Tuz, mayayı yakın temas ettiğinde veya tarifte çok fazla varsa, mayayı öldürebilir. Mayanın fermente edilme hızını kontrol etmeye yardımcı olan önemli bir bileşendir. Bu nedenle doğru şekilde ve doğru oranlarda kullanılması önemlidir.
İlk aşamalarda ilave edeceğiniz malzemelerin sırası maya, sıvılar ve toz şeker şeklinde olsun. Bu malzemeleri mutlaka önden karıştırın ve içine kesinlikle ama kesinlikle ilk aşamada tuz ilave etmeyin. Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz.
Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür.
Paketi açılan kuru mayanın buzdolabı içindeki ömrü en çok 4 haftadır. Marketten kuru maya satın aldığınızda mutlaka tüketim ömrünü kontrol etmeniz tavsiye edilir.
İlgili 20 soru bulundu
İnstant maya serin ve kuru bir ortamda saklandığı takdirde, raf ömrü iki yıldır. Kullanımdan önce suda çözmeye gerek yoktur. Diğer malzemelerle birlikte unun üzerine doğrudan serpilir veya yoğurma başladıktan hemen sonra hamura katılabilir. İnstant kuru maya soğuk su ile direkt temas eder ise aktivite kaybedebilir.
Hamurun çok sıcak bir ortamda kabarmaya bırakılması, Hamurun yetersiz yoğurulması, Kullanılan maya miktarının çok yüksek olması, Hamurun kabardıktan sonra çökmesine neden olur.
Yaş mayanın yaklaşık 4 haftalık bir ömrü vardır. Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır.
Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Hamur yoğurmaya başlamadan önce doğrudan una eklenir. 500 – 1000 gram una 1 paket kullanılması tavsiye edilir. Serin ve kuru ortamda raf ömrü 2 yıldır.
MAYANIN ZARARLARI
Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Besin alımı sonrası maya proteinlerine karşı duyarlı kişilerde bağışıklık sistemi aracılığı ile istenmeyen tepkiler görülebilir. Maya alerjisi görülen kişilerde en çok deride yanma, kaşıntı, kızarıklık görülebilir. Ayrıca midede yanma, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sitemi rahatsızlıkları yapabilir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Cevap, çok nadirdir ama oldu da mayanızın üstünde, etrafında kırmızı, pembe tonlarında küflenme olursa mayanızı kullanmayın. Gri, siyah küflenme varsa korkmanıza gerek yok.
Yaş mayanın kullanımı, birçok tarifte su içerisinde eritilerek gerçekleştirilir. Buzdolabından çıkartıldıktan sonra ılık su ve şeker içerisinde yumuşatılan maya kullanıma hazır hale gelecektir.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Çünkü bu süreyi oda ısısında gerçekleştirirseniz maya çok hızlı çoğalır ve fermantasyon gerçekleşmeden hamur ekşir ve çürür.
Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
EKŞİ MAYA HAMUR NASIL SAKLANIR? Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır.
Saklama Koşulları
Paket kapalı iken serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir. Paket açıldıktan sonra, daha sonraki kullanımlar için ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza edilmelidir.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Mayalar da diğer mantarlar gibi, eşeyli ve eşeysiz olarak üreme döngülerine sahiptirler. En yaygın görülen vejetatif çoğalma şekli tomurcuklanma'dır. Tomurcuklanmada ana hücreden tomurcuk veya yavru hücre adı verilen bir yapı gelişir.
Ekşi mayanın fazla ve kullanamayacağınız kısmını yağlı kağıda tarhana koyar gibi minik parçalar halinde koyun üzerine aralarına bolca un atın. Ara ara yönünü çevirin ve kurumaya başladığında ara ara elinizle kırıp küçültün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri