Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Biberiye yağını tek başına kullanarak bitleri daha uzun sürede yok edebilirsiniz. Sizlere etkili çözüm için biberiye yağıyla okaliptüs yağını aynı anda kullanmanız öneriliyor. Bir kase içinde adı verilen 2 yağı karıştırın. Saç diplerine fırça ya da tarak yardımıyla sürün.
Lavanta yağı saç diplerindeki bitleri, sirkeleri ve bit yumurtalarını yok etmeye yardımcı olur. Saçtaki yağlanmayı azaltır, kepeği önler.
Kafa derisine masaj yapın: Elinize sıktığınız birkaç damla lavanta yağını direkt olarak saç derisine sürebilirsiniz. Burada 10 ila 15 dakika arası saçınıza parmak uçlarınızda masaj yaptıktan sonra lavanta yağını yarım saat kadar kafanızda bekletmelisiniz. Ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Eğer herhangi bir bit oluşumu varsa, bir süre diğer insanlarla temastan kaçınmak, bitin yayılmasını engelleyecektir. Tarak, saç fırçası, toka gibi ürünlerin kişiye özel olması büyük değer taşımaktadır. Bunların paylaşımlı şekilde kullanılması, bitlerin geçmesi için bir etkendir.
İlgili 15 soru bulundu
Paranit Baş Biti Kovucu Sprey'in 12 saate kadar etkili formülüyle bit salgınlarında çocuğunuzu ve ailenizi baş bitine karşı aktif bir şekilde koruyabilirsiniz. Ayrıca bit tedavisinden hemen sonra da yeniden bulaşmayı önlemek için kullanılabilir.
Bit ve Sirke Tedavisi –
Lavanta yağı, doğal bir antiparaziter özellik taşır ve bitlerin veya sirkenin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağının bitlerin etkisiz hale getirilmesine ve saç derisindeki tahrişin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Cevap: Bitler lavanta kokusunu sevmez. Lavanta yağı alın yastığınıza 1-2 damla damlatın ayrıca kulak arkası ense boyun ve 1-2 damla lavanta yağı sürün. Çamaşırlarınıza yumuşatıcısını lavanta kokulu seçin ayrıca eczanede bit tokası satılır sacınıza takabilirsiniz.
Sağlıklı saç derisinin oluşumuna yardımcı lavanta yağı faydaları ile daha parlak ve güçlü saç telleri oluşumu mümkün hale gelir. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde çeşitli nedenlerle oluşabilen iltihaplanmaları da önlemeye yardımcıdır. Saç derisini güçlendirerek kepek oluşumunun önüne geçer.
Spreyli bir cam şişeye (50ml) 1,5 çay kaşığı elma sirkesi ve 5 damla kadar lavanta ya da ylang ylang yağı ekleyin. İyice çalkaladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar malzemelerin birbirine karışmasını bekleyin. Karışımın üstüne şişeyi dolduracak kadar temiz su ekleyin ve tekrar çalkalayın.
Günde 1 defa kuru saça, spreyi saçtan yaklaşık 20-30 cm uzakta tutarak 1 veya 2 kere püskürterek uygulayınız.
Fakat uçucu bir yağ olması sebebiyle bu ürünün cilde doğrudan temas ettirilmemesi gerekiyor. Lavanta yağını cilde kullanmak için öncesinde Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya avokado yağı gibi sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltmek gerekiyor.
Nane yağı ile birlikte bitleri temizleme şansınız bulunmaktadır. 5 damla nane yağı, bir miktar zeytinyağı ve elma sirkesine ihtiyacınız vardır. Nane yağını zeytinyağı ile birlikte karıştırın. Daha sonra da bu karışımı saç diplerine ve köklerine yedirin. Bu şekilde saçınıza yaklaşık olarak 1 saat boyunca masaj yapın.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Karbonatla bit temizleme de mümkündür. Karbonatlı suyu saçınızda bekletip ardından ince tarakla bitleri temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı bol suyla durulayın. Birkaç tekrarın ardından saçtaki bitler temizlenecektir.
Bitler, lavanta kokusundan hoşlanmazlar. Saça yoğun lavantalı ürünler kullanılması, bitin gelmesini engelleyebilir. Ancak lavanta yağının sık kullanımı, ergenliğe girmemiş erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir.
Kekik yağı birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Ayrıca bunların yanı sıra farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi bahçelerde görülen salyangozları ortadan yok etmesidir. Kekik yağı salyangozların yanı sıra tahtakurusu, bit, pire, kene, amip ve sivrisinekleri de kovma özelliğine sahiptir.
Geçmişte pek çok insan kıyafet dolapları içerisinde güve olmasın diye lavanta yerleştirirlermiş. Evinizde bulunan sivrisinekleri, pireleri ve güveleri uzaklaştırmak için lavantalardan evinizin çeşitli bölgesine yerleştirebilirsiniz. Limon otu böcekleri uzaklaştırma oldukça işe yarayan bitkiler arasında yer almaktadır.
Benzil alkol: Losyon olarak kullanılır ve aktif bitleri öldürür. Yumurtaları öldürememektedir. 6 ay ve üstü çocuklarda saç biti tedavisi sağlar.
Evde bit çözümü için kullanılan diğer bir yöntemde evde kolonya ile bit temizleme uygulamasıdır. Bunu limon veya lavanta kolonyası ile yapabilirsiniz. Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır.
Tuz ve sirke karışımı bitleri susuz bırakıp öldürebilir.
Birçok ticari sivrisinek kovucu lavanta yağı içerir. Sivrisinekleri ve diğer böcekleri kovmak için hem mumlar hem de spreyler kullanılabilir. Muma 7 damla ekleyip dış mekana koyabilirsiniz. Sprey için 4 damla lavanta yağını bir sprey şişesinde içine su koyarak karıştırın ve çalkalayın.
- Saç derisinde meydana gelen egzama ya da mantara karşı mücadele eder. - Kına yapılmış olan saçlara bit yaklaşamaz.
En İyi Bit Şampuanı Hangisi? Bu sorunu yaşıyorsanız ve en iyi bit şampuanı araştırmasına geçtiyseniz, alanında en çok tercih edilen ürün Paranit Bit Şampuanı olacaktır. 2 yaşından itibaren çocuklarda ve yetişkinlerde kullanıma uygun formüle sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri