BIST 30 ve BIST 100 endeksleri arasındaki fark, endeks kapsamındaki hisse senedi sayısıdır. BIST 30 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli ve işlem hacmi en yüksek 30 hisse senedinden oluşurken BIST 100 endeksi ise en değerli ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedinden oluşur.
BIST 30 endeksi, en yüksek piyasa değerine ve işlem hacmine sahip 30 hisse senedinden oluşurken, BIST 50 endeksi bu sayıyı 50'ye, BIST 100 endeksi ise 100'e çıkarır. Bu şekilde, daha geniş bir piyasa kapsamı sağlanır. BIST 30 endeksinde yer alan hisseler, aynı zamanda BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunur.
BIST 30 Endeksi; Borsa İstanbul'da işlem gören, hem işlem hacmi hem de piyasa değeri en yüksek 30 şirketin hisse senetlerinin performanslarının ölçülmesiyle meydana gelen bir endekstir.
BIST 100 endeksi (XU100) nedir? BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek işlem hacmine sahip 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Endekste yer alan hisselerin seçimi ve ağırlıklarının belirlenmesi, bir dizi yöntem ve kriter kullanılarak gerçekleştirilir.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
İlgili 34 soru bulundu
BIST 100'ün yükselmesi, Türkiye ekonomisinin ve Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli ve işlem hacmi en yüksek 100 şirketin performansının iyi olduğunu gösterir.
Borsa İstanbul endeksinde yer alan varlıkların hesabı, hisselerin sayısı ve değeri çarpılarak hesaplanır. Arz talep dengesi BIST endeksi için belirleyici bir unsurdur. Hisselerin piyasalarda gördüğü talep arttıkça sıralamadaki yeri de doğal olarak yükselir.
Sektöre hakim olanların bilgi sahibi olduğu BİST 50, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 50 hissenin göstergesi olarak kabul edilir. En değerli 50 şirketin hisse senetlerinin yer aldığı BİST 50 endeksinin işlem kodu ise XU050'dir.
BIST 100 endeksi, 5.636,52 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 123,59 puan ve yüzde 2,24 değer kazancıyla 5.632,75 puan oldu. Toplam işlem hacmi 53,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
BIST 30 Endeksi, Borsa İstanbul pazarlarında işlem gören, piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 30 hisse senedinin ortak performansının ölçülmesi amacıyla oluşturulmuştur. Borsa İstanbul'da işlem gören paylar, yılda 4 kez gözden geçirilerek, BIST 30 Endeksinde yer alacaklar belirlenir.
1) 30 milyon TL ve üzerinde olan paylar, A Grubu 2) 30 milyon TL'nin altında ancak 10 milyon TL ve üzerinde olan paylar B Grubu 3) 10 milyon TL'nin altında olan payları C Grubu olarak isimlendirilmektedir.
BIST 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi (TL) F... Fon ağırlıklı olarak BIST 100 Endeksi dışındaki yerli hisse senetlerine ve bu hisse senetlerinden oluşan endeksleri takip etmek üzere kurulu olan borsa yatırım fonlarına yatırım yapar.
BIST 30, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) ya da Futures aracılığı ile satın alınabilir. BIST 30 canlı grafiğini takip ederek yatırım yapacağınız endeks hakkında güncel bilgi sahibi olabilirsiniz.
Doğrudan bir BIST 100 satın alınamaz. Borsa endekslerinde doğrudan alım-satım yapmak yerine bir fark kontratları (CFD) ya da fon üzerinden yatırım gerçekleştirilebilir. BIST 100 endekslerini içeren yatırım fonlarına yatırım yapıldığında bu endeksteki değişimlere göre kâr ve zarar elde edilir.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Hisse Senedi Bölünme Oranları
Bir örnek verecek olursak; A şirketinin 10.000 adet hisse senedine sahip olduğunu ve bir hisse fiyatının da 500 TL'den işlem gördüğünü varsayalım. Eğer A şirketi 1:2 hisse bölünmesi gerçekleştirdi ise bu, her bir hissenin ikiye bölündüğü anlamına gelir.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Eğer piyasa düşüyorsa yani ayı piyasasındaysa hisse senedini tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada 2 seçenek uygulanabilir. İlki stop seviyesi belirleyip nakite geçmek, ikincisi vadeli piyasalarda elinizdeki hisse senedi kadar kısa pozisyon almak. Yani portföyünüzü hedge etmek.
Bir hissenin arzı, talebi aştığında fiyatlar genellikle düşer; talep yüksek ve arz düşük olduğunda ise fiyatlar yükselir. Hisseye olan talebin dönemsel olarak artması, fiyatları yukarıya çekebilir ancak böyle durumlarda yatırımcıların daha dikkatli olmaları gerekir.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri