Şirket adına alınan scooter ve bisiklet gibi araçlar firmaya demirbaş olarak kaydedilir. Söz konusu araçların faturasında yer alan KDV tutarı ise indirime tabidir. Ayrıca bu araçlarda da amortisman uygulaması söz konusudur.
Gider Yazılabilecek Demirbaş Sınırı 2022 (2022 Amortisman Sınırı) Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır. 2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir.
Cevap : Motosiklet BİNEK Otomobil değildir.1 el 2 el ayrımı olmaz. Satış tutarının tamamı üzerinden % 18 KDV hesaplanır.
Moderator. Evet tabelalar, panolar, bina giydirmeleri vs. sabit kıymet olarak düşünülüp, amortismana tabi tutulmalılar. Kullanım şekline göre Örnek Demirbaş olarak kaydedip, 7 yıl üzerinden yıllık 14,28 oranında amortisman ayırmalısınız.
Cevap: Kdv'yi indirim konusu yapamazsınız.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kampanya neden önemli? Motorsuz bisikletler ile diğer motorsuz tekerlekli taşıtların uygulanan yüzde 1 KDV oranı, KDV'ye tabi tutulacak mallar listesinde yüzde 18'e yükseltilmiştir.
Ancak motosikletlerin aktifleştirilmesinde 311 nolu GVK tebliği kapsamındaki tutar sınırlamalarına tabi olmadığından alış vesikalarında gösterilen ÖTV tutarları işletmeler tarafından direkt gider yazılabileceği gibi motosikletlerin maliyetine dahil edilerek amortisman yoluyla da gider yazılabilir.
Cevap : Binek otolar için ; Lastik ve jant Amortismana tabidir. Tamamı gider yazılmaz. Amortisman listesindeki orana göre (İki yıl %50) amorti edilir.
Madde 1: Demirbaş eşya belirli bir miada tabi olmaksızın uzun zaman muhafaza edilen ve kullanılabilen, taşınabilir eşyadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: a) İşletme aletleri, b) Teknik ve laboratuar aletleri, c) Mefruşat ve büro malzemeleri, d) Kitaplar, e) Nakil vasıtaları, f) Sayaçlar.
2023 yılı demirbaş sınırı, KDV hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanıyor. 2023 yılında KDV hariç 4.440 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabiliyor.
Şirket Üzerine Alınan Motosiklet Vergiden Düşer mi? Şirket üzerine alınan motosikletin iş amacıyla kullanılması KDV indiriminden faydalanmanın yolunu açar. Bu noktada motosiklet alırken şirket türünün herhangi bir önemi yoktur. Sadece şahıs şirketlerinde faturanın firma sahibi adına kesilmiş olması gerekir.
Aracın tahriği genellikle bir içten yanmalı motor veya elektrik motoru veya ikisinin birlikte olduğu hibrit elektrik araç ve plug-in hibritlerle yapılır. Yasal sınıflandırmaya göre motorlu araçlar genellikle arabalar, otobüsler, motosikletler, arazi araçları, hafif kamyon ve normal kamyonlardır.
Dolayısıyla motosiklet ÖTV indirimi hesaplanırken de iki farklı yol izlenir. Motosiklet ÖTV oranları ve KDV oranları şu şekildedir: Motor silindir hacmi 250 cm³'ün altında olan: ÖTV oranı %8 ve KDV oranı %18. Motor silindir hacmi 250 cm³'ün üstünde olan: ÖTV %37 ve KDV %18.
Kullanılış biçimleri ve yapıları nedeniyle üzerlerine etiket ve numara konulamayanlar dışında kalan tüm demirbaş malzemelerin üzerine, görünür biçimde ve silinmeyecek tarzda, demirbaşın kurum malı olduğunu belirten, demirbaş numarasını yazılır veya etiket konulur.
Küçük demirbaşlar, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan önemli maliyetlerdir ve genellikle işletmenin bütçesinde düzenli olarak yer alır. Örnekleri arasında, bir ofis için masa, sıra, sandalye, dosya dolapları, bilgisayar, yazıcı, telefon ve benzeri ekipmanlar yer alabilir.
Öncelikle belirtilmelidir ki; Her ne kadar Şirket aktifinde ve/veya muhasebe tekniğinde nitelendirilebilirse de, sigorta tekniği açısından Forklift demirbaş değildir.
Demirbaş kapsamındaki eşyalar uzun süre dayanan ve işletme için pozitif değer yaratan eşyalardır. Örneğin masalar, bilgisayarlar, baretler, iş için kullanılan tek tip üniformalar, iş için gerekli çeşitli makine ve aletler demirbaş kapsamına girebilecek eşyalar arasında sayılabilir.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
nakliyecilik işi yapan mükelleflerin ticari araçlar için aldıkları lastikleri V.U.K 345 sıra nolu tebliğine göre direkt gider yazabilirsiniz. benzeri vesikalar tabiri Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade eder.”
Kanun hükmüne göre yenilenen lastik yeni bir tertibat olmadığından ve aracın değerini devamlı olarak artıran bir nitelik taşımadığından, lastik normal bir bakım gideri niteliğinde bulunduğundan değeri ne olursa olsun aracın maliyet bedeline eklenmemeli ve doğrudan gider kaydedilmelidir.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Motosiklet Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Motosiklet kelimesi motor ve siklet kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu iki kelime birleşirken motor kelimesinin sonundaki r harfi düştüğü için kelimenin doğru yazımı Motosiklet şeklinde yazılmalıdır.
Ticari teamüller çerçevesinde düşünüldüğünde, işletme faaliyetleri ile ilgili kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan telefon giderleri ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri