Bisküvi, bir kez fırınlanmış ve içinde kimyasal olarak bağlı su taneciği bulundurmayan ürünler için kullanılır. Ekseriyetle yabancı kaynaklarda ve kimi çevirilerde tıpkı “earthenware” veya “stoneware” kelimelerinde olduğu gibi, “Bisqueware” kelimesiyle karşılaşabilirsiniz.
Ürün şekillendirilip kuruduktan sonra ilk fırınlamanın yapılması işlemidir. Çömlekçi killeri, 950 – 1000 °C, porselen ve stoneware ise 1200 – 1300 °C arasında fırınlanır. Fırınlama belirli bir ısı çizelgesi izlenerek yapılır.
BİSKÜVİ PİŞİRİMİ
Bir gece boyunca yaklaşık 65°C'de bırakabilirsiniz. Bisküvi pişirimi yaparken, oluşan su buharının kaçmasına izin vermek önemlidir. Bu nedenle üst bacayı birkaç saat açık bırakmak gerekir.
Birbirinden çok farklı pişirim teknikleri olsa da, iki adet pişirim türü bulunmaktadır; bisküvi ve sır pişirimi. Bisküvi (ilk pişirim) esnasında çamur yarı dayanıklı, yarı vitrifiye bir hale dönüşür. Sır pişirimi (ikinci pişirim) ise bisküvi üzerine uygulanan sırın olgunlaşmasını, camlaşmasını sağlar.
Çini hamurunun ilk fırından çıkmış haline çini bisküvisi deniliyor. Çeşitli formlarda üretilen bisküvileri çini desenine hazır olarak üretiliyor. Çini bisküvilerini çini tabak, tablo, vazo, kase, karo, sürahi, kupa gibi bir çok şekil ve ebatlarda hazır olarak bulmak mümkün.
İlgili 38 soru bulundu
Sırlanmamış beyaz porselene “bisküvi porselen” ismi verilmektedir. Pürüzsüz mermere benzemesi sebebiyle özellikle Avrupa'da popülerdir. Mat bir yüzeyi ve dokusu vardır. Eski zamanlarda bebek ve biblo yapmak için sıkça kullanıldığı bilinmektedir.
Türkiye'de 5000'den fazla çini ustası olduğu tahmin edilmektedir. Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır.
Obvara; 14-20 yy. da başlayan ve Baltık (Beyaz Rusya) Rakusu olarak bilinen, bir seramik pişirim tekniğidir. Pişirim, sırsız ve bisküvi seramik ürünlerin, 750oC-1000oC sıcaklığa ulaştığın- da fırından çıkartılarak 5-10 sn arası mayalanmış özel bir karışıma daldırılması ile yapılmak- tadır.
Basitçe söylemek gerekirse, sır bünyeden daha fazla küçüldüğünde bu çatlaklar oluşur. Sırın bünye üzerindeki gerginliği sırın çatlamasına neden olur.
Stoneware çamurları adından da anlaşıldığı gibi [stone (eng.): taş] sert ve sıkı bir yüzeye sahiptir ve pişirim sonrası su geçirimsiz hale gelir. Stoneware ve porselen en dayanıklı çamurlardır ve bu nedenle sofra eşyası yapımında kullanımları çok yaygındır.
bisküvi (bisque), bir kez fırınlanmış ve içinde kimyasal olarak bağlı su taneciği bulundurmayan ürünler için kullanılan bir terimdir. bu bağlamda "bisküvi porselen", şekillendirilmiş, tek pişirimle kurutulmuş veya pişirilmiş ancak sırlanmamış porselen ürüne verilen isimdir.
Gecen yüzyılın ortalarında ilk olarak Arjantin'de keşfedildiği bilinmektedir. Bununla birlikle her yere yayılmaya başlamıştır. Seramik hamuru plastik tutkal, un, nişasta ve gliserin yağı karışımı ile yoğurulup pişirilerek elde edilir.
Seramik çamurundan yapılan bir objenin yüzeyini kaplayan, pişirildiğinde eriyerek opak, mat veya saydam görünüm kazanan camsı bir tabakaya SIR adı verilir. Sırları, Hobi Marketlerden veya seramik üretim malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Seramik fırını, seramik üretiminin en önemli aşaması olan pişirme işleminin gerçekleştiği ünitelerin adıdır. Çalışma prensipleri ve şekillerine göre, çeşitli kategorilere ayrıldıklarını söylemek mümkündür. Seramik fırını kategorileri için ilk temel ayrım, çalışma süreleri bakımındandır.
Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler. Bu açıdan halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinir.
Tabii ki hayır. Evde seramik yapanlar, yakınlarındaki atölyelerin fırınlarına kira ücreti ödeyerek, seramiklerini profesyonellere fırınlatabilir.
Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur. Çatlak oluşumunun en belirgin belirtisi ise bölgede yanma hissinin oluşmasıdır.
Türk sanatında camilerin süslenmesinde yaygın olarak kullanılan göz kamaştırıcı sanatlardan en köklüsü şüphesiz çini sanatı. Çini sanatının yanı sıra kalem işi, ahşap oyma, kündekâri, yazılı süslemeler, taş sanatı ve maden sanatı gibi çok sayıda farklı süsleme tekniğine yer veriliyor.
Cinn Arapça da örttü veya gizledi anlamına gelen "cenne" kelimesinden türemiş bir cins isimdir. İsminin bu anlamı İslam dininde onların insanların duyularıyla idrak edilemeyeceği inancından kaynaklanır. Tekil hali "cinnî" olan kelimenin, çoğulu "cinne"dir. Cânn kelimesi de cin ile aynı manaya gelir.
Raku sırları, düşük sıcaklıklarda (871 ºC - 1093 ºC) eriyebilen sırlar olarak çömlekçiler tara- fından tercih edilen ve sıklıkla kullanılan sırlardır. Raku sırları genellikle olgunlaşma sıcaklığına göre sınıflandırılırlar.
Raku Fırını
Raku için özel dizayn edilmiş fırınlar mevcut ancak tecrübeli seramikçiler bu fırınlar yerine geleneksel yöntemi tercih ediyorlar. Raku pişirimi, yine diğer seramikler gibi bisküvi pişiriminden sonra yapılmaktadır. Bisküvi haline gelmiş ürün, sırlandıktan sonra fırınına aktarılır.
ÇUKURDA PİŞİRİM TEKNİĞİ
Renkli engobla kaplanmış, dokulu ya da parlatılmış yüzeylerde başarılı sonuçlar alınır. Ürünlerin üzeri, yanıcı malzemeler, renklendiriciler, oksitler, meyve kabukları vb. ile kaplanır. Malzemeler tutuşturulur, istenen sıcaklığa gelmesi için ateş beslenerek yaklaşık bir saat pişirim yapılır.
Sır Üstü Dekor Boyama
Ham sır üstü dekor boyaları ürüne henüz sır pişirimi yapılmadan önce bisküvi üzerine uygulanmış bir sır tabakasının üzerine dekor yapmak için yeni bir katman uygulanarak kullanılır. Sır ve ham sır üstü dekor boyası aynı sıcaklıkta beraber fırınlanır. Bu teknik mayolika olarak da bilinir.
İlk Osmanlı dönemi İznik çinileri, Bursa Yeşil Camii ve türbesinde (1421), Bursa Muradiye Camii'nde (1426), Edirne Muradiye Camii (1433) ve Çinili Köşk'te (1472) görülebilmektedir. Bunlar genellikle mozaik veya sırlı boya teknikleri ile üretilmiş çinilerdir.
Renkli sır tekniğinin özelliği, süslemenin renklendirilmiş sırlarla yapılması ve konturlarında sırların birbirine karışmasını engelleyecek şekilde bitkisel yağ ve manganez karışımı kullanılmasıdır. Bu teknikle uygulanılması çok zor olan mozaik çinilerin etkisi, tek bir yüzeyde verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri