Mide üşütmesinde, BRAT diyeti olarak bilinen muz, pirinç, elma-patates püresi ve kızarmış ekmek(tost) gibi potasyumdan zengin ve sindirimi kolay gıdalar, zencefil veya nane gibi rahatlatıcı bitki çayları, sıvı kaybını telafi etmek için bol su tüketmek ve elektrolit içeren sıvılar almak mide üşütmesi şikayetlerini ...
Mide üşütmesi nane limon çayı desteğiyle daha kolay atlatılabilir. Kusma ve ishal nedeniyle yoğun su kaybı yaşanacağı için hastanın bol sıvı ve su takviyesi alması zorunludur. Çocuğun mide üşütmesine ne iyi gelir sorusuna cevabı hassastır ve mutlaka doktora danışılmalıdır.
Pirinç: Zengin karbonhidrat içeriğine sahip bir besin olan pirinç de mide üşütmesine karşı tüketilebilir. Elma püresi: Elma püresi de vücuda enerji sağlayabileceği gibi ishalin giderilmesine de yardımcı olabilir. Ihlamur gibi çaylar da tercih edilebilir. Bunlara ek olarak yoğurt ve çörek otu tüketmek fayda sağlar.
Mide gribi bazı kişileri inanılmaz derecede sarssa da, çoğu insan birkaç gün içinde herhangi bir komplikasyon olmadan iyileşir. Bu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur ve enfeksiyon genellikle destek tedavisi ile kendi haline bırakılabilir.
Çorba ve su en iyi yardımcınız olacak. Kusma ve ishal nedeniyle vücutta su kaybı olması normaldir. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Karna konulan sıcak su torbası mide üşütmesine iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır. MİDE ÜŞÜTMESİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? -Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
Bilinenin aksine mide üşütmesi, karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından veya soğuk şeyler tüketmekten dolayı ortaya çıkmaz. Peki, mide üşütmesi nasıl olur? Virüs, bakteri ve parazitlerin bağırsaklara bulaşması asıl sebebidir.
Mide üşütmesi belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir. Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir.
Mide üşütmesine iyi gelen yöntemler başlıca; zencefil, papatya çayı ve nane limon çayıdır. Bunlar dışında sakinleştirici etkili bitki çayı da tüketebilirsiniz.
Sigara ve alkol tüketiminin sona erdirilmesi mide ağrısı şikayetinin giderilmesine yardımcıdır. Mide üzerine sıcak su torbası gibi yollarla sıcak uygulamak veya elektrikli battaniye gibi yöntemlerle vücudu ısıtmak; mide ağrısının giderilmesinde yararlı olabilir.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor.
Migreni olan ve baş ağrısıyla beraber düzenli olarak mide bulantısı yaşayan kişiler bazı yöntemler ile bulantının önüne geçebilir. Bu durumda ağrı kesici almak baş ağrısını geçirebileceği gibi mide bulantısını da hafifletecektir.
Ağır yemeklerden sonra oluşan kusmaya karşı zencefili tercih edebilirsiniz. Midenizin rahatladığını ve bulantı hissinin kaybolduğunu görebilirsiniz. Zencefil İbrahim Saraçoğlu'nun kusma için tavsiye ettiği bir bitkidir.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
“Bulantı-kusma, mide yanması, karın ağrısı gibi şikayetlere neden olan mide fesadı da denen gastritler, ishale neden olan barsak bozuklukları sık görülür. Bu hastalıklar, bir ay boyunca çok zorlanmayan mide barsak sisteminin birden aşırı ve ağır yiyeceklerin etkisi ile oluşurlar.
Ciddi bir durumda mide ağrısı şikayetleri için hastanelerin dahiliye polikliniği ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Böylelikle iç hastalıkları (dahiliye) veya gastroenteroloji bölümündeki uzman doktorlar gerekli belirtiler ve tetkikler üzerinden teşhisi koyar ve tedaviye başlarlar.
Mide üşütmesi genel olarak bir hafta gibi bir zaman diliminde iyileşme ile sonuçlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda iyileşme süresi daha uzun olabilmektedir. Genellikle yetişkinlerde ciddi sonuçlar doğurmayan bu bağırsak enfeksiyonu ateş ve ishal belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Mide üşütmesiyle beraber bazen soğuk algınlığı da ortaya çıkabilir. Bu durum mide üşütmesinin daha ağır seyretmesine neden olur. Kişinin yalnızca soğukta kalması veya soğuk içecekler tüketmesiyle mide üşütmesi olmaz. Burada önemli olan üşütmeye neden olan bakteri ve virüslerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri