Air fryer fritözler, tam boy fırınlardan daha küçüktür ve daha fazla enerji tasarrufludur ve mutfağınıza bir tane eklemek, düzenli olarak kullanırsanız size zaman ve para kazandırabilir. Çünkü sıcak hava fritözleri, yiyecekleri standart fırınlardan çok daha az enerjiyle daha hızlı pişirir.
1500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanılırsa aylık olarak 45 kW elektrik tüketimine yol açar. Bu durumda kullanılan elektronik aletin elektrik tüketiminin faturaya 67,5 TL olarak yansıdığı söylenebilir. 2500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanıldığı zaman bir ayda 75 kW elektrik harcar.
Öncelikle mutfakta fazla vakit geçirmeyi sevmeyen veya daha az yağ ile yemekleri hazırlamak isteyenler için bir nimet olan Air Fryer, pek çok pişirme yöntemine göre daha sağlıklı ve fırın gibi yüksek enerji tüketen seçeneklere göre daha tasarruflu.
Airfryer ile pişirilen yiyeceklerin, diğer pişirme yöntemlerine göre daha az değer kaybına neden olduğunu ifade eden Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Sema Aydın, airfryer ile yapılan kızartma işleminin akrilamid gibi kanser gelişimiyle bağlantılı bazı bileşiklerin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.
Airfryer'ın en büyük avantajlarından biri, geleneksel kızartma yöntemlerine kıyasla daha az yağ kullanmasıdır. Bu sayede yiyeceklerin kalori içeriği düşerken, lezzet ve kıvam korunur. Ayrıca, Airfryer'ın hızlı pişirme özelliği, zaman tasarrufu sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Fırın ile airfryer arasındaki farklara gelince, airfryer'da ürünler eşit şekilde dağıtılmış sıcak hava ile pişirilirken fırında sıcaklığın eşit olarak dağılmasını sağlamanın çok daha zor olduğu söyleniyor. Airfryer'da az porsiyonlu yemekler hazırlamak çok daha ekonomik bir seçenek oluyor.
Hem de tencerede patlatıldığındaki gibi mısırların yanması ya da dibe yapışması gibi riskler Airfryer ile söz konusu olmaz. Airfryer ile patlatacağınız mısırlarınız daha kısa sürede ve daha düşük ısılarda pişeceği için daha sağlıklı olur.
Yiyecekleri airfryer gibi aletlerle yüksek sıcaklıklarda pişirmek akrilamid, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir.
Airfryer, yiyecekleri kızartmak için az yağ kullanır. Bu, kalori alımını azaltır ve sağlıklı bir diyet sürdürmeyi kolaylaştırır. Airfryer, geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Ancak, buharlama veya haşlama gibi diğer pişirme yöntemleri Airfryer'dan daha sağlıklı olabilir.
Yemeklerin yağ içeriğini azalttığı için kullanışlı ve doğru bir seçim olarak görülüyor. Çok sık kızartma yapılan evlerde tavada kızartma işlemi yerine airfryer tercih edilirse öğünler daha sağlıklı geçebilir. Ayrıca, airfryerin sağlıklı olduğuna bir işaret daha eklenebilir.
Ortalama boyutlarda Airfryer modelleri ortalama olarak saatte 1400 W – 1500 W enerji tüketmektedirler. 3.5 Litre pişirme kapasitesi olan Schafer Airfryer saatte 1500 W ısıtma gücüne sahiptir. 3.5 Litre pişirme kapasitesi olan Xiaomi Mi Airfryer saatte 1500 W güce sahiptir.
Borcam gibi yabancı bir kap kullanmak, hava dolaşımını engelleyebilir ve yemeklerin düzgün pişmesini etkileyebilir.
Airfryer'lar da fırın ve mikro dalga fırınlara benzer şekilde sıcak havayı dağıtırlar. Fırından farklı şekilde sıcak havanın eşit oranda dağılmasını sağlıyorlar. Yağsız ya da gerekenden çok daha az yağ ile kullanabileceğiniz bu üründe özel hava üfleme ya da içerisinde ürünün döndürüldüğü farklı sistemler mevcut.
Buna göre günde 1 saatlik kullanım sonucunda bir aylık Airfryer elektrik tüketimi 75 kWh olur. 1500 W gücüne sahip Airfryerlarda ise elektrik tüketimi daha düşüktür.
Airfryer kullanırken yağlı kağıt kullanmak mümkündür, ancak dikkatli olmak önemlidir. Yağlı kağıt, sepetin tabanına konarak yiyeceklerin yapışmasını önlemeye yardımcı olur ve temizliği kolaylaştırır. Ancak, yağlı kağıdın hava akışını engellememesi için sepetin kenarlarında boşluk bırakmak önemlidir.
Çünkü soğuk su, tepsi veya sepetin kalitesini, malzemesini etkileyebilir. Airfryer haznesine ılık su dökmek ideal bir uygulamadır. Ayrıca bir su püskürtücüyü bulaşık deterjanı (herhangi bir yağ giderici) ve su ile doldurabilir ve yağın emilebilmesi için airfryer tepsisine püskürtebilirsiniz.
Ayrıca, airfryer kullanımı sırasında yiyeceklerdeki yağın bir kısmı dışarı atılır, böylece yiyecekler daha az yağlı ve daha az kalorilidir. Sonuç olarak airfryer kullanımı kansere neden olmaz. Ayrıca, airfryer kullanımı sağlıklı bir pişirme yöntemidir.
Öyle ki bir ithalatçı, bundan sonra 10 dolarlık basit bir airfryer ithal etse bile gözetim belgesine sahip değilse 100 dolarmış gibi gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaktı. Bu da maliyeti artıracaktı. Hal böyle olunca da nispeten ucuz olan modellere otomatik olarak zam gelecekti. Bu durum tüketici için olumsuzdu.
EVDE KOLAY YAPILABİLECEK BİR TARİFLE PRATİK ŞEKİLDE AİRFRYER'DA TAM BUĞDAY UNUYLA EKMEK YAPTIM. TAM BUĞDAY UNUYLA YAPTIĞIM EKMEK HEM SAĞLIKLI HEM DE ÇOK LEZZETLİ OLDU. EVDE KOLAYLIKLA YAPILABİLECEK BİR TARİF OLDUĞU İÇİN BENİ YORMADI. AİRFRYER'DA EKMEK GAYET GÜZEL PİŞTİ.
Ancak sağlıklarını riske atmak istemeyen kullanıcılar yine de tedirgin. Bu yüzden air-fryer'ların teflonla ilişkisi de tartışma konusu oldu. Öte yandan, tüm air-fryer'larda teflon kullanılmıyor. Bu yüzden kullanıcıların teflon olmayan ürünleri tercih etmesi mümkün.
Sepetin tabanını kaplarsanız airfryer'ın içindeki hava akışı azalır. Bu, Philips Airfryer'ınızın pişirme performansının düşmesine neden olur. Yağ ve kirin toplandığı tavanın altına pişirme kağıdı veya folyo koyduğunuzda hava akışı kesintiye uğrar ve iyi bir pişirme sonucu elde etmezsiniz.
"Airfryerda makarna mı olur?" demeyin. Hem de çok güzel oluyor! Zor anların kurtarıcı yemeği hem lezzetli hem pratik makarnayı airfyerda her zamankinden daha hızlı ve zahmetsiz şekilde yapabilirsiniz.
Philips Airfryer XXL 180 dereceye ayarlanır. Tavukların tümü hazneye dizilir ve 25 dakika pişirilir. 5 dakikada bir kaşık yardımı ile veya bir maşa ile üzeri kızaran tavuklar döndürülerek tüm tavukların eşit pişmesi sağlanır. Bir servis kasesine alınarak, sıcak servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri