülerin ifşa edilmesi suçu içinse 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası düzenlenmiştir. İfşanın basın, yayın veya internet aracılığıyla yapılması durumunda da yine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası söz konusudur.
TCK madde 134/2'ye göre; Bir kimsenin özel hayatına ilişkin ses ve görüntülerin hukuka aykırı olarak “ifşa” eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Burada önemli olan nokta ifşanın hukuka aykırı olarak yapılmasıdır.
''Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.'' Denerek ifşa yayma fiili cezalandırılmıştır.
İnternet veya sosyal medya üzerinden özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası, yani başkasına ait ses veya görüntüleri ifşa etme suretiyle suç işlenmesinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir (TCK m.134/2).
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Yetkili Mahkeme
Dolayısıyla öncelikle yetkili mahkemeye değil, durumu emniyete şikayet etmeniz gerekmektedir. Şikayetin ardından emniyet ve savcılık suçu kovuşturarak dava sürecinin işletilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine gerekli bilgileri aktaracaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kişinin izni olmadan başkalarının fotoğraflarını paylaşmak, kişilerin mahremiyetini ve itibarını zedeler ve hukuki sonuçları beraberinde getirebilir. Türk Ceza Kanunu'na göre, izinsiz fotoğraf paylaşımı suçu işleyen kişiler hakkında hapis cezası veya adli para cezası verilebilir.
Özel yaşamın gizliliğini ihlal suçu sebebiyle 1 yıldan fazla olmamak kaydıyla hükmedilen hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Yine, söz konusu suç sebebiyle hükmedilen ceza hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı ve erteleme kararı verilebilir.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Birinin Özel Fotoğraflarını Yaymak Suç Mu? Bir kişinin rızası olmadan, kişiye ait fotoğraf veya videonun yayılması halinde TCK m. 136 hükmü uyarınca “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçu gerçekleşmektedir.
Kişisel haklar arasında, kişinin kendi sınırlarına ait özel hayatına ve gizliliğine saygı duyulması hakkı vardır. Özel hayatın gizliliği kanunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 8. Maddesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 12. Maddesi'nde düzenlenmiştir. Özel hayatın kontrolü sadece bireye aittir.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Haberleşme içeriklerinin Hukuka Aykırı Olarak İfşa Suçu:
“İfşa etmek” açığa vurmak, yaymak, ilan etmek, gizli şeyleri ortaya dökmek şeklinde tanımlanabilir. Bu suçta fail 1. Fıkrada yer alan hukuka aykırı şekilde ya da hukuka uygun şekilde bu haberleşme içeriklerine ulaşmış olabilir.
Bir kimsenin para karşılığında bir kimse ile cinsel ilişkiye girmesi olarak nitelendirilen fuhuş suç olarak görülmektedir. Fuhuşta cinsiyet önemli olmamakla birlikte mağdur kadın veya erkek olabilmektedir. Kasten işlenen suçlar arasında bulunan fuhuşta, doğrudan belirli bir yaptırım bulunmamaktadır.
Anayasa'nın 20. ve 22. maddelerinde bu özgürlüklerin sınırlama sebepleri birbirine paralel olarak düzenlenmiştir. Bu sınırlama sebepleri “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” olarak belirlenmiştir.
Özel Hayatın Gizliliği İlkesi Hangi Durumlarda Geçersizdir? Toplumsal olayların araştırılması durumunda birçok konu ve detay araştırılması gerekiyorsa bu tip durumlarda özel hayatlarına müdahale edilen kişilere karşı bu müdahale geçersiz sayılmaktadır.
TCK 134'de düzenlenmiş olan “Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali Suçu” herhangi bir kanunda veya Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sında yüz kızartıcı suç olarak tanımlanmamıştır. Dolayısıyla bu suç, bir yüz kızartıcı suç değildir.
SOSYAL MEDYADA KOLAYCA ERİŞİLEBİLEN, HERKESE AÇIK OLAN BİR FOTOĞRAFI İLGİLİNİN İSİM BİLGİLERİNİ KULLANMADAN, BAŞKA BİR PROFİLDE PAYLAŞMAK SUÇ DEĞİLDİR.
Fotoğrafınızın sizden izinsiz yayınlandığını gördüğünüz zaman öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.
Yargıtay, kendisine karşı gerçekleşen eylem nedeniyle başka türlü delil elde etme imkanı bulunmayan kişinin, kamera kaydı almasını hukuka uygun kabul etmiştir. Görüleceği üzere ani gelişen, başka türlü delil elde imkanı olmadığında haksız eylemi kameraya kaydetmek mümkündür.
Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.
Diğer bir ifadeyle izinsiz fotoğraf paylaşımını hukuka uygun hale getirecek bir sebep bulunmamalıdır. İzinsiz fotoğraf paylaşımı cezası TCK 134/2'ye göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. İfşa edilen özel hayat verilerinin basın yayın yoluyla yayımlanması halinde de fail bu ceza ile cezalandırılacaktır.
Whatsapp Ekran Görüntüsü Almak Suç mu
Dolayısıyla sadece whatsapp ekran görüntüsü almak suç değildir. Son olarak, görüşme içeriğinin karşı tarafın rızası olmadan üçüncü kişilerle paylaşılması gerekmektedir.
Ayrıca özel bir kast ile fayda sağlamak maksadıyla şantaj suçunu işlemelidir. Şantaj suçu, şikayete tabi bir suç değildir. Şikayetin geri çekilmesinden sonra kamu davası devam edecektir. Bu nedenle şantaj suçu, uzlaşma kapsamında değildir.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri