Prematüre olarak dünyaya gelen bebek Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi tarafından uygulanan tedaviyle hayata tutundu.
Doktor Şenay Coşkun, 500 gramın altında doğan bebeklerin hayatta kalma şansının çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Prematüre bebeklerde pek çok sorunlar gelişebilmektedir. 465 gram olarak dünyaya gelen kız bebeğimizi 2 kilogram ağırlığında sağlıklı bir şekilde ailesine teslim ettik.
Timur, 700-750 gramın altında doğan bebeklerin yaşama şansının normal şartlarda çok az olduğunu ancak ileri merkezlerde yaşam şansının artırılabildiğini ifade ederek, "Birçok bebek yaşasa bile değişik problemlerle yüz yüze kalabiliyor.
Yeni doğanın ağırlığı 1100 gramdan az ise (takriben, 28 haftalık bebeğin kilosu) bebeğin yaşama olanağı çok azdır. Ağırlıkları 2000 gramın üzerinde olan bebeklerin ise, uygun bakımla, % 96'sı yaşayabilmektedir.
32 haftalık 1500 gm ve 1000 gm iki bebeği değerlendirdiğimizde doğum tartısı yüksek olan bebeğin şansının daha fazla olduğunu görürüz. Doğum tartısı düşük olan bebeğin yoğun bakım süreci ve yaşama şansı 28-30 haftalık bebeklere daha yakındır.
İlgili 17 soru bulundu
Bebeğin yaşama şansı doğum haftası ilerledikçe artar. Örneğin 24. haftada doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşükken 26. haftada doğanların yaşama şansı yüzde 50'dir. 34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşama şansı ise daha yüksektir.
Bebeğinizin doğum ağırlığı ve gebelik haftası ne kadar küçükse bu sorunun gelişme riski de o kadar fazladır. Bu nedenle, 32 haftadan önce doğan veya doğum ağırlığı 1500 gramdan daha az olan tüm prematüre bebeklere göz hekimi tarafından göz dibi muayenesi yapılmaktadır.
31 Hafta. Bebek 41 cm ve 1.600 gr dır.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
7 aylık doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz hurafesi o kadar yaygındır ki, hemen her ülkede bu boş inancın izlerine rastlanmaktadır.
Bebeğin yaşama şansı doğumun gerçekleştiği haftaya ve bebeğin organlarının gelişim düzeyine bağlıdır. 30 haftalık bebeğin organlarının gelişiminin büyük oranda tamamlanmış olması sayesinde 30 haftalık bebek doğduğunda tıbbi destekle yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
Yaşamsal risk ihtimali azaldığı için 6 aylık bir bebek (24 haftadan itibaren) artık birey olarak kabul edilir. Anne karnında 6 aylık bebek gelişiminde kemiklerde kırmızı kan hücrelerinin oluşumu devam ediyor.
Önceden erken doğumlarda hayatta kalma şansı için bebeğin en az 23 haftalık olması gerektiği düşünülüyordu. Yeni kılavuzlar, 22 haftalık doğan bebeklerin hayatını kurtarmanın (tıptaki ilerlemeler neticesinde) artık mümkün olduğunu belirtiyor.
Bu yüzden erken doğum söz konusu olsa bile gerekli bakım ile 35 haftada doğan bebekler dünyada hayata devam edebilirler. Sadece bebeğin gelişimine bağlı olarak doktor, 35 haftalık doğan bebeğin kuvöze konmasını isteyebilir.
Fotoğraf altı yazısı, 13 aylık yoğun bakım sürecinin ardından Kwek Yu Xuan isimli bebek hastaneden taburcu edildi. Singapur'da 212 gramlık ağırlığı ve 24 cm uzunluğu ile dünyanın en küçük bebeği olarak doğan Kwek Yu Xuan, 13 aylık yoğun bakım tedavisinin ardından taburcu oldu.
Bir bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Dünyaya gözlerini açan bir bebeğin normal kilosu 3200 gramdır. Doğumdan sonraki günlerde vücuttaki sıvının azalmasına bağlı olarak bebekte belli miktarda kilo kaybı yaşanabilir ancak yaklaşık 15 gün sonra kaybettiği ağırlığı tekrar kazanmaya başlar.
Gebeliğin 7. Ayına denk gelen bu haftada bebek boyu 38-40 santim civarındandır. Bu hafta bebek yaklaşık 1200 gramdır.
'Rahim içi Gelişme Geriliği' gebeliğin hiç de azımsanmayacak sıklıkta görülen bir komplikasyonudur ve bebekte çok çeşitli sorunlara ve hastalıklara yol açabilir.
30.Hafta: Bebek 40 cm ve 1300 gram ağırlığındadır.
29 haftalık bebek kilosu, ortalama olarak 1250 ile 1350 gram arasındadır.
24. hafta gebelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisidir. Çünkü bu hafta viabilite (yaşam) sınırı olarak kabul edilir. Viabilite annesine bağımlı olmadan, annesinin vücudu dışında yaşamını devam ettirebilme anlamında kullanılmaktadır.
32 Haftalık Bebek Doğsa Yaşar mı? 37. haftadan önce doğan tüm bebekler prematüre bebek kabul edilir ve doğumdan sonra hayatta kalmak için tıbbi desteğe ihtiyaç duymaktadır. 32 haftalık bebeğin akciğerleri hariç tüm organları gelişimini tamamladığı için doğduğunda yaşama şansı oldukça yüksektir.
Prematüre doğan bebekler hayatta kalmak için tıbbi desteğe ihtiyaç duymaktadır. 33 haftalık sağlıklı bir bebeğin organlarının çoğu gelişimini tamamlamıştır ancak akciğerleri hala yardımsız bir şekilde nefes alması için yeterince gelişmemiştir ancak tıbbi destekle yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Bu yüzden doğduktan sonra 2-3 hafta kuvözde kalabilir. 34-37 hafta arasında doğan bebeklerin pek sağlık sorunu yaşamadığı bilinmektedir ancak bu paragrafta bahsedilen tüm bilgiler bebeğe göre değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri