Ehliyetinizi yeni aldıysanız henüz araç kiralama koşullarına uygun değilsiniz, demektir. Bunun yanı sıra araç kiralama işlemlerinde ehliyetin alınış tarihi üzerinden 1 yıl geçmesi gerekiyor. Ayrıca bu süre araç modellerine göre değişkenlik gösterebiliyor.
Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Araba kiralamak için ehliyetiniz en az 2 yıllık olmalı. Ancak genel anlamda 2 yıllık ehliyet şartı aransa da bazı araç kiralama firmaları 1 yıllık ehliyete sahip olan sürücülere araç kiralama imkanı sunuyor. 1 ya da 2 yıllık ehliyete sahip olma şartı genelde ekonomik ve orta sınıf araçlar için geçerli oluyor.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Burada üzülerek belirtmek gerekiyor ki siz bir stajyer sürücü iseniz o zaman araç kiralayamıyorsunuz çünkü araç kiralama kanununda 2 yıllık ehliyeti olmayan kişilerin araç kiralayamayacakları gibi bir madde söz konusudur.
Araç kiralama şirketleri ehliyetinizi ve ehliyet numaranızı talep edeceklerdir. Ehliyetinizi gösteremediğiniz durumlarda araç kiralaması yapamazsınız. Hatta kiralama için ödediğiniz ücreti iade alamayabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Araba kiralamanın şartlarından ilki yaştır. Ehliyet alma yaşı 18 olsa da araba kiralama yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşın altındaki kişiler araba kiralayamazlar.
Gerekli koşulların sağlanması durumunda herkes araba kiralayabilir. Araba kiralamak için gerekli koşulların başında ise en az 2 yıllık ehliyet sahibi olmak geliyor.
Stajyer Sürücü Uzun Yol Yapabilir mi? Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olman uzun yola gitmene engel değildir.
Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor.
Genel kiralama koşullarımıza göre minimum 19 yaş, en az 1 yıllık, üzerinde TCKN'nin yazdığı ehliyet ve kiralayacak kişi adına kayıtlı kredi kartı gerekiyor. Bu kriterleri karşılayan herkes MOOV'layabilir. Hizmet Bölgesi nedir?
İkinci sürücü aracı bırakabilir mi? Evet, araç kiralama sözleşmesinde “ismi, sürücü/ek sürücü” olarak geçen müşterilerimiz, aracı kiralama sonrası teslim edebilir. Mil puan ile araç kiralanabiliyor mu?
Araç kiralama hizmeti almak istediğinizde karşınıza çıkacak ilk şart yaş şartıdır. En az 21 yaşında olduğunuzda ekonomik bir araç kiralayabilirsiniz. Orta sınıf bir araç için ise sizden istenen yaş şartı en 25 olmanızdır. Büyük ve lüks bir araç kiralamak istediğinizde ise en az 28 yaşında olmanız gerekir.
19-21 yaş aralığında ve 1 yıllık ehliyet sahibi olan sürücüler genç sürücü olarak kabul ediliyor. Araç segmentlerine göre araç kiralama şirketleri ise 19-20 yaşındaki sürücülere genç sürücü paketi kapsamında ek ücret karşılığında araç kiralama olanağı tanıyabiliyor.
Söz konusu alana ismi yazılan kişiler haricinde aracın kiralama süreci boyunca başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Eğer kullanılırsa ve herhangi bir kaza durumu olursa araç üzerindeki tüm sigortalar geçersiz oluyor ve masrafı ödemek de aracı kiralayan kişiye düşüyor.
Hem süreci hızlandıracak olan hem de sahte sertifikalamanın önüne geçecek olan yeni sistemde artık Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılabilecek. Peki, e-devlet Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Sorgulama nasıl yapılır?
Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir. Tabii stajyer ehliyetin de bir süresi bulunur.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
Araba kiralamak için gerekli evraklar, temel olarak aşağıdaki gibidir: Sürücü belgesi ve yaş sınırı (Sürücü belgesinin en az iki yıllık olması gerekir.)
Evet. Araç kiralayabilmeniz için normal şartlarda ehliyetiniz 2 yıllık olmalı ve minimum 21 yaşında olmalısınız. Fakat bazı araç kiralama şirketleri 19-21 aralığındaki gençlerin de araç kiralamasına izin veriyor ya da 1 yıllık ehliyet sahiplerine de ehliyet verebiliyor.
Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
Araç gruplarında belirlenmiş olan yaş ve ehliyet yılı koşulları dahilinde kiralama yapılabilmektedir. Bu koşulların sağlanamaması durumunda ''Genç Sürücü ''hizmet paketi satın alarak bu paket içeriğindeki limitler dahilinde kiralama yapabilirsiniz.Ek sürücü bedeli günlük 10 TL, Genç Sürücü bedeli günlük 15 TL' dir.
Lütfen aracı teslim almadan önce size sunulan belgeyi okumayı unutmayınız. Ekonomi sınıf araçlar için: Minimum 2 yıllık ehliyet zorunludur. Orta sınıf araçlar için: Minimum 3 yıllık ehliyet zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri