Son on yıllık araştırmalar gösteriyor ki, diyetinde daha yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi bulunan çocuklar okulda çok daha başarılı olmakta ve daha az konsantrasyon güçlüğü yaşamaktalar. Ayrıca çalışmalar, hafıza problemlerinin omega-3 tedavisi ile giderildiğini de göstermektedir.
En yüksek miktarda EPA ve DHA içeren yağlı balıklar en iyisidir. Bu balıklar arasında somon, uskumru ve alabalık bulunur. Ancak, karides de dahil olmak üzere tüm balık ve deniz ürünlerinin bir miktar balık yağı içerir. Her tür balık size ve beyninize yardımcı olacaktır.
Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur.
Beynimizin yaklaşık %60'ı yağlardan oluşur. Bu yağ oranının da %40'a yakını DHA omega-3 yağ asididir. Bu durumları dikkate aldığımız zaman DHA beyin için oldukça önemli bir yağ asididir. DHA, sadece beyin sağlığı için önemli değil, aynı zamanda da göz sağlığı için de önemlidir.
“Beyin/bellek ve göz sağlığı” söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. “Kalp/damar sağlığı ve pıhtılaşma sistemi” söz konusu olunca da EPA favori gösteriliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Beyinde bulunan yağların yüzde 20'sinin DHA denilen Omega-3'lerden oluştuğunu dile getiren Somer, şunları kaydetti: "Omega-3 beyinde sinir iletilerinde çok önemli olan bir yağ asidi. Dolayısıyla eksikliğinde, zeka gelişiminde ya da kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkıyor.
Tüm yaş evrelerindeki ortak nokta, çocukların zeki olması ve zihinsel gelişimleri için yiyeceklerle alınan zengin Omega-3 içeren gıdalar, özellikle DHA açısından zengin balık (Norveç Somonu, Tuna balığı gibi) veya yüksek DHA'lı balık yağı takviyesi alınmasıdır.
Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır.
EPA ve DHA yağ asitleri beyin hücrelerinin yenilenmesini ve çoğalmasını destekler. Halk arasında bilinenin aksine Omega 3 yağ asitleri obezite ve fazla kilo ile savaşır.
Balık Yağı Hafızayı Güçlendirir mi? Balık yağı takviyesi, hafif bilişsel bozukluklar ile yaşa bağlı bilişsel gerileme konusunda olumlu sonuçlar verebilir. Ancak balık yağının Alzheimer gibi şiddetli hafıza problemlerini düzelttiğine dair bir çalışma bulunmamaktadır.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Omega-3 indeks, eritrosit hücre membranını oluşturan omega-3 yağ asitlerinden eikozapentaenoik asit (EPA) ve dokozaheksaenoik asit (DHA)'in geri kalan yağ asitlerine oranı olarak tanımlanır. Sağlıklı bireylerde bu oranın % 8 ve üzerinde olması hedeflenir!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz beyin fonksiyonlarını destekleyen besinleri anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. Somon, hamsi, sardalya ve deniz levreği gibi yağlı balıklar, sağlıklı doymamış yağ olan omega 3 kaynaklarından oldukça zenginler.
Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
B ve D vitamini takviyesi alın
Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
2011 yılında krill yağı üzerine yapılan çalışmalarda alınan sonuçlara göre; krill yağının çok düşük bir miktarı bile yüksek fayda sağlamaktadır. Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir.
Belgin Efe, Omega-3'ün fazla alınmasının ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi. Bu konuda uyarılarda bulunan Efe, "Omega-3'ün fazlasının, özellikle hasta kan sulandırıcı da alıyorsa, beyin kanamalarına ve beyin kanaması nedeniyle meydana gelen felce yol açabileceğini de unutulmaması gerekiyor.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Ton balığı, ihtiyaç duyulan mineraller ve vitaminlerin yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlar ile birlikte çocuklar için beyin gelişiminde önemli bir gelişim göstermesini sağlıyor. Bu sayede çocukların okul dönemlerinde büyük bir fayda sağlayan ton balığı, zeka gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Prof.Dr.
Beyin Gelişimi İçin “DHA” Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmek Gerekiyor. Kendinizin veya çocuğunuzun hafıza, zeka ve konsantrasyonunu önemsiyorsanız, birinci sıraya “DHA”miktarı yüksek olan “BALIK YAĞI”nı koymalısınız. Balık yağının içindeki DHA (docosahexaenoic acid) beyni geliştiren çok önemli bir yağ asitidir.
Bu sonuçlar, yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde omega-3 içeren yağlı balık örnekleri şunları içerir: Somon, Orkinos, Tuna, Ringa ve Sardalya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri