Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Galler ve diğer ülkelerden İrlanda Denizi ile ayrılan Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşur. Birleşik Krallık'ın tek kara sınırını Kuzey İrlanda'da İrlanda ile paylaşır.
İngiltere'de de çok teknik bir detay olarak da olsa halen tüm toprakların sahibi kral ya da kraliçe. Ülke hazinesine, 2019-2021'de kraliyet yerleşkelerini ziyaret ve hediyelik eşyalarının satışından 343.5 milyon sterlin katkısı oldu.
Bunlar: Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık.
Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir. Büyük Britanya (“Great Britain”) terimi sadece; İngiltere, İskoçya ve Galler'i kapsamaktadır.
Üye ülkelerin 16'sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir.
İlgili 17 soru bulundu
İngiliz monarşisi resmi olarak halkın vergilerinden yapılan ödemelerle geçiniyor. Hükümdar Ödemesi (Soverign Grant) olarak adlandırılan bu tutar Kraliyet Serveti'nden elde edilen karın yüzde 15-25'i üzerinden hesaplanıyor. 2021-2022'de kraliyet ailesinin mali raporunda bu rakam 85,9 milyon sterlin olarak bildirildi.
İngiltere günümüz dünya kültürüne çok katkısı olmuş bir ülkedir. İngiltere, dört ülkeden oluşan Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'na bağlıdır. Bu bölgeye bağlı olan diğer ülkeler ise Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dır. İngiltere sanayi devrimini Avrupa'da ilk gerçekleştiren ülkedir.
Elizabeth. II. Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
Avrupa'nın kuzeybatı sahillerinde en büyük olanları Britanya ve İrlanda'ya ait olan Britanya Adaları yer alır. Orta Çağ'da Britanya, günümüzde Fransa'da yer alan Breton bölgesi için de kullanılan bir terimdi. Büyük Britanya terimi ise adayı temsil etmek için kulanılıyordu, Breton bu terimin dışında yer alıyordu.
İngiltere, güney ve kuzeydoğu Afrika'yı Berlin'de aldı. 1880-1900 yılları arasında Britanya, Mısır, Sudan, Kenya, Uganda, Güney Afrika, Gambiya, Sierra Leone, Kuzeybatı Somali, Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Nijerya, Gana ve Malavi olarak bilinen toprakların kontrolünü ele geçirdi veya işgal etti.
Bu ülkeler, Birleşik Krallık ile tarihsel bağları olan, ancak Kraliçe'nin zorunlu olarak devlet başkanı olduğu 54 ülkeli olduğu Milletler Topluluğu'ndan farklıydı. Kraliçe, saltanatı boyunca toplamda 32 ülkenin başkanı oldu. 1983 - 1987 yılları arasında aynı anda 18 ülkenin başkanı oldu.
Bir İngiliz kolonisi olan Kanada, İtilaf devletlerine teçhizat ve malzeme yardımında bulundu. 1926 yılında, Londra'da imparatorluk konferansında İngiltere ve dominyonlarına statü eşitliği verildi. 1931 West Minster Tüzüğü ile Kanada bağımsız bir devlet oldu.
İngiliz Kraliyet Milletler Topluluğuna bağlı 15 ülkeyi ifade eden “Commonwealth realm” deyimi kullanılıyor. Eskiden Britanya İmparatorluğuna bağlı olup da 20'nci yüzyılda bağımsız statülerini kazanan bu ülkeler, egemen ülkeler.
Bunlar eski İngiliz sömürgelerinden Aden, Anguilla, Bahama adaları, Lesotho, Botswana, İngiliz Hint Okyanusu Toprakları, Brunei, Kıbrıs, Kenya, Malaya, Sarawak ve Seyşeller'e ait resmi belgelerden oluşuyor.
Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır. Tarihsel süreç içerisinde Britanya'yı yurt edinen ilk halk Kelt kökenli Britonlar kabul edilmektedir.
Güneş batmayan imparatorluk olarak bilinen Birleşik Krallık yani İngiltere geçmişten bugüne 7 kıtadaki neredeyse her toprağı işgal etti. ABD'den Türkiye'ye; Güney Afrika'da Rusya'ya geçmişten günümüze birçok ülkeyi işgal eden İngiltere'nin hiç işgal etmediği çok az sayıda ülke var.
İngiliz hegemonyası; 1750'lerden itibaren İngiltere'nin Avrupa'daki en büyük piyasaya sahip olması ile ticaret ile başlayıp üretim, tüketim ve finans alanlarında dünyada hegemon güç haline geldiği dönemi tanımlar. 1700'lerde sanayi devriminin İngiltere'de başlamasıyla İngiltere dünyanın süper gücü haline gelmeye ...
Almanya 1884'ten 1. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Afrika kıtasında Alman Güneybatı Afrikası (Bugünkü Namibya), Alman Doğu Afrikası (Ruanda, Burundi, Tanzanya), Togoland (Togo) ve Kamerun bölgelerini sömürge altında tuttu.
Kraliyet ailesi ülkeyi temsil etmek için vardır. Bu kapsamda devlet resepsiyonlarından, törenlerde parlamentonun açılışından ve önemli yabancı misafirlerin ağırlanmasından Kraliçe sorumludur. Ancak Kraliçe'nin zaman zaman kraliyet ailesinin ülke yönetimi konusunda fikir beyan ettiği olur.
Buna göre Elizabeth II'nin kan soyu 14. yy Earl of Cambridge'e, İspanya Müslümanlarına ve Hz. Fatıma'ya uzanıyor. Tarihçiler arasında ihtilaflı olan konu, soya ait kayıtların erken Orta Çağ İspanyasına uzanıyor olması. Konu aynı zamanda Msıır'ın eski baş müftüsü Ali Gomaa tarafından da doğrulandı.
Birleşik Krallık dışında Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, Belçika ve İspanya monarşinin varlığını sürdürdüğü ülkeler. Bunlardan özellikle Norveç ve Danimarka'da kraliyet ailesinin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor.
15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.
İngiltere'nin birleşmesi
913-918 yılları arasında Mercia'daki Danimarkalıları alt eden Edward, 918 yılında Aethelflaed'in ölmesi üzerine Mercia'yı ilhak eder. 927 yılında Edward'dan sonra tahta çıkan Athelstan tüm İngiltere'yi tek krallıkaltında toplayan ilk kral olur, Wessex Krallığı, İngiltere Krallığına evrilir.
^ İngilizce yasalarda resmî dil olarak belirtilmese de, fiilen olarak resmî dil niteliğini taşımaktadır. ^ Birleşik Krallık devletince resmî olarak tanınan azınlık ve bölgesel diller: Galler'de Galce, İskoçya'da İskoçça, Kuzey İrlanda'da İrlandaca, İskoç Galcesi, ve Cornwall Kontluğu'nda Kernevekçe'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri